söndag 12 februari 2012

Vattkoppor och vattenmelon


Under de senaste två till tre veckorna, som tillbragts med ofrivillig isolation, har jag blivit ganska desperat efter goda råd. Det var inte influensan som slog till utan vattkoppor som drabbade mina tvillingar samtidigt. Förutom avbruten (=icke-existerande) nattsömn har tiden gått med en handduk i varje hand med vilka jag (och min kära make) har kliat barnens ryggar -  försiktigt…och non-stop (jag är numera fullständigt insatt i samtliga program på Cartoon Network). Det finns en del råd och tips på internet om hur man kan lindra symptomen men inget hjälpte. Grabbarna fick t ex antihistamin med lätt sederande effekt, men de blev vara sig pömsiga eller mindre kliiga. Nåväl jag sprang på en rastvakt på skolan med arabiskt ursprung och han berättade att där han kommer från ger man barnen vattenmelon som dels är febernedsättande och dels minskar klådan. Han kunde dock inte säga vilket eller vilka ämnen i vattenmelon som har denna effekt – så jag började googla! … och här är vad jag hittade:

Effekt på cancer: Vattenmelon innehåller stora mängder lykopen som påminner om betacaroten och har antiinflammatoriska egenskaper. Lykopen känner ni kanske igen från tomater (och speciellt tomatsås och ketchup). En del studier visar att lykopen motverkar vissa cancerformer – särskilt prostatacancer.

Blodtryckssänkande: Vattenmelon är urindrivande.

Laxerande: Denna effekt beror delvis på fiberinnehållet.

Botar solstyng: Effekten beror på att vattenmelon innehåller en rad vitaminer,mineraler och sockerarter som återställer socker-saltbalansen i kroppen.

Sårläkande: Den gröna delen som sitter precis mellan skalet och det röda köttet innehåller proteinet citrullin som via ombildning till arginin ökar kväveoxidnivåerna i kroppen. Kväveoxid vidgar blodkärlen och är därmed blodtryckssänkande och eftersom kväveoxid har en väldigt snabb effekt fungerar det dessutom som naturens egen Viagra. Arginin i sig sätter fart på sårläkningen.  

Sammanfattningsvis alltså ingen direkt information om att vattenmelon är klådestillande (men dock sårläkande och lugnande) … och ingen tydlig information om febernedsättande effekt (men dock bra för vätskebalansen). Eftersom vattenmelon har använts hundratals år måste man dock förmoda att det har en viss effekt.  Hur har du det med gamla huskurer? Jag hann aldrig testa själv då jag fick rådet ganska sent i sjukdomsförloppet.
Personligen har jag alltid tyckt att vattenmelon är ganska intetsägande men jag vet att många inte håller med mig, och med tanke på alla bra egenskaper är det kanske dags att tänka om. Om inte annat kan man ju alltid se till att utfodra sin bättre hälft med vattenmelon p g a vissa ”gynnsamma” effekterJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar