lördag 3 december 2011

Finns det nyttig julmat?


Ja nu närmar sig ju Julen och det är tid för lite extra flärd och lyx (jag syftar på maten). Många ser det som ett problem då de är rädda att gå upp i vikt och om man inte vill äta light-varianter av allt kan det vara svårt. Personligen anser jag att alla lightprodukter är hälsovådliga eftersom det krävs mycket kemi och tillsatser och sötämnen för att få smaken att likna riktig mat! Alltså back to basics – och helst ekologiska sådana;-). Julmaten har många års tradition bakom sig och det finns faktisk en ”mening” med vad man äter för att rätterna/råvarorna supplerar varandra på ett bra sätt, se nedan.

Godis: Choklad (mörk) och marsipan/nougat: nyttiga fettsyror i nötter och choklad. Choklad sänker blodtrycket precis som en ACE-hämmare. Mandel (t ex i marsipan) minskar LDL-kolesterolet och kan kanske därför förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Frukt: Under Julen äter man ofta fikon som, förutom att vara väldigt fiberrika, innehåller mycket järn och antioxidanter. Apelsiner, som också är traditionell julfrukt, innehåller en del C-vitamin samt fiber.

Pepparkakor och glögg: Pepparkakor och glögg har den perfekta sammansättningen av kryddor som både är leverrensande och främjar matsmältningen.

Snaps och öl: Alkohol hjälper till att lösa fett efter ett stort intag av fettrik mat.

Skinka och köttbullar: Nja vi behöver ju protein och fett…

Grönkål: Nitrat som via nitrit omvandlas till NO (kväveoxid), fiber- och vitaminkälla. Fibrer behövs för att öka tarmperistaltiken efter ett stort matintag och NO (kväveoxid) hjälper skelettmuskulaturen att slappna av och förebygger således även kärlkramp (angina pectoris) som typiskt orsakas av kombinationen mycket och fet mat, och kyla och ansträngning.

Rödkål: Rödkål innehåller mycket K-vitamin, C-vitamin, antioxidanter och fiber. Kål har dessutom en cancerförebyggande effekt.

Senap: Har funnits i Sverige sedan medeltiden och användes mot luftvägsbesvär – senap har dessutom en antibakteriell effekt. Senap är rik på selen och magnesium (som vi alltid har brist på) och innehåller dessutom B-vitamin, mangan, fosfor, zink, fibrer, och omega-3-fettsyror.

Sill och lax: gott om omega 3 som är mat för hjärnan och som behövs i kroppen för att minska inflammation

Risgrynsgröt: gröten rensar tarmarna och gör dig redo för ett större intag av ännu mer mat (är därför t ex perfekt att äta som lunch på julafton). Kanel, som ju hör till gröten, innehåller väldigt många antioxidanter som hjälper till att neutralisera alla fria radikaler som uppstår under matsmältningen.

Så vad är då budskapet? Njut med gott samvete men ät mindre:-)

Ps om man vill undvika socker kan man använda Stevia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar