fredag 16 december 2011

Läckra ben och godis?

Bild lånat från: http://hairremoval.about.com


Ska du göra kola i år? Då kan du passa på att göra Halawa samtidigt, eller man skulle kunna säga tvärtom. Vad är då Halawa? Halawa är sockerbaserad vax för vaxning av ben! Denne metod har används i Egypten i hundratals år och är det närmsta ekologisk hårborttagning man kan komma!
Det kan vara lite krångligt att få till en bra konsistens (precis som med kola) men här kommer ett recepts samt användningstips.

2 dl vatten
3 dl (ekologisk) socker eller honung
en tesked citronsaft
(man kan naturligtvis välja större portioner om man vill)

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värma försiktigt- rör inte om i massan innan sockret har smält. Låt massan bli gyllenbrun och fortsätt ett tag tills den är ungefär 126 grader (använd stektermometer). När smeten har blivit en aning kallare ska den hällas i små portioner på en hård plastyta. Om du inte vill använda plastik kan du ta en bakplåt med bakpapper. När massan har blivit så pass kallt att du kan ta i den, tar du en bit och drar ut den så att den blir ljusare. Om det inte går att göra så här har du värmt för länge (eller för lite). Nu har det blivit dags att använda Halawan: (om den hunnit bli för kall kan du värma den i händerna och knåda den med ett par droppar vatten).

Dra ut och lägg Halawan i hårets riktning. Pressa ner med fast hand och dra tillbaka (mot hårets växtriktning) med en snabb rörelse. Det kan vara nödvändigt att upprepa 2-3 gånger. Vaxningen är ganska smärtfull de första gångerna men resultatet håller i sig två – fyra veckorJ

Förvaring: Om det blir något över kan du såklart mumsa i dig allt (som belöning och smärtlindring!J) eller spara det till nästa tillfälle. Rulla i så fall in massan i plastfolie och förvara i rumstemperatur – det håller några veckor. Man måste värma massan över en flamma några sekunder innan man kan använda den (det går inte att mikra den).

Viktigt innan behandling: Huden måste vara ren (duscha innan) och gärna skrubbat (hindrar inväxt av hår) och utan fett (ingen olja eller bodylotion).

Viktigt efter behandling: Tvätta av resterande Halawa med kallt vatten så att porerna drar ihop sig och smörja med en bra olja i hårets riktning (gärna lätt desinficerade).
Lycka tillJ

Ps om du tycker att allt detta är för besvärligt men ändå vill ha en ekologisk lösning finns det hjälp här: http://turkos.se/category/moom
Pps glöm inte att slänga ”förbrukad” Halawa  -  kan få förödande konsekvenser för den godissugna……

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar