torsdag 28 februari 2013

Hur Hamnade Hästen Här?



Ibland har jag mest lust till att slå dövörat till - för att det inte riktigt berör mig personligen - det här med hästköttskandalen. Om man inte äter/köper halv- och helfabrikat spelar det ju ingen roll, eller gör det?
Egentligen tycker jag att det är bra att det hände för att det utpekar ett väldigt stort problem i matindustrin; nämligen en överlag väldigt dålig koll på ursprung (nackdel med storskalighet?) .
Det är ju inget fel på hästkött, förutom att det kan innehålla spår av (för människor) farliga läkemedel, eller att många av sentimental/känslomässig anledning inte vill äta det. Vad som stör mig (och förmodligen många andra) är att man har rätt att veta varifrån maten kommer. Annars har man ju ingen som helst makt som förbrukare. Politiska styrmedel kan man ju än så länge inte förlita sig på och därför återstår ju bara den enskilda förbrukarens makt .
Frågan är då om industrin bryr sig så länge ”fusket” inte upptäcks. Det har ju varit gott om skandaler här på sistone med rödfärgat fläskkött etc., men frågan är om inte det glöms fort?
Låt oss anta att producenterna tar sitt ansvar och ökar kontrollerna och gör en noggrann och ärlig märkning av produkterna.
  1. Kommer detta att få effekt på priserna?
  2. Kommer flertalet konsumenter ändra sitt köpbeteende som ett resultat av bättre märkning?

Detta är naturligtvis svårt att svara på. Personligen skulle jag föredra att veta ursprung och vara villig att betala mer samt som positiv(?) bieffekt minska min köttkonsumtion. Man kan ju kanske inte begära att alla stressade småbarnsföräldrar ska börja laga all mat från grunden, och det borde absolut inte vara nödvändigt. Jag tror dock – tyvärr – att om det ska bli ändring på situationen måste alla bli MYCKET mer medvetna och pressa producenterna genom att ständigt ifrågasätta och/eller bojkotta vissa varor. Det liknar en moment 22-situation: förbrukarna orkar inte fråga/klaga och producenterna bryr sig inte för att kunderna inte klagar (och politikerna inte tar sitt ansvar).

Hur tänker du?

Här kan du läsa mer: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fullt-mojligt-att-spara-varifran-kott-kommer_7950730.svd

4 kommentarer:

  1. Ärligt talat är jag mest irriterad över att märkningen inte stämmer. Men jag är definitivt inte förvånad. Sedan är det ju så att jag bryr mig inte så mycket eftersom vi lagar maten från grunden. Men å andra sidan hade vi ju en "skandal" för ett tag sedan med kött som var felmärkt. Det är bara att äta ännu mer grönsaker, gott!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja håller med - gröntsaker är gott :-)

      Radera
  2. Det værste er, at det er EU lovgivning, som jo burde højne standarder i Europa, der sænker laveste fællesnævner for madkvalitet i Norden. Fællesmarkedets regler har faciliteret den ekstensive import af alle slags fødevarer der i dag kendetegner varesortimentet i f.eks Aldi, Lidl, Rema 1000 etc. etc. you name them. Desværre er de skræmmebilleder EU modstandere altid har fremført, såsom den gradvise nedbrydning af arbejdsmarkedets kvalitetskontrol af arbejde, EU politikernes "reformer" af vareklaration, EU´s blåstempling af kritisable tilsætningsstoffer osv blevet til virkelighed, og bit by bit, little by little afgiver vi suverænitet til den "union" som aldrig burde have været andet end et handelssamarbejde, indtil det øvrige Europa nåede nordiske standarder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Desværre har du nok ret. Det virker som om at det går den forkerte vej, eller i bedste fald, går langsomt frem. Jeg tror og håber dog, at på længere sigt, kan den "gode" lobbyisme trænge igennem og fremme bedre kontrol og dermed bedre kvalitet. Vi får se :-)

      Radera