tisdag 8 januari 2013

Friluftsliv och miljö


När jag var barn (bra inledning va?) och var ute i naturen hade jag yllevantar, otäta regnbyxor och halvtaskiga skor – blev med andra ord ofta blöt och kall. I Danmark har det aldrig riktigt funnits samma friluftskultur som i Sverige, men jag är ändå ganska säker på att man inte hade superproffsiga friluftkläder för 30-40 år sedan. Idag har jag intrycket av att man knappt kan vistas i naturen utan högteknologiska funktionskläder. Framsteg är visserligen bra men hur ser det ut med miljön? - eller vad har vi egentligen på oss?
Anledningen att jag kom att tänka på detta är en nyss publicerad studie som handlar om hälsan hos folk som vallar skidor åt landslaget. Skidvalla innehåller PFOA (perfluoroktansyra) som har en rad hälsovådliga effekter. PFOA finns även i teflon (t ex stekpannor) samt i regnkläder och andra funktionskläder, goretex (bl a skor) , inomhustextiler, fettavvisande matförpackningar (tex chipspåsar) mm. De perfluorerade ämnena används för att utnyttja ämnenas förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.


Vad händer i naturen ?
Högfluorerade ämnen bildas inte naturligt, de som återfinns i miljön har sitt ursprung i ämnen som framställts av människan. Den kovalenta bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste kemiska bindningar som finns, vilket gör den här typen av ämnen extremt stabila. Perfluorerade organiska ämnen är vitt spridda i miljön och  halterna av vissa av dem ökar i bland annat Arktis. En del bryts ned långsamt eller inte alls medan andra omvandlas till persistenta ämnen i naturen. Sådana persistenta ämnen är till exempel perfluoroktansulfonat (PFOS) och perfluoroktansyra (PFOA). I kroppen binder de till proteiner och lagras i lever och blod och detta förklarar kanske varför man ser ett samband med leverskador och levercancer. Andra sjukdomar som kopplas till PFOA är hjärt-kärlsjukdomar, stroke, hormonförändringar, missbildningar hos avkomma (djurförsök) och genetiska förändringar. Hos personer som vallar skidor såg man upp till 500 gånger högre halt i blodet jämfört med normalbefolkningen!

Ämnena finns som sagt i våra funktionskläder och frågorna som återstår är:

1) Hur mycket släpps ut i naturen när kläderna och skorna nöts?

2) Vad händer när vi slänger produkterna

PS! Enligt produktregistret hos Kemikalieinspektionen finns cirka 20 ton perfluorerade ämnen i kemiska produkter i Sverige. Men mängden visar bara en del av sanningen. Perfluorerade ämnen används i låga halter i många produkter och behöver därför inte anmälas till produktregistret. Uppgiften säger heller inget om den mängd perfluorerade ämnen som kommer in i landet via färdiga varor, vilka troligen står för den dominerande delen av användningen i Sverige.

Läs gärna en rapport från kemikalieinspektionen här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar