onsdag 20 maj 2015

Fifty shades of white


Det här handlar egentligen inte alls om ekologi ...eller kanske lite trots allt.

Nu när det har blivit ljusare och varmare plockar man fram de ljusa sommarkläderna och butikerna fylls med lockande erbjudanden. Vanligtvis är det min man som tvättar här hemma. Dock är han ganska ofta bortrest och då får jag ju ta hand om tvätten. Och i den situationen (om någon) ser jag hur sällan vit är vit eller hur fort det slutar vara vitt. För ärligt talat - hur länge förblir de vita plaggen vita om man inte använder kemikalier (har ej optisk vitt eller blekmedel i tvättmedlet).

Jag kan inte säga att jag aldrig köper vita kläder men det har i många fall inte gått bra för mig. Tex första gången jag tvättade en vit skjorta blev den gråblå; min nya vita t-shirt spillde jag kaffe på, mina vita byxor har fått en enorm kaffefläck, tomatsås gör allt i sin makt för att landa på mina kläder , och till sist mitt paradnummer när jag gifte mig - när rödvinet serverades under middan var det första jag gjorde att hälla det ut över min klänning - glaset liksom bara tippade över (spenderade minst en halv timme på toan efter detta och var väldigt blöt när jag kom ut). Jag vet inte om jag är mer klantig än de flesta men har en naggande känsla av att folk som bär vit har koll och kontroll och utstrålar säkerhet, folk som bär vit har råd att byta kläder ofta eller har någon som tar hand om fläckarna, folk som bär vit är rika och maktfulla?

Är vit "oekologiskt"? - för att det är så underhållskrävande?

Det finns dock lite tröst för oss som inte har koll. Någon insiktsfull  person kom  nämligen på nyansen "off white" vilket jag tolkar som en vänlig omskrivning av "ex white". Man kan lika gärna sluta kämpa och köpa plaggen i en "icke-kritvit"-nyans, eller låtsas att de fd vita plaggen alltid haft den färg de har nu a´la "fifty shades of white"


PS Vit har ju olika symbolvärde i olika kulturer: I Västen symboliserar vit bl a oskuld, renhet och perfektionism.

Miljövänliga metoder för att bleka kläder:

  • Använd solsken som blekmedel. Låt kläderna torka i direkt solljus efter tvätt (kan tex få bort blåbärsfläckar).
  • Tillsätt 1/2 kopp citronsaft eller vinäger till ditt tvättmedel
  • Tillsätt 1/2 kopp bakpulver till ditt tvättmedel. För att ta bort envisa fläckar kan fläcken förbehandlas med en tjock pasta av bakpulver och vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar