måndag 30 januari 2012

Epigenetisk kodning - hur förvärvade sjukdomar kan ärvas


När min pappa var liten hade han eksem över hela kroppen. Detta var mycket konstigt eftersom ingen av hans föräldrar eller andra i släkten hade eksem. En klok homeopat som lyckades hjälpa honom (året var 1927) sa att eksemet berodde på alla vaccinationer min farfar hade fått inför första världskriget som han deltog i. Homeopaten hade med största sannolikhet rätt, men hur kommer det sig att en blivande pappas vaccinationer kan ge barnet eksem? Och hur kommer det sig att jag har fått eksem och även mina barn? Svaret är kanske” p g a epigenetisk kodning”.

Vad är då epigenetisk kodning? Epigenetik = utanpå/över gener. Epigenetisk kodning handlar om hur generna kommer till uttryck (och inte om hur DNA förändras genom mutationer). Detta kan definieras som ” ärftliga förändringar i genuttryck eller genfunktion som inträffar utan förändring av själva DNA-sekvensen”. Hur generna styrs bestäms alltså inte direkt av arvsmassan/DNA, och detta förklarar t ex varför enäggstvillingar (som ju har exakt samma DNA) inte är helt identiska. Här kommer en något förenklat förklaring på hur detta försiggår på cellnivå – läs eller hoppa över till nästa avsnitt:

Den dubbelsträngade DNA-molekylen är lindad nästan två varv runt en boll av proteiner som kallas histoner och bildar en enhet kallat nukleosom. Den trådformade DNA-molekylen binder samman nukleosomerna som i ett pärlband. Utan histoner skulle DNA-molekylerna vara mycket långa. När man talar om ärftlig epigenetik är det speciellt två mekanismer som är viktiga: modifiering av histonet samt DNA-methylering. Histoner har långa svansar som sticker ut och dessa styr hur DNA packas i cellerna. Man menar att den tredimensionella formen av DNA i cellkärnan i sig kan betraktas som en ärftlig kod. Gener som ligger i tättpackade DNA-segment kan inte avläsas. Hur tät packningen är hänger samman med om methylgrupper finns fästade på histonen ( DNA-methylering) och det är alltså methylgrupperna som stänger av delar av DNA-molekylen. Detta betyder att ett protein ändras eller inte längre syntetiseras. På så vis styrs arvsmassans aktivitet och det är detta som kallas epigenetisk kodning.

Det som är intressant är att den epigenetiska koden bevaras när en cell delar sig i två dotterceller. Enligt dagens kunskap återkapas den epigenetiska koden på nytt i varje individ under fosterutvecklingen. Ett extremt tydligt exempel på epigenetisk kodning är människokroppens hundratals olika typer av celler. Även om alla har exakt samma DNA har exempelvis en nervcell och en levercell väldigt skilda egenskaper.

Exempel på sjukdomar och fenomen som konsekvens av rubbad epigentisk kodning:
Antibiotikaresistens, golfkrigssyndromet, många cancerformer , fetma, hjärt-kärlsjukdom, schizofreni.

Konsekvenser för framtida generationer i fall av sjukdom:
Miljön och våra handlingar kan påverka om, hur ofta och länge generna är "på". Enligt teorin kan livsstil öka eller minska risken för att utveckla sjukdomar som man är mer eller mindre genetiskt förutbestämt att drabbas av. Epigenetiska förändringar består som sagt när celler delar sig, men till skillnad från permanenta förändringar i DNA är epigenetiska skador reversibla. Det tar dock några generationer att återställa ”felet”. Ett exempel är svältkatastrofer som återspeglas i fler efterföljande generationer (barnen föds med lägre födelsevikt) . Så småningom återställs dock de flesta av de epigenetiska förändringarna vid meios (reduktionsdelning vid bildning av könsceller: ägg och spermier). Miljösynder som begås i dag och som leder till epigenetiska förändringar kommer att prägla kommande generationer. Den goda nyheten är att förändringen (sjukdomen) kommer att försvinna så småningom.

lördag 28 januari 2012

Test av mascara i Råd & Rön


För ett par dagar sedan damp det ner ett Råd och Rön i brevlådan. Det är alltid spännande att se vad de har testat och jag vill gärna stödja sådant som kan främja folks medvetenhet om produkter. Dock har jag ofta retat mig på att de som oftast INTE har med miljöperspektiv i testerna. Personligen bryr jag mig t ex inte om en kräm är väldigt återfuktande om den samtidigt innehåller massor med skadlig konservering (bara ett exempel).
I senaste numret har de dock i ett test av mascaror valt att primärt sätta fokus på innehåll och alltså inte bara ”pris” och ”funktionalitet”. Hur blev resultatet då? Positivt var att alla testade märken inte innehöll tungmetaller – det tackar vi för J. Mindre bra var att många mascaror saknade innehållsförteckningar, eller att innehållsförteckningen var svårt tillgänglig eller svår att läsa, vilket ju är illa om man t ex är allergisk mot ett eller fler ämnen. Det var anmärkningsvärt att den enda ekomascara som var med i testet fick kritik för att innehålla citronellol och linallol, som bägge finns på EU´s lista över särskild allergiframkallande doftämnen. Man kan ju tycka att det är onödigt att doftsätta en mascara. Överlag har jag observerat att ekoprodukter ofta får dåliga betyg i olika tests och det är ju tråkigt  - varför är det så?
 För nu att återkomma till fenomenet mascara så har Råd och Rön skrivit lite historiska fakta, och jag tyckte att det var så intressant att ni får ett kort referat här: Mascaran är ingen ny uppfinning. Redan år 4000 före Kristus användes mascara i gamla Egypten som skydd mot smuts i ögonen. En mer modern mascara såg dagens ljus i början av 1900-talet då en kemist kopierade sin systers sätt att färga fransarna – hon hette Maybel och gjorde sin egen blandning av kol och vaselin – namnet på mascaran (som ni kanske kan gissa) blev och är fortfarande MaybellineJ

måndag 16 januari 2012

Om konsten att dricka te


Innan jag fick te i mitt sortiment var jag ganska envis i mitt val. Jag drack enbart grönt te och helst från Japan då detta har en mer förfinad smak enligt mitt tycke. Vanan med grönt te växte fram efter ett års boende i Japan. Te i tepåsar var uteslutet (skräp gjort på rester) och smaksatta teer ansåg jag billigt/dålig stil. Nåväl man har en ståndpunkt tills man tar ett nytt (citat Jens Otto Kragh fd statsminister i DK).

Qi-te kom in i mitt liv och jag var såld. Qi-te finns som svart, grönt och vitt. Vitt te anses för nyttigare än grönt te som i sin tur är nyttigare än svart te (ju mindre behandlat ju bättre). Teerna finns som helt rena eller med olika naturliga smaktillsatser. Man kan helt enkelt välja enligt önskad effekt och naturligtvis enligt sina smakpreferenser, t ex:

Uppiggande: Ginseng, Gingko, Citrus
Renande: Detox, Ingefära
Värmande: White & spicy
Fräscht:  White & fruity, Pome
Etc…..

Jag är kanske fortfarande ganska envis då jag inte har något i teet förutom lite honung i förkylningstider (och…äähh.. en sällan gång whisky och citron). Det har förresten alltid förbryllat mig varför engelskmän har i mängder med socker och mjölk, men efter att ha testat förstod jag att det annars inte gick att dricka –  de brygger ju teet vansinnigt starkt; varför?  

Hur vill du ha ditt te?

Ps: jag föredrar en kopp kaffe på morgonen

Pps: gillar du bloggar om te kan du läsa denna

Ppps: hälsoinfo om te: te är rikt på polyfenoler (katechinerna) som är kraftiga antioxidanter. Vitt te stimulerar tarmsystemet och är bra för magen. Det används även för att slå ner feber.

onsdag 11 januari 2012

Att välja sina strider


Hot or Not, In or Out, Good or Bad  (varför ska det alltid vara på engelska?)

Så här strax efter nyår har jag noterat mig att det är väldigt “poppis” med listor och jag vill inte vara sämre än andra. Bland skönhets(eko)bloggare är det ofta listor på bästa och sämsta produkter som gäller. Det ger dock inte riktigt mening för mig som e-handlare;-) Så jag tänkte i stället att ställa mig själv frågan: Hur ekovänlig/hälso- och miljömedveten är jag? Svagheten med denna metod är självklart att jag själv väljer vilka segment som ska vara med på listan och därmed blir den kanske inte 100 % ärlig? Hur som helst - här kommer den och jag kallar den minus- och pluslistan.

Plus
Minus
Köper nästan 100 % ekologisk mat
Köper inte ekologisk på kaféer
Använder nästan 100 % ekologiska hygienartiklar
……
Slänger nästan ingen mat
Äter nog för mycket kött = stort CO2 utsläpp
Använder primärt cykel och offentlig transport
Har en ganska stor bil
Har inga plastredskap och teflon i köket
Har fortfarande plastsoppåsar
Försöker köpa miljömärkt elektronik och har inte teven och annat på standby
Datorn står nästan alltid på
Köper primärt möbler från 50-tal eller i massivt trä
Det slinker in lite Ikeamöbler då och då
Har fjärrvärme och har det kallt inomhus –brrrrr!
Har stort dåligt isolerat hus som är dyrt i uppvärmning
Köper om möjligt ekokläder till barn i butikskedjorna
Köper sällan ekologiska kläder för egen del (men köper väldigt få kläder)
Köper secondhandkläder och byter med andra
Barnen vägrar begagnat (annat än inom familjen)
Har inte många elektriska prylar i hemmet
Barnen har precis fått Nintendos = farliga?
Försöker begränsa sockerintag (för barnen)
Barnen går ofta på kalas och får mycket godis
Har inte flugit på charter på 7 år
Tar alltid bilen till Danmark
Har ”nej tack till reklamer” på postlådan
Håller en dagstidning = slöseri på papper?
Har lågenergilampor
Är ibland dålig på att släcka
Äter inte godis – bara mörk choklad
Äter för mycket mörk choklad;-)

Det var ju ganska roligt – hur ser din lista ut? Som jag har diskuterat med en kund så kan man som ”nyfrälst” kanske inte ta tag i allt på en gång – man får välja sina strider!

onsdag 4 januari 2012

Flamskyddad kropp?


Är du också flamsäker? Det är vi tydligen alla. Jag har precis läst ”Den flamsäkra katten” som vi mottog från SNF strax innan jul. Den innehöll i och för sig inga överraskningar men bekräftar vad jag redan vet…det går inte att slippa undan skadliga kemikalier även om man flyttar till Nordpolen …

Samtidigt med denna debatt, som jag verkligen hoppas når ut till ”breda befolkningen”, försöker jag och min familj att köpa en ny tv som är så säker som möjlig. Detta har visat sig att vara svårt; dels för att det är svårt att hitta information och dels för att det finns väldigt få att välja på. Först var vi inne på Samsung då dessa skulle vara svanenmärkta, men nu visar det sig att informationen är föråldrat och kommer från 2009. Apparaterna är tydligen inte längre svanenmärkta – varför? Det som jag tyckte var bra, var kombinationen av energisnålhet och att de giftigaste flamskyddsmedlen var borttagna. Nåväl det var ju tråkigt. Sedan hittade vi två modeller av Phillips som tydligen är bra men den ena finns inte i handeln? Och den andra kostar minimum 7.000 kr. Jag hade tänkt max 5000 kr…..hmmm någon som har tips?

När man frågar i butiker har de en viss kunskap om energiförbrukning men flamsäkring finns inte på kartan – det finns helt enkelt inga kunder som frågar om sådant! Detta fick mig att fundera på de stackarna som jobbar i elektronikaffärerna. De blir ju bombarderade med flamskyddsmedel från alla apparater som står på hela dagen, och nästan alla anställda är unga män i fertil ålder som ännu inte har fått barn! Detta är skrämmande då man vet att män är mer känsliga och får fler hormonrubbningar än kvinnor. Ett av kapitlen i SNF´s bok heter just ”Den hotade mannen” och jag har skrivit om detta tidigare. När ska vi börja ta problemet på allvar?