måndag 17 september 2012

Bär bina botemedlet?



Genom årtusenden har mänskligheten använt honung mot infektioner. Ingen har riktigt vetat varför det fungerar men den generella uppfattning är eller har varit att det är något ämne i själva nektarn som har en antibiotisk effekt. För inte så länge sedan visade forskare t ex att den nyzeeländska manukahonungen har en utomordentlig kraftig effekt på streptokocker.

Nu har två svenska forskare från Lund kommit svaret närmare. De har nämligen lyckats isolera en rad hittills okända mjölksyrebakterier från binas såkallade honungsmage. (Den insamlade nektarn med pollen blir först omvandlat till honung i binas mage). Preliminära försök har visat att dessa mjölksyrabakterier har en förmåga att slå ut sjukdomsframkallande bakterier och - ännu bättre -  bakterier som är antibiotikaresistenta. Det som är extra fascinerande är att alla bin i hela världen har samma 13 mjölksyrabakterier och att man därför i princip kan använda honung från ett vilket bi som helst.

Full effekt uppnår man dock bara med helt färsk honung och helst insamlad från vilda bin som har ”bibehållit” deras bakterieflora. Färsk honung från vilda bin innehåller 100 millioner mjölksyrabakterier per gram. Honung som man köper i affären kommer ju från kommersiella bin som kan vara stressade* och honungen har dessutom hunnit mogna och därmed förlorat** nästan alla bakterierna.

Forskarna försöker nu ta fram en produkt som kan hjälpa bin vars bakterieflora är rubbad att återställa balansen. Forskarna har redan utvecklat probiotikaprodukter för människor och de tror att mjölksyrabakterierna kan bli framtidens antibiotika. Man kan hoppas att denna typ av forskning kan hjälpa till att brygga över gapet mellan traditionell och alternativ medicin.


*Bekämpningsmedel av typen neonikotinioider ses som främsta orsaken till massdöden bland bina på senare år. Medlet förstör binas navigeringsförmåga. Vissa länder i EU har tydligen förbjudit medlet men inte Sverige (finns bla i myrrmedlet Myrr) där det fortfarande säljs tolv ton om året.

**I länder där man sprider antibiotika på åkrarna förstörs (förutom skadliga bakterier) binas egna snälla bakterier som de vanligtvis använder som försvar mot andra mikroorganismer.  Man får därför snarare precis den motsatte effekten av den tilltänkta – binas eget försvar försvinner.

2 kommentarer:

  1. Så härligt att vi har så mycket att lära av naturen! Hoppas att fler får upp ögonen och inser hur fantastisk naturen är.

    SvaraRadera
  2. Ja vi får hoppas:-) Tyvärr är homo sapiens helt suveränt duktiga på att förstöra en million års evolution på få årtionden...

    SvaraRadera