Nu har vi den
igen – debatten om hur mycket och vad man bör äta. Senaste (och mycket
omdebatterade) tillskottet till diskussionen finns att läsa i SVD brännpunkt (av arkeolog Göran Burenhult och docent Staffan Lindeberg).
Problemet, som
jag ser det, med alla debatter är att det ofta blir något onyanserad – kanske för
att man vill säkerställa att budskapet ”går hem” eller kanske pga uppriktig
övertygelse från författarens sida – och ibland delvis pga okunskap.
I det här
fallet tycker författarna att diskussionen om mat (LCHF kontra LMVs kostråd) är
missriktad för att man missar evolutionen. De pekar på att vi är anpassade för
nötter, rötter, ägg, rotfrukt, kött och fisk och INTE spannmål och
mejeriprodukter. Alla som anammar västlig livsstil får för eller sedan hjärt-kärlsjukdomar,
cancer mm. Fokus ska enligt skribenterna INTE ligga på fördelningen mellan
kolhydrat, fett och protein utan på vilka matkällor vi väljer.
Så långt så
gott. Jag ska börja med att säga att jag egentligen håller med, MEN som sagt, tycker
att det blir aningen onyanserat. I texten framhävs att en av anledningarna till
att människor har lyckats så ”bra” är att vi kan äta en allsidig kost och är
väldigt anpassningsbara . Om vi vänder på argumentet kan man då hävda att just
denna anpassningsförmåga gör att vi faktisk kan äta spannmål och
mejeriprodukter (jag är medveten om att gluten ökar tarmens permeabilitet etc).
Om man ska driva argumentet vidare kan man även tycka att vi inte bör bo i
uppvärmda hus och inte sitta still framför datorer (ögonen är anpassade för att
skåda ut över vidderna) och absolut inte bo i städer – detta är högst
onaturligt.
I samband med detta argument skrivs att alla spannmål ju skyddar
sina frön för att de inte ska bli uppätna och därmed är de giftiga i varierande
grad. Javisst är det så, men vi äter nötter som också vill skydda sig - och grönsaker
(t ex broccoli) vill ju inte heller bli uppätna men de anses vara nyttiga för
oss. Alla växter har någon form av skydd – det är ett evolutionärt krig! En del
frukt och bär är undantag då de sprids via djur som bajsar ut kärnorna och det
är därför de ”har gjort sig” så attraktiva.
Ett annat
argument som framkommer i texten är att vi inte har ändrat oss genetiskt under
40.000 år (annat än 0.02%) och att vi därför borde äta samma mat som vi gjorde
då. Här tycker jag att man helt har ignorerat det ganska stora forskningsfältet
som heter epigenetik. Epigenetiken visar oss att även om generna/DNA´t är
mallen så ligger en väldigt stor del av avläsningen av generna på epigetisk
nivå (hur och vilka gener som aktiveras bestäms av helt andra (miljö)faktorer
och detta ger utrymme för väldigt bred ”tolkning” av generna). Vi är ju t ex genetisk väldigt lika andra
primater men är trots detta olika till levnadssätt och utseende (i de flesta
fall J)
Till sist: Om
vi ska leva enligt paleontologisk modell krävs en omfattande omläggning av
jordbruket (spannmål ut och rotfrukter in? Plus en ökad satsning på mat odlad i
havet (alger mm)). Detta är inte fixat på en generation men man kan förstås ha
målet i sikte!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar