lördag 3 mars 2012

Palmolja eller inte?

Bild från WWF


Jag får ibland förfrågningar från kunder om produkterna i e-butiken innehåller palmolja. Detta är en relevant fråga då det är ett välkänt faktum att odling av oljepalmer sker på bekostnad av regnskogen. Det finns dock skillnad på olja och olja och debatten blir kanske ibland aningen ensidig? Största delen av all palmolja kommer från konventionella odlingar men ungefär 10% kommer från hållbara odlingar (RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil). RSPO-certifierad palmolja får inte komma från oljepalmsplantager som skadar djur- och växtlivet eller ökar utsläppen av växthusgaser och dessutom får den inte framställas på marker som har skövlats för skog efter år 2005. 
I 2011 producerades 50 miljoner ton palmolja och man räknar med en kraftig växt pga stor lönsamhet och ökad efterfrågan.   Malaysia och Indonesien står för ca 80-90 procent av arealen med palmodlingar och totalt rör det sig om runt 120 000 kvadratkilometer. Källa:(http://www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1428493-lidl-och-coop-sverige-smst-p-hllbar-palmolja)
Förutom i hygienprodukter finns palmolja i margarin, matolja, glass, kex, och choklad. EU är världens fjärde största marknad för palmolja efter Indien, Kina och Indonesien.  På WWF menar man dock att det är fel att helt bojkotta alla produkter med palmolja då det inte skulle få önskad effekt eftersom Asien står för största konsumtionen och expansionen. Man uppmanar i stället konsumenter och importörer att köpa den miljöcertifierade palmoljan.  
Som vanlig konsument tycker jag ofta att det är svårt att handla eftersom vegetabilisk olja i matvaror inte behöver deklareras med ursprung och typ (har dock för mig att ändring är på väg?). Är man som förbrukare då tvungen att helt välja bort alla småkakor, kex och dylikt? Svaret blir ”ja” om man inte alls vill ha produkter med palmolja, men svaret blir ”nej” om man kan acceptera certifierat olja. WWF har nämligen granskat 130 företags ”palmoljepolicy” och Sveriges företag ligger ganska bra till: Cloetta, Göteborgs Kex, ICA, Findus, Body Shop, IKEA, Oriflame och Santa Maria får alla bra betyg. Sämst till ligger Lidl och Coop Sverige som får rött ljus och underkänt.

Vad väljer du ?
1) att helt skippa all palmolja
2) att köpa produkter med certifierad palmolja
3) att inte bry dig?
 
Fakta: Oljepalmen (Elaeis guineensis) är nära besläktad med kokospalmen. Den kommer från Afrika men har sedan ca 100 år tillbaka primärt odlas i Sydostasien. Rester från oljeproduktionen används till djurfoder.

3 kommentarer:

  1. Att aldrig någonsin äta något med palmolja. Det finns andra fetter och regnskogen får stå kvar.

    SvaraRadera
  2. Jag skippar ALLT med palmolja. Medför visserligen en hel del merjobb; glass får man göra själv, baka amåkakor, kex etc. etc men såväl regnskogarna som vår egen hälsa påverkas negativt, så det uppväger det extra besväret. För dem som tror att certifierat automatiskt betyder ekologiskt hållbart, kan det vara god idé att läsa vad Råd & Rön har skrivit http://www.radron.se/granskningar/hogt-pris-for-billig-olja/

    SvaraRadera
  3. Om man - som du - redan bakar allt själv och inte köper hel- och halvfabrikat går det ju att undvika palmolja. För dem som kanske inte vill eller orkar göra allt själv så är det goda nyheter på väg. Nästa år (2014) skall all vegetabilisk olja deklareras med typ/ursprung och det gör det enklare att göra ett aktivt val. Jag läste också Råd & Röns artikel och det är ju sorgligt att det måste vara så illa!

    SvaraRadera