I 2009 kom det en reform som tog bort Apoteket AB´s monopol och möjliggjorde för privata aktörer att ta sig fram. Sedan dess har det ju hänt en del. Då fanns det 950 apotek och i dagsläget finns det ungefär 1317. Nedan ser ni dels den totala omsättningen och dels hur denna fördelar sig mellan de olika kategorierna.
Apotekens omsättning/miljard kr 2009 2013 andel 2009 andel 2013 total ökning/minskning
Total belopp 31.6 34.0 100% 100% +7.6%
Receptbelagda läkemedel 22.4 25.7 70.8% 75.6% +14.7%
Handköps-medicin 3.7 3.7 11.7% 10.9% +0%
Handelsvaror 3.5 4.5 11.1% 13.2% +28.6%
Tillgängligheten har ju helt klart ökat både pga antal apotek och mer generösa öppettider. Anledningen till denna jämförelse är att jag ville se hur privatiseringen påverkat försäljningen av handelsvaror och jämföra med Danmark (som är på väg att göra en tvärvändning). Eftersom det är ett välkänt faktum att apoteken tjänar bra på denna kategori (i motsats till receptbelagda läkemedel) förväntade jag mig att denna andel skulle öka pga större vinstintresse hos privata aktörer. Det finns en tydlig tendens att apoteken försöker kompensera en låg marginal på förskrivna läkemedel och en hård konkurrens på handköpsmedicin med en bra uppsättning av handelsvaror - Apoteken har ju fått kämpa för att bibehålla samma nivå på försäljning av handköpsmedicin efter att lagen liberaliserades och många andra aktörer kom in på marknaden. Man kan dessutom härleda av siffrorna att omsättningen per apotek har minskat med 27% (33 miljoner kr 2009 resp 26 miljoner kr 2013). De mer generösa öppettider torde också öka apotekens personalkostnader och därmed minskar vinstmarginalen - man kan alltså förstå att apoteken väljer att satsa på mer lönsamma handelsvaror.
I Danmark, där apoteken alltid varit privata, har man i likhet med Sverige satsat allt mer på handelsvaror - det har kanske gått till överdrift då man kan hitta allt från skor till leksaker. Nu kan det komma att stoppas då regeringen har lagt fram ett lagförslag om ändring. Argumentet är att apoteket med sin monopolstatus på receptbelagd medicin får en unfair fördel i förhållande till andra aktörer (när man kommer för att ta ut receptbelagd medicin "lockas" man att köpa annat). Tanken är alltså att apoteken ska återgå till kärnverksamheten. Regeringen har lagt fram en plus-lista och en minus-lista som ser ut såhär:
Minus: Köksutrustning och maskiner, kläder, skor, väskor (även till kosmetik), böcker, dagligvaror (såsom godis, pastiller, kryddor), kosmetik (såsom nagellack, rouge, mascara etc)
Plus: Medicintekniska produkter (såsom kondomer, plåster, graviditetstests, produkter som kan mäta blodsocker), kosttillskott (såsom vitaminer och mineraler, näringspreparat), hygienartiklar (såsom hudvård, hårvård och tandvård)
Det är kanske bra med en reglering. Personligen har jag känt mig ganska skeptisk till apotekens utökade sortiment och reklam (samt att jag givetvis inte tycker om många av de produkter som de säljer som "rena" inte är det enligt mina definitioner). Efter att de har utökat sitt ekologiska sortiment har jag dock delvist ändrat hållning (även om de på så vis blir direkta konkurrenter till mitt företag).
Hur vill du ha ditt apotek? - ska svenska apotek ha samma drastiska åtgärder som Danmark? - är det bra som det är? - eller ska det bli någon liten justering?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar