tisdag 26 februari 2013

Antibiotikaresistens - allas problem




Det krävs politiska initiativ för ny antibiotika” stod det i Svd – Brännpunkt här om dagen (Otto Cars, professor i infektionssjukdomar, Uppsala Universitet, chef för det internationella nätverket ReAct – Action on Antibiotic Resistance).

Problemet som ligger mig varmt om hjärtat har jag skrivit om tidigare och nu – stimulerat av artikeln som utspringer direkt av Davos-mötet – sätter jag återigen fokus på detta. ”En massiv global överanvändning av antibiotika har lett till att bakterier utvecklat motståndskraft. Samtidigt har utvecklingen av nya antibiotika i stort sett upphört" skriver professor Otto Cars som efterlyser ett globalt politiskt initiativ. Läkemedelsindustrin har nästan helt slutat forska fram nya medel då det inte finns någon lönsamhet i detta. Tyvärr har myndigheter blundat för detta och nu står vi inför en stor utmaning – dagens antibiotika biter inte på många sjukdomsframkallande bakterier. I västvärlden kan man kanske än så länge kalla detta ett lyxproblem, men i fattiga länder har de inte råd med avancerade och dyra antibiotikakurer för att behandla vanliga infektionssjukdomar.

De samhällsekonomiska konsekvenserna av antibiotikaresistens är dock enorma. Ett enda fall av infektion med resistenta stafylokocker (MRSA) i ett vårdboende i Sverige har kostnadsberäknats till nära en miljon kronor. Kanske kan detta användas som argument för att agera nu! – man måste tydligen tala till politikers ”ekonomiska sans” för att få till en förändring. Vad vi väljer att göra i Sverige är en sak, men om man ska komma någonvart måste man ha ett globalt perspektiv med övervakning av användning och försäljning av antibiotika. Nedan är några av de största problem och förslag till lösningar listade.

Problem: Inga antibiotika med nya verkningsmekanismer har upptäckts sedan 1987.
Lösning: Läkemedelsbolag ska utföra statssubventionerad forskning. Man kan ju omdirigera en del av det groteskt stora lantbruksstödet i EU till forskning. 

Problem: Så länge man kan köpa antibiotika över disken i bl a Sydeuropa är det svårt att reglera användningen.
Lösning: förskrivningsplikt på all antibiotika.

Problem: Lantmän överanvänder antibiotika. 
Lösning: Lantbruket måste inse sin andel i problemet – man kan avgiftsbelägga antibiotika så att det inte är lönsamt att fodra djuren med detta. 

Problem: MRSA (multiresistenta stafylokocker) på sjukhus sprider sig okontrollerat.
Lösning: MYCKET bättre hygien och allokering av resurser till utbildning av personal. 

Det finns ju en rad eteriska oljor med antibakteriell effekt som är välkända inom alternativmedicin. Man skulle kunna ta vara på den kunskapen och öka användningen inom ”konventionell” medicin eller t o m använda kunskapen som bas för ny forskning.


Ps jag letade efter en lämplig bild för blogginlägget och hittade då en svensk sida/grupp som jobbar just med omtalade problematiken: http://www.strama.se/dyn//,12,11,71.html

4 kommentarer:

  1. Hejsan

    Det här är ett jätteviktigt ämne att diskutera! Området är dock hur stort som helst och kräver både beslutsamhet och en stor portion mod att försöka lösa det hela. Det kräver också en naturvetenskaplig allmänbildning! Problemet är att resistens är globalt spritt och i många länder, inklusive Sverige då, finns fortfarande tankar kring att exempelvis antibiotika är bra mot det mesta, även virus som vi vet att det inte har någon effekt mot alls. Däremot kan vi nog knocka hål på en och annan sekundärinfektion, men det är en annan diskussion. Än en gång krävs en naturvetenskaplig allmänbildning.

    På marknaden kan man nu hitta alternativa produkter mot bakterier i stället för antibiotika, både sådant som är ren placebo som många tror fungerar men som inte ger någon effekt alls mer än på plånboken och självkänslan men det finns även det som är verksamt. Ett exempel är bihåleinfektion. Det är besvärligt, orsakas ofta av virus men kan också orsakas av bakterier. Många gånger (men inte alltid) behöver detta behandlas med antibiotika eftersom man ofta inte kan fungera normalt. Ett exempel på icke-antibiotika är Sinoclear som nu kommit ut på marknaden. Det hela stödjs av tre artiklar (som jag dock inte läst och heller inte kan bedöma då) men effekten är något i hästväg... Det gäller att ha ett starkt psyke att kunna snorta vad som i det närmaste kan verka som Wasabi-och saltvattenskallsup 10-14 dagar i rad. Men det rensar bihålorna. För mera information finns http://sinoclear.se/. Som vanligt behöver allt granskar och vändas på. Produkten finns inte med i fass och kan inte användas av alla.

    Frågan är, är vi beredda att lida lite och/eller mycket om det inte är absolut nödvändigt med antibiotika, för världshälsans skull?

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för kommentaren!

    Problemet är ju - som du också påpekar - multifaktoriellt och kan inte lösas utan politiska insatser (speciellt i länder som har mycket större problem med antibiotikaresistens) samt bättre "allmänbildning" Som exempel på problemet med allmänbildningen kan jag berätta att jag har en bekant som under en resa i Spanien kände sig lite förkyld och glatt berättade (vid hemkomst) "Jag gick bara in på apoteket och köpte antibiotika för att bli bättre". Detta gjorde mig något "mörkrädd" speciellt med tanke på att personen i fråga är välutbildat.
    Nåväl jag tror att man faktisk måste acceptera ett visst lidande hos individer med ofarliga infektioner för att kunna säkerställa att antibiotika fungerar när en infektion blir livshotande (t ex sepsis) och jag upplever att allmänläkare har blivit bättre på att begränsa användningen (har dock ingen statistik på detta). Dessutom är jag övertygat om att man måste söka nya vägar genom tvärvetenskaplig forskning där man t ex integrerar kunskap om alternativmedicin och traditionell medicin .

    SvaraRadera
  3. Jag fortsätter då med: ... eller Tamiflu över receptfritt disk i Taiwan...

    I vissa län i Sverige har man blivit bättre på att ge smalspektrum i stället för bredspektrum. Så klart tar det längre tid att fiska upp viken bagge det gäller, lika så att det kanske är lite mera detektivarbete i att försöka förstå vart problemet sitter..?

    SvaraRadera
  4. Med både Tamiflu och bredspektrumantibiotika över disk kan man vara helt säker på att ta kål på allting! = "skjuta gråsparvar med kanoner" ;-)

    SvaraRadera