fredag 24 januari 2014

Bestrålade barn?

Bild av Pernilla Börjesson - Creative Commons
Har du trådlöst nätverk hemma? - och en ännu viktigare fråga; har du barn som nyttjar det?
Vi har inte trådlöst nätverk och jag känner mig ganska ofta som en dinosaurie – men alltså, det beror på att jag är extremt skeptisk och rädd för strålningen. Jag möter massivt motstånd och argument hela tiden i form av ”wifi finns ju överallt”, ”det går ändå inte att undvika strålning” och ”om det är tillåtet kan det väl inte vara farligt”. Jag misstänker att en del trots detta faktisk känner till ”problemet” men väljer att blunda då wifi är så bekvämt. Problemet är dessutom att barnen inte kan använda surfplattor här hemma då man inte kan koppla i en vanlig internetkabel.

Man kan förstås delvis skydda sitt hem men hur är det med skolorna. Mina barn går i en skola med trådlöst nätverk och de jobbar ofta med datorer. Värt att notera är att myndigheterna nedtonar risken och skriver att strålningen vi utsätts för ligger under fastställda gränsvärden.

Vad är trådlös kommunikation?

Trådlös kommunikation är radiovågor, eller egentligen elektromagnetiska vågor.  Radiovågorna breder ut sig med ljusets hastighet i luft. De fortplantar sig som vågor som kan vara olika långa och därmed svänga olika fort, det vill säga ha olika våglängd och frekvens. Frekvens anger antalet vågor per sekund. 1 hertz är en våg per sekund. En mobiltelefon sänder ut och mottar radiovågor med frekvenser mellan 450–2200 MHz. Mobilen skickar bara signaler när man ringer eller sms:ar. Däremellan skickar den korta signaler till närmsta mobilmast. Detta ger en begränsad exponering.
Om vi däremot ser på trådlös kommunikation i hemmet (datorer och surfplattor) då kommunicerar de på frekvenserna 2 400 MHz eller 5 000 MHz. Datorer och surfplattor kommunicerar lokalt/i hemmet med ett bredbandsmodem eller via en router som avger strålning dygnet runt. En del routrar kommunicerar både över wifi och mobilt bredband vilket medför exponering från tre strålningskällor samtidigt: wifi från surfplatta, wifi från routern, och mobilt bredband från routern.

Vad är det som är farligt?

Radiovågornas energi tas upp av kroppen. Forskning om hur elektromagnetiska fält kan påverka människan har bedrivits under mer än fyrtio år. När radiovågor träffar kroppen, kommer en del att reflekteras och en del att tränga in i kroppen. Inne i kroppen omvandlas radiovågornas energi till värme. Forskare har funnit att hälsoeffekter kan uppträda om radiovågorna värmer upp hela eller delar av kroppen mer än 1° Celsius. Om en person utsätts för sådan påverkan under en längre tid, kan det leda till störningar, som till exempel:

  • Sänkt prestationsförmåga
  • Kroppsdelar med lägre blodcirkulation kan också vara särskilt känsliga
  • Ökad risk för cancer.
  • Hudutslag

Handfasta råd från www.stralskyddsstiftelsen.se:
  • Använd inte trådlös internetuppkoppling utan välj fasta lösningar med sladd.
  • Använd inte läsplattor (Ipads) i skolor och på dagis eftersom de enbart kan kopplas upp med trådlöst internet.
  • När du använder laptops för fast internetuppkoppling, tänk på att hålla avstånd till datorn då den avger strålning även när den är uppkopplad med sladd. Använd helst separat tangentbord och TCO-märkt skärm. Håll inte laptoppen direkt i knät eller mot magen.

Med fokus på barn

Om du har lust att läsa vidare ger detta dokument en mycket bra sammanfattning av problemet: http://www.stralskyddsstiftelsen.se/op/sites/default/files/pub/faktablad/13-0005-05.pdf

Vad händer i kroppen?

Det är mycket fokus på skador från hög strålning men även låg strålning (som inte genererar värme i kroppen) stör kommunikation mellan celler i kroppen. Barn absorberar upp till 10 gånger mer strålning än vuxna. Långvarig exponering för låga strålningsnivåer kan ge kroniska oxidativa stresskador på mitokondrie-DNA. Mitokondrier är cellens kraftkärna och har sitt eget DNA som inte kan reparera sig på samma sätt som cellkärnans DNA kan reparera skador. Detta innebär att skadorna förs över till nästa generation. NB detta gäller för flickor/kvinnor då mitokondrier förs vidare via kvinnans ägg (som befruktas av mannens mitokondriefria spermier). Framtida generationer drabbas alltså av de skador som barn får nu.

Förklarat på et enkelt sätt:

En flicka sitter med en wifi-uppkopplad laptop i knät. Om detta händer ofta utsätts ovarierna för bestrålning de nästa 10 år (skoltid). Flickan blir gravid och får ett skadat barn till följd av att hennes ovarier med ägg/folliklar har bestrålats. Säg att flickan redan blir gravid under studietiden (och utsätts för strålning). Då producerar embryot under sina första 100 dagar ca 400.000 folliklar/ägg. Dessa folliklar är helt oskyddade och kan bli strålskadade vilket kan leda till att nästa generation igen skadas. Skadan kan alltså uppkomma både på unga flickors ovarier och - när de blir gravida – på barnets ovarier som utsätts för strålning i mammans mage.

Naturligtvis sker även skador på pojkar/män. Skillnaden är att spermier produceras kontinuerligt.

Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar