tisdag 29 maj 2012

Du är vad du äter - mer än du tror



Uttrycket ”du är vad du äter” har plötsligt fått en ny dimension

Vi är ju redan medvetna om att intag av fett, protein och kolhydrater påverkar kroppen på många sätt - via blodsocker och hormoner, men maten påverkar oss även på gen-nivå via s k mikro-RNA och detta är helt ny kunskap.

DNA (dubbelsträngat) är mall för RNA (enkelsträngat) som i sin tur är mall för proteiner/enzymer. För ett antal år sedan, vid försök med en mask, upptäcktes också att en RNA-sekvens kan ”para” sig med en annan och bilda dubbelsträngat RNA (s k mikro-RNA) och att detta kan stänga av genen den kodar för. Detta var en intressant och mycket oväntat mekanism men väldigt smart då den är nödvändig för att kunna stänga av ”själviska” hoppande gener som finns i alla arvsmassor och som kan skada eller i värsta fall döda cellen om de sätter sig på fel plats i arvsmassan.

Organismer som saknar ett utvecklat immunsystem, exempelvis växter, måste kunna ta hand om infektioner och använder just mikro-RNA för att stänga av bildningen av virusproteiner (som bildas via RNA-molekyler) och på så sätt bekämpa infektionen. Den stora skillnaden på växter och djur/människor är alltså att växter använder mikro-RNA som vapen mot virus medan djur använder mikro-RNA till att tysta ner egna gener.

För nu att återkomma till den kryptiska överskriften så ser det ut som om att mikro-RNA från de växter vi äter kan passera genom tarmen och tas upp i våra celler och där påverka genaktiviteten.I försök i provrör såg kinesiska forskare att mikro-RNA från ris kunde stänga av genen för ett enzym i leverceller. Och när de lät möss äta färskt ris som innehåller mycket mikro-RNA såg de både att mössen fick mindre av enzymet i blodet, och att mängden mikro-RNA från ris ökade mycket just i mössens lever. Det aktuella enzymet kontrollerade halten av olika slags fetter i blodomloppet och minskningen i enzymkoncentrationen ledde till minskad fettkoncentration i blodet.

Maten påverkar oss alltså på gen-nivå, vilket verkligen visar att mat kan användas som medicin – kruxet är att veta hur :-)

Ps mikro-RNA verkar vara involverat i många sjukdomsprocesser, tex eksem och autoimmuna sjukdomar. Om det går att hitta de relevanta mikro-RNA-sekvenserna går det att skräddarsy medicin i form av mikro-RNA-hämmare – vilket ju även skulle minska risker för biverkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar