Genom årtusenden har mänskligheten använt honung mot
infektioner. Ingen har riktigt vetat varför det fungerar men den generella
uppfattning är eller har varit att det är något ämne i själva nektarn som har
en antibiotisk effekt. För inte så länge sedan visade forskare t ex att den
nyzeeländska manukahonungen har en utomordentlig kraftig effekt på
streptokocker.
Nu har två svenska forskare från Lund kommit svaret närmare.
De har nämligen lyckats isolera en rad hittills okända mjölksyrebakterier från
binas såkallade honungsmage. (Den insamlade nektarn med pollen blir först
omvandlat till honung i binas mage). Preliminära försök har visat att dessa
mjölksyrabakterier har en förmåga att slå ut sjukdomsframkallande bakterier och - ännu bättre - bakterier som är antibiotikaresistenta. Det som är extra
fascinerande är att alla bin i hela världen har samma 13 mjölksyrabakterier och
att man därför i princip kan använda honung från ett vilket bi som helst.
Full effekt uppnår man dock bara med helt färsk honung och
helst insamlad från vilda bin som har ”bibehållit”
deras bakterieflora. Färsk honung från vilda bin innehåller 100 millioner
mjölksyrabakterier per gram. Honung som man köper i affären kommer ju från kommersiella
bin som kan vara stressade* och honungen har dessutom hunnit mogna och därmed
förlorat** nästan alla bakterierna.
Forskarna försöker nu ta fram en produkt som kan hjälpa bin vars
bakterieflora är rubbad att återställa balansen. Forskarna har redan utvecklat probiotikaprodukter
för människor och de tror att mjölksyrabakterierna kan bli framtidens
antibiotika. Man kan hoppas att denna typ av forskning kan hjälpa till att brygga
över gapet mellan traditionell och alternativ medicin.
*Bekämpningsmedel av typen neonikotinioider ses som främsta
orsaken till massdöden bland bina på senare år. Medlet förstör binas navigeringsförmåga.
Vissa länder i EU har tydligen förbjudit medlet men inte Sverige (finns bla i
myrrmedlet Myrr) där det fortfarande säljs tolv ton om året.
**I länder där man sprider antibiotika på åkrarna förstörs
(förutom skadliga bakterier) binas egna snälla bakterier som de vanligtvis
använder som försvar mot andra mikroorganismer.
Man får därför snarare precis den motsatte effekten av den tilltänkta –
binas eget försvar försvinner.
Så härligt att vi har så mycket att lära av naturen! Hoppas att fler får upp ögonen och inser hur fantastisk naturen är.
SvaraRaderaJa vi får hoppas:-) Tyvärr är homo sapiens helt suveränt duktiga på att förstöra en million års evolution på få årtionden...
SvaraRadera