tisdag 28 februari 2012

Koll på krom på fötterna?


Kommer ni ihåg filmen Erin Brockovic? Den med Julia Roberts i huvudrollen och som är baserad på riktiga händelser. Boven i dramat var ett företag som hade förorenat dricksvattnet med sexvärt krom som är en allergi- och cancerframkallande form av krom. Det var ju en läskig historia och vi sitter kanske här i Sverige och tänker ”tur att det inte drabbar oss”. Tyvärr behöver vi bara blicka neråt mot fötterna för att inse att det faktisk drabbar oss. Jag syftar här till läderskor som ju alla är garvade. Vid garvning använder man krom (i ca 80% av alla fall) och kromet omvandlas i många fall till sexvärt krom. Om man t ex är svettig eller om man har skon direkt på huden kan kromet frigöras och komma i kontakt med huden och ge upphov till svår eksem. I Sverige finns ingen reglering av marknaden. Har du någonsin frågat i din skobutik vad skorna innehåller?

I senaste numret av Råd & Rön** har man granskat olika skoföretags miljöansvar och socialt ansvarstagande (bl a) och resultatet var sådär: bara 5 av 19 företag fick betyget acceptabelt (4 fick ”mindre bra” och 8 ”dåligt”). Om inte skobranschen själv tar tag i detta finns det som vanligt bara ett sätt och det är att utnyttja sin konsumentmaktJ

Om man vänder blicken bort från den egna ankdammen och ser på själva tillverkningen/garvningen av lädret blir det förstås ännu värre. Folk arbetar under slavliknande förhållande och utan ordentlig skyddsutrustning. De drabbas av alla möjliga sjukdomar men har inte råd att sluta. Korna ska ju även äta och detta leder till skövling av regnskog**.

Lite statistik:
I Sverige köper vi i snitt 4,5 par skor/år/invånare och de flesta är i läder. Merparten läder kommer från Brasilien.
I Danmark har det inrapporterats 220 skomodeller till Rapex* de senaste tre åren. Av dessa är 70% tillverkade i Kina. I 7 % av skorna hittade för mycket krom och så mycket som 75% innehöll dimethylfumerate  - ett antimögelmedel som är förbjudet i EU sedan 2009 och som ger ett svårbehandlat eksem. I en stickprovkontroll som danska Miljöstyrelsen gjorde för ett halvår sedan hittade man i 8 av 18 skor sexvärt krom och detta tyckte man var så allarmerande att man nu försöker driva igenom ett förbud i EU (krom ska bort från konsumentvaror). I Sverige finns det inte ens ett gränsvärde för krom i skor – bara i arbetshandskar.

*Rapex är ett varningssystem inom EU, som ländernas tillsynsmyndigheter kan kontakta – i Sverige är Kemikalieinspektionen ansvarlig myndighet
**här kan du ta del av hela artikeln från Råd & Rön: http://www.radron.se/Granskningar/fran-ko-till-sko/
Ps Det finns andra sätt att garva skor – bl a ekologisk garvning med växtextrakt. Svenska märket Kavat har en del ekologiskt garvade skor i sitt sortiment.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar