En rad
forskningsinstitutioner har nyligen avslutat det sexåriga forskningsprogrammet
”Hållbar avfallshantering” finansierat av Naturvårdsverket. Rapporten har jag
inte lyckats lägga vantarna på men resultaten har författarna i grova drag
delgett oss i en artikel i DN här om dagen. Rapporten behandlar en rad punkter
men jag omtalar bara den del som rör plasten.
Det har länge
varit accepterat kunskap att en viss del plast i avfallet bidrar till en bra
förbränning då det höjer temperaturen i förbränningen. Forskarna bakom studien
föreslår dock att stoppa förbränning av plast. Detta beror på att just
plastförbränning är en av de största källorna till växthusgaser från
avfallssektorn då det är ett sämre bränsle än många alternativ. En del plast
går förstås att återvinna men den delen som inte kan återvinnas skulle man istället
kunna lagra. Det krävs självklart att det upprättas ett system för detta.
Då
hushållsavfallet bara utgör 12 % av den totala mängden avfall innebär det att
det krävs politiska styrmedel för att uppnå en mer hållbar avfallshantering.
Man känner sig kanske ganska liten som konsument (då man bara kan påverka de 12
%) men för egen del tänker jag i alla fall återvinna så mycket plast som det
bara går. Det optimala vore ju att försöka undvika plast, men det har jag själv
inte lyckats med då en stor andel av maten familjen köper är plastemballerad. Plast
som jag INTE återvinner är: plastförpackning runt rått kött (för många potentiella
skadliga bakterier), burkar som är väldigt feta och kräver stora mängder varm
vatten och detergent för att återvinna, plastpåsar som användas som avfallspåsar
(går att köpa påsar med stort innehåll majsstärkelse).
Apropå att
undvika plast har det ivrigt diskuterats vad som är bäst - plast-, tyg-, eller
papperskasse? I flera studier har det gjorts livscykelanalyser som ganska
enstämmigt pekar på att plastpåsar har sina fördelar då de bl a är lätt att
transportera och ganska resurssnåla att producera. Tygpåsar gjorda på bomull,
däremot, kostar mycket att producera (vatten- och energimässigt) och ska
användas mer än 100 gånger för att ”löna sig”. Papperspåsar kom sämst ut i
analyserna pga produktionskostnad (vatten och energi) även om papper ju är
komposterbart.
Själv använder
jag alltid tygpåsar då de utan tvekan används mer än 100 gånger och absolut
inte tvättas ofta. Man kan ju försöka få tag i ekologisk bomull eller även
bättre påsar tillverkade av hampa eller bambu. I sophinken (vars innehåll går
till förbränning) använder jag ibland tunna plastpåsar och ibland påsar gjorda
på majsstärkelse.
Hur är ditt ”plastbeteende”?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaOgillar onödig plast runt grönsaker etc. Som det är nu verkar det som om allt ekologiskt måste plastas för att kunna särskiljas från de billigare icke ekologiska varorna. Lite trist, tycker jag.
SvaraRaderaDet är ju väldigt mycket plast runomkring oss just när vi handlar mat. Hur är det med kläder? Syntetiska kläder består också av någon slags "plast", typ nylon tänker jag på? Hur påverkar dessa miljön?