Ibland har jag mest lust till att slå dövörat till - för att
det inte riktigt berör mig personligen - det här med hästköttskandalen. Om man
inte äter/köper halv- och helfabrikat spelar det ju ingen roll, eller gör det?
Egentligen tycker jag att det är bra att det hände för att
det utpekar ett väldigt stort problem i matindustrin; nämligen en överlag
väldigt dålig koll på ursprung (nackdel med storskalighet?) .
Det är ju inget fel på hästkött, förutom att det kan
innehålla spår av (för människor) farliga läkemedel, eller att många av
sentimental/känslomässig anledning inte vill äta det. Vad som stör mig (och
förmodligen många andra) är att man har rätt att veta varifrån maten kommer.
Annars har man ju ingen som helst makt som förbrukare. Politiska styrmedel kan man
ju än så länge inte förlita sig på och därför återstår ju bara den enskilda
förbrukarens makt .
Frågan är då om industrin bryr sig så länge ”fusket” inte
upptäcks. Det har ju varit gott om skandaler här på sistone med rödfärgat
fläskkött etc., men frågan är om inte det glöms fort?
Låt oss anta att producenterna tar sitt ansvar och ökar
kontrollerna och gör en noggrann och ärlig märkning av produkterna.
- Kommer detta att få effekt på priserna?
- Kommer flertalet konsumenter ändra sitt köpbeteende som ett resultat av bättre märkning?
Detta är naturligtvis svårt att
svara på. Personligen skulle jag föredra att veta ursprung och vara villig att
betala mer samt som positiv(?) bieffekt minska min köttkonsumtion. Man kan ju
kanske inte begära att alla stressade småbarnsföräldrar ska börja laga all mat
från grunden, och det borde absolut inte vara nödvändigt. Jag tror dock –
tyvärr – att om det ska bli ändring på situationen måste alla bli MYCKET mer
medvetna och pressa producenterna genom att ständigt ifrågasätta och/eller bojkotta
vissa varor. Det liknar en moment 22-situation: förbrukarna orkar inte
fråga/klaga och producenterna bryr sig inte för att kunderna inte klagar (och
politikerna inte tar sitt ansvar).
Hur tänker du?
Här kan du läsa mer: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fullt-mojligt-att-spara-varifran-kott-kommer_7950730.svd
Ärligt talat är jag mest irriterad över att märkningen inte stämmer. Men jag är definitivt inte förvånad. Sedan är det ju så att jag bryr mig inte så mycket eftersom vi lagar maten från grunden. Men å andra sidan hade vi ju en "skandal" för ett tag sedan med kött som var felmärkt. Det är bara att äta ännu mer grönsaker, gott!!!
SvaraRaderaJa håller med - gröntsaker är gott :-)
RaderaDet værste er, at det er EU lovgivning, som jo burde højne standarder i Europa, der sænker laveste fællesnævner for madkvalitet i Norden. Fællesmarkedets regler har faciliteret den ekstensive import af alle slags fødevarer der i dag kendetegner varesortimentet i f.eks Aldi, Lidl, Rema 1000 etc. etc. you name them. Desværre er de skræmmebilleder EU modstandere altid har fremført, såsom den gradvise nedbrydning af arbejdsmarkedets kvalitetskontrol af arbejde, EU politikernes "reformer" af vareklaration, EU´s blåstempling af kritisable tilsætningsstoffer osv blevet til virkelighed, og bit by bit, little by little afgiver vi suverænitet til den "union" som aldrig burde have været andet end et handelssamarbejde, indtil det øvrige Europa nåede nordiske standarder.
SvaraRaderaDesværre har du nok ret. Det virker som om at det går den forkerte vej, eller i bedste fald, går langsomt frem. Jeg tror og håber dog, at på længere sigt, kan den "gode" lobbyisme trænge igennem og fremme bedre kontrol og dermed bedre kvalitet. Vi får se :-)
Radera