måndag 11 mars 2013

Hur gammal kommer du att bli?



Det pratas och skrivs mycket om att vi kan förvänta oss att bli över 100 år gamla i vår generation – och det uppfattas som positivt. Jag är dock inte helt övertygad om att livslängden verkligen ökar så mycket som det framförs. Vår generation badar i kemikalier och vi lever dessutom ganska stressande liv med ständig uppkoppling och få lugna stunder - borde inte det dra ner? Ett stillasittande liv med mycket skärmtid är förmodligen inte heller bra (kanske dags att sluta blogga!)
I senaste numret av Forskning och Framsteg skrev man om befolkningen på Okinawa (Japans sydligaste ö) där folk blir väldigt gamla. Man har undersökt deras livsstil och kunnat peka på 4 olika viktiga faktorer. Generna spelar självklart en stor roll men livsstilen är viktigare. På Okinawa äter de väldigt mycket grönsaker och mycket från havet (alger) och matkulturen anses vara den viktigaste faktorn för ett långt liv. De äter väldigt lite kött men får fisk då och då, och de äter sig inte helt mätta! Många håller sig sysselsatta i hög ålder och är fysiskt aktiva (utan att slita ihjäl sig). Sista faktorn är brist på stress: De har ett starkt socialt nätverk, struntar i tiden (att passa den) och ingen behöver ha ekonomiska bekymmer då alla hjälper alla.För att summera blir de 4 faktorerna: 

1) Nyttig mat med hög andel grönt (antioxidanter)
2) Daglig fysisk aktivitet
3) Ta ansvar för egen hälsa
4) Alla hjälper varandra (= ingen stress). Läs undersökningen här

I Sverige har man också gjort en kartläggning av områden med många gamla, men varför det är så, är svårt att förklara. På en Världskarta med liknande indelning är det anmärkningsvärt att flera öar är representerade bland zoner med många gamla. Detta antas att bero både på genetiska faktorer och på att öbor haft lättare att bevara en livsstil som förlänger livet.

Jag hittade en amerikansk site där man kan räkna ut sin förväntade levnadsålder. Det är en ganska rolig grej då den även ger förslag till hur man kan öka sin livslängd. Det ska dock tas med en nypa salt då man dels har begränsade valmöjligheter och dels stämmer kanske inte alla påståenden/konklusioner.  Enligt denna beräkningsmodell blir jag 87 år men kan med livsstiljusteringar bli 96 – prova själv: http://www.livingto100.com/calculator

Och till sist en biologisk betraktning: Varför överlever människor så länge efter att vi har förlorat förmågan att fortplanta oss och våra barn är vuxna? Svaret är att vi ökar våra barnbarns chans för överlevnad om vi finns där för att hjälpa till med passning mm. Nutidens generation av curlingföräldrar har ju vidgat vår omsorg till att curla våra barn långt in i vuxen ålder således att de knappt är kapabla att ”överleva” utan vår hjälp, och då är det kanske biologiskt smart att vi blir så gamla i framtiden ;-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar