Nyss hemkommen från semester i hemlandet Danmark och med
trädgården fylld med mogna svarta vinbär, kan jag inte låta bli att berätta om
en fantastisk dessert vi har njutit av sedan vi kom hem. Den finns i många
varianter och kan göras på alla sorters (röda) bär och just nu är det ju aktuellt
med svarta vinbär. Här kommer recept på Rødgrød med fløde (ni får öva på att uttala det
rätt ;-))som är rik på antioxidanter och c-vitamin.
Recept till 4-5 personer:
7-800 gram bär
Ca 7 dl vatten
1-2 dl socker eller en matsked stevia
2-3 msk potatismjöl
1-2 vaniljstänger
1-2 dl vispgrädde
Koka bären med vatten i max 10 minuter (tills de blir mjuka)
och sila igenom tyg eller pressa igenom en trådsil med hjälp av en slev (då får
man med fler växtdelar men slippar kärnorna). Häll tillbaka i kastrullen och
tillsätt vanilj, socker och potatismjöl som först har lösts upp i en dl vatten.
Värm upp tills smeten blir tjock och försök att undvika att den kokar. Häll
över i en keramikskål och strö över lite socker för att undvika att få skinn på
ytan. Vispa grädden lätt och servera gröten avkyld med en klick grädde. Detta
är en perfekt sommardessert J
Info om svarta vinbär
från wikipedia: Svartvinbär (Ribes
nigrum) är en växt som tillhör vinbärssläktet och familjen ripsväxter. En
gammal synonym är tistron. Den är en medelstor, sommargrön buske med
stora handflikiga blad. Mycket aromatiskt doftande. Blommorna är grönaktiga i
hängande klasar och blommar i maj-juni. Bären är svarta/mörklila,
söta och mognar i juli. Svarta vinbär är rika på vitaminer och antioxidanter. I
standardiserade extrakt av svarta vinbär finns ett 15-tal olika antocyaniner
som är växtfärgpigment som reflekterar blått ljus varför man även kan hitta dem
i andra blå bär. Antocyaniner är dessutom antioxidanter som visat ha
en positiv effekt på synen. Dessutom är svarta vinbär en av de bär som
innehåller mest C-vitamin, men även K-vitamin, fibrer och folsyra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar