torsdag 29 december 2011

Sjuk(av)vården


Ni har säkert alla hört om multiresistenta bakterier och sjukhusinfektioner men vet ni hur många som faktisk blir sjuka på sjukhuset? Nu senast läste jag om överbeläggning på neonatal på Östra sjukhuset och problem med MRSA infektioner (multiresistenta stafylokocker). Det finns fler (externa) anledningar till att problemet med multiresistenta bakterier har växt lavinartat:

  • Ökad resande
  • Användning av antibiotika inom djurhåll (växtframmare)
  • Överdriven användning av antibiotika hos allmänläkare


Varje år rapporteras det 100.000 fall av skador i vården och flertalet av dessa beror på infektioner man drar på sig under tiden man vistas på sjukhus. Så mycket som 10 % av de inlagda på landets sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion. De vanligaste infektionerna är urinvägsinfektion, hud- och sårinfektioner och lunginflammation. Det finns ingen quick fix men som patient kan man ifrågasätta nödvändigheten av kateter, be personalen använda handsprit (om du ser att de inte gör det) och själv tvätta händerna noggrant (om man är kapabel).

En statistik från Danmark visar att varje inläggelse ökar med 5 dagar pga infektioner. Hur mycket kostar det då? Den totala vårdkostnaden för alla sjukhusinfektioner överstiger idag 3,7 miljarder kronor, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Vad skulle det kosta att städa ordentligt och utbilda personalen och minska pressen på dem? Någon som gjort en kalkyl?

Nu blir det lite politisk – jag är övertygad om att en kraftigt bidragande anledning är att man har privatiserat sådant som städning. I upphandlingar väljs oftast billigaste lösningen och någons ska ju tjäna pengar på detta. Skulle man ev för samma belopp och med offentliga medel/arbete få mycket mer städning för pengarna? Vad tror du?

fredag 23 december 2011

torsdag 22 december 2011

onsdag 21 december 2011

måndag 19 december 2011

söndag 18 december 2011

lördag 17 december 2011

fredag 16 december 2011

Läckra ben och godis?

Bild lånat från: http://hairremoval.about.com


Ska du göra kola i år? Då kan du passa på att göra Halawa samtidigt, eller man skulle kunna säga tvärtom. Vad är då Halawa? Halawa är sockerbaserad vax för vaxning av ben! Denne metod har används i Egypten i hundratals år och är det närmsta ekologisk hårborttagning man kan komma!
Det kan vara lite krångligt att få till en bra konsistens (precis som med kola) men här kommer ett recepts samt användningstips.

2 dl vatten
3 dl (ekologisk) socker eller honung
en tesked citronsaft
(man kan naturligtvis välja större portioner om man vill)

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värma försiktigt- rör inte om i massan innan sockret har smält. Låt massan bli gyllenbrun och fortsätt ett tag tills den är ungefär 126 grader (använd stektermometer). När smeten har blivit en aning kallare ska den hällas i små portioner på en hård plastyta. Om du inte vill använda plastik kan du ta en bakplåt med bakpapper. När massan har blivit så pass kallt att du kan ta i den, tar du en bit och drar ut den så att den blir ljusare. Om det inte går att göra så här har du värmt för länge (eller för lite). Nu har det blivit dags att använda Halawan: (om den hunnit bli för kall kan du värma den i händerna och knåda den med ett par droppar vatten).

Dra ut och lägg Halawan i hårets riktning. Pressa ner med fast hand och dra tillbaka (mot hårets växtriktning) med en snabb rörelse. Det kan vara nödvändigt att upprepa 2-3 gånger. Vaxningen är ganska smärtfull de första gångerna men resultatet håller i sig två – fyra veckorJ

Förvaring: Om det blir något över kan du såklart mumsa i dig allt (som belöning och smärtlindring!J) eller spara det till nästa tillfälle. Rulla i så fall in massan i plastfolie och förvara i rumstemperatur – det håller några veckor. Man måste värma massan över en flamma några sekunder innan man kan använda den (det går inte att mikra den).

Viktigt innan behandling: Huden måste vara ren (duscha innan) och gärna skrubbat (hindrar inväxt av hår) och utan fett (ingen olja eller bodylotion).

Viktigt efter behandling: Tvätta av resterande Halawa med kallt vatten så att porerna drar ihop sig och smörja med en bra olja i hårets riktning (gärna lätt desinficerade).
Lycka tillJ

Ps om du tycker att allt detta är för besvärligt men ändå vill ha en ekologisk lösning finns det hjälp här: http://turkos.se/category/moom
Pps glöm inte att slänga ”förbrukad” Halawa  -  kan få förödande konsekvenser för den godissugna……

Julkalender - 16 december

Känner du dig vinterblek? Få hjälp med dagens erbjudande:

tisdag 13 december 2011

Hemlagat eller köpt?


Ja nu återkommer jag till det här med julmat. Har ni lagt märke till att väldigt många försöker ta bort/lyfta bort det dårliga samvetet från våra axlar med råd som ”Har du inte tid och ork går det bra att köpa färdig julmat” bla bla bla.
Jag håller inte med – i alla fall, om man som jag, inte vill äta massor med tillsatser. Dessutom innehåller färdig mat alldeles för mycket salt och socker. I dagens GP tar man upp just detta och listar tillsatser/innehåll i en rad färdiga julrätter. Här kommer lite mumsiga exempel. I ”rättvisans namn” listar jag även de som jag tycker är acceptabla!

Minus:

Prinskorv: 64 % kött, vatten, grisfett, potatismjöl, kryddor (vilka?), lökpulver, jästextrakt, druvsocker, konservering (E250, E 262), antioxideringsmedel (E 301, E 331, E 335, E 327), rökarom.

Sylta: 55 % kalvkött, buljong (?), svål, kryddor (vilka?), lökpulver, smakförstärkare (E 621), antioxideringsmedel (E301), konservering (E 250).

Sillsallad från mitt kära hemland Danmark (där man excellerar i undermåliga färdiga sallader som äts med rågbröd): inlagda rödbetor, sill, äpple, potatis, kryddor (vilka?), senapsmjöl, syltad gurka, stabiliseringsmedel (E 509), konserveringsmedel (E202, E211), surhetsreglerande medel (E 296, E 330, E 300), färgämne (E 140, E101).

Köttbullar: 73 % kött, vatten, lök, salt, buljong(?), kryddor (vilka?), potatis, sockerbetsfiber, stabiliseringsmedel (E 450, E 451), druvsocker.

Plus:

Risgrynsgröt som oftast är utan tillsatser

Janssons frestelse där fler är utan tillsatser

Rödkål som bara innehåller modifierat potatisstärkelse (men som enligt mitt tycke är för söt)

Nu är det ju inte så att alla E-nummer per automatik är dåliga, men jag tycker att produkter med många E-nummer signalerar dålig kvalitet. De finns där för att dölja en dålig råvara eller/och för att förlänga produktens hållbarhet i supermarknaden eller hemma i kylen. (Nb ju mer vatten en produkt innehåller ju mer konservering och förtjockningsmedel, salt och socker behövs det). 

Julkalender - 13 december

I dag firar vi Lucia med Fina Feta Fransar till Favorabelt Föräringspris:

måndag 12 december 2011

Julkalender - 12 december

Godmorgon! I dag kan du köpa väldoft till ett favorabelt pris - en perfekt julklapp.


söndag 11 december 2011

lördag 10 december 2011

fredag 9 december 2011

torsdag 8 december 2011

onsdag 7 december 2011

tisdag 6 december 2011

Julkalender - 6 december

Dagens lucka gömmer en produkt som gör dig vacker och skyddar huden:

söndag 4 december 2011

Julkalender - 5 december

I dag vaknade jag till ett frostigt landskap och då kan det vara skönt med dagens kalendererbjudande:

Julkalender - 4 december

hej

Bakom dagens lucka döljer sig en av Simply Pures favoriter - en riktig multiprodukt:-)

lördag 3 december 2011

Finns det nyttig julmat?


Ja nu närmar sig ju Julen och det är tid för lite extra flärd och lyx (jag syftar på maten). Många ser det som ett problem då de är rädda att gå upp i vikt och om man inte vill äta light-varianter av allt kan det vara svårt. Personligen anser jag att alla lightprodukter är hälsovådliga eftersom det krävs mycket kemi och tillsatser och sötämnen för att få smaken att likna riktig mat! Alltså back to basics – och helst ekologiska sådana;-). Julmaten har många års tradition bakom sig och det finns faktisk en ”mening” med vad man äter för att rätterna/råvarorna supplerar varandra på ett bra sätt, se nedan.

Godis: Choklad (mörk) och marsipan/nougat: nyttiga fettsyror i nötter och choklad. Choklad sänker blodtrycket precis som en ACE-hämmare. Mandel (t ex i marsipan) minskar LDL-kolesterolet och kan kanske därför förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Frukt: Under Julen äter man ofta fikon som, förutom att vara väldigt fiberrika, innehåller mycket järn och antioxidanter. Apelsiner, som också är traditionell julfrukt, innehåller en del C-vitamin samt fiber.

Pepparkakor och glögg: Pepparkakor och glögg har den perfekta sammansättningen av kryddor som både är leverrensande och främjar matsmältningen.

Snaps och öl: Alkohol hjälper till att lösa fett efter ett stort intag av fettrik mat.

Skinka och köttbullar: Nja vi behöver ju protein och fett…

Grönkål: Nitrat som via nitrit omvandlas till NO (kväveoxid), fiber- och vitaminkälla. Fibrer behövs för att öka tarmperistaltiken efter ett stort matintag och NO (kväveoxid) hjälper skelettmuskulaturen att slappna av och förebygger således även kärlkramp (angina pectoris) som typiskt orsakas av kombinationen mycket och fet mat, och kyla och ansträngning.

Rödkål: Rödkål innehåller mycket K-vitamin, C-vitamin, antioxidanter och fiber. Kål har dessutom en cancerförebyggande effekt.

Senap: Har funnits i Sverige sedan medeltiden och användes mot luftvägsbesvär – senap har dessutom en antibakteriell effekt. Senap är rik på selen och magnesium (som vi alltid har brist på) och innehåller dessutom B-vitamin, mangan, fosfor, zink, fibrer, och omega-3-fettsyror.

Sill och lax: gott om omega 3 som är mat för hjärnan och som behövs i kroppen för att minska inflammation

Risgrynsgröt: gröten rensar tarmarna och gör dig redo för ett större intag av ännu mer mat (är därför t ex perfekt att äta som lunch på julafton). Kanel, som ju hör till gröten, innehåller väldigt många antioxidanter som hjälper till att neutralisera alla fria radikaler som uppstår under matsmältningen.

Så vad är då budskapet? Njut med gott samvete men ät mindre:-)

Ps om man vill undvika socker kan man använda Stevia

Julkalender - 3 december

Hej

Förutom "vanliga" inlägg kommer Simply Pure att fira december med ett nytt erbjudande varje dag fram till Jul. Erbjudandet hittar du på hemsidan eller på facebook eller här i bloggen. Välkommen in:-) Här kommer tredje erbjudandet:




fredag 2 december 2011

Julkalender - 2 december

Hej

Förutom "vanliga" inlägg kommer Simply Pure att fira december med ett nytt erbjudande varje dag fram till Jul. Erbjudandet hittar du på hemsidan eller på facebook eller här i bloggen. Välkommen in:-) Här kommer andra erbjudandet:


torsdag 1 december 2011

Julkalender - 1 december

Hej

Förutom "vanliga" inlägg kommer Simply Pure att fira december med ett nytt erbjudande varje dag fram till Jul. Erbjudandet hittar du på hemsidan eller på facebook eller här i bloggen. Välkommen in:-) Här kommer första erbjudandet: