onsdag 27 mars 2013

Köttätande vegan? (om allergier och kött)



Detta är naturligtvis självmotsägande men det passar bra på mig och det beror på mina matallergier: Mjölk, ägg, kärnfrukt, olika baljväxter, en del nötter.

Den senaste tiden har det varit en del fokus på restaurangers skyldighet att ha innehållsdeklaration på all mat. 2011 antogs ett EU-direktiv som kräver att restaurangerna lämnar korrekt information om vad maten innehåller. Förordningen ger medlemsländerna möjlighet att tvinga restaurangerna att antingen informera om ett begränsat antal allergener eller kräva av restaurangerna att dessa informerar om allt som maten innehåller. Livsmedelverket verkar dock ta ganska lätt på situationen och har låtit sig pressas av branschorganisationer som har sin helt egen tolkning av lagtexten.  

För egen del går det någorlunda att hitta mat på lunchrestauranger men cafébesök är nästintill omöjligt då det nästan aldrig går att hitta något jag tål (undantag caféer med vegankakor) . Det är inte roligt att stå och vänta på svar medan personalen bläddrar i en pärm och kön bara växer och växer. Jag skulle uppskatta om caféer hade små skyltar med innehållsdeklarationer då det skulle underlätta mycket för mig (och andra allergiker) och naturligtvis bespara personalen tid.

Och åter till andra halvan av titeln: Helst skulle jag vilja vara vegetarian men pga ägg- och mjölkallergi skulle jag vara tvungen att bli vegan. Här är problemet dock att jag inte tål en del baljväxter samt nötter och då blir urvalet plötsligt något magert. Jag fortsätter därför med mitt köttätande fast i en liten skala. Är helt enkelt rädd att jag inte kan täcka mitt proteinbehov annars.

Det går ju tyvärr åt mycket mer energi till köttproduktion jämfört med växter så hur kan man tänka/handla för att vara lite miljösmart? Nötkött är det energimässigt mest kostsamma att producera. Om man ska äta nötkött är det därför bäst att välja naturbeteskött och/eller ekologisk. Korna hjälper till att hålla ängsområden i trim och har därmed en naturvårdande funktion. Naturbetesmarker är mark som inte gödslas eller plöjs. Djuren går ute hela betessäsongen, lever ett naturligt liv och de kan röra sig fritt över stora ytor. Kött från djur som föds upp på sådana marker medför en lägre energibelastning. Viltkött är också energisnålt eftersom djuren inte står inomhus i stallar och äter odlat foder. (Att varje kossa fjärtar 600 liter växthusgas (metan) i dygnet är en annan faktor man kanske bör tänka över).

Bäst är annars att välja kyckling. Det är tyvärr ganska svårt att få tag i ekologisk och billig är den inte. Griskött tycker jag att man helt kan skippa då grisar inte bidrar till naturbevaring och kräver mycket energi att producera.

(Källa: Hållbar livsmedelskonsumtion SOU 2004:119)

På tal om kött. En genomsnittssvensk konsumerar 50-55 kg kött/år  - detta motsvarar ett kg/vecka och är en ökning på 40% under bara drygt två decennier! Med tanke på att statistiken inkluderar alla (också små barn) måste det vara en del som sätter i sig enorma mängder. Ökningen tillskrivs till dels LCHF dieter (och liknande). Om det nu är så att LCHF är kraftigt bidragande orsak (?) undrar jag om inte fler skulle kunna äta LCHF i en vegetarisk variant – en hel del baljväxter innehåller faktisk mer protein än kött! Mättade fettet kan man ju få i sig från mjölkfett. Vad säger ni som kan det här?

Rapport från Jordbruksverket : http://www.jordbruksverket.se/download/18.39da9f0113cb389bda880001123/Ra+2013_2.pdf

2 kommentarer:

  1. Det är intressant det där med proteinbehovet. Jag gick från att äta en kost med stor andel kött till att äta strikt vegetarisk (inga djur, inga mejerivaror, inga ägg) kost utan gluten. Har googlat ganska mycket på just proteinbehov och insett att det finns lika många som förespråkar en stor andel protein i kosten som de som förespråkar en mycket mycket mindre andel än vad vi äter idag.
    Min förhoppning är att kroppen kommer att hantera det där av sig själv om jag bara äter bra mat.
    Jag motionerar en del och känner det inte som jag förlorar muskelvikt direkt men jag har bara ätit så här i tre månader.

    http://engine2diet.com/question/can-i-get-enough-protein-eating-a-plant-based-diet/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nu också att kroppen är ganska "flexibel" och jag har minskat köttätandet ganska mycket och det har gått bra :-)
      Lycka till med med dieten - jag ska kolla din blogg:-)

      Radera