tisdag 5 juni 2012

Kemi- eller örtfrilla?



Trots att det strömmar in rapporter om allergiska reaktioner på kemiska hårfärger verkar det inte ha någon större effekt på breda befolkningen. Om man går på gatan och studerar folks skallar är det ju nästan alla som färger håret (i alla fall kvinnor). Det som jag tycker verkar extra skrämmande är att allt yngre personer färger håret… och att deras föräldrar går med på detta. Är det fåfäng som styr? Brist på kunskap?

En studie på Karolinska Institutet i Stockholm visar att 120 av 122 vanliga hårfärger innehåller starkt allergiframkallande ämnen, och har man väl blivit allergisk får man leva med allergin resten av livet. Produkterna innehåller dessutom många olika ämnen som liknar varandra och som tillsammans kan ge en synergistisk effekt.  Man har visat att immunsystemet är i chock tre dagar efter en hårfärgning.  Parafenylendiamin (PPD – se bild ovan), som ingår i alla testade produkterna är både cancerframkallande, misstänks kunna skada fertiliteten och orsaka genetiska defekter, enligt Kemikalieinspektionen. I Danmark, avråds gravida från att färga i håret, men i Sverige finns inga motsvarande rekommendationer.

Hur är frisörers roll i detta? Jag har varit i kontakt med många leverantörer av eko-produkter som samstämmigt berättar att frisörer är otroligt svåra att påverka till att byta ut produkter, vilket är svårt att förstå när det drabbar deras egen hälsa: Många frisörer har en väldigt kort karriär pga av andningsproblem, astma, eksem, cancer, missfall, missbildade barn mm.

Mitt drömscenario är att många fler frisörer omskolas till ekofrisörer eller ännu hellre att det finns en frisörskola med ekologisk inriktning. Jag kan visserligen hjälpa många kunder att hitta rätt färg, men det vore bra med fler professionella som kunna ta sig an svårare fall där man t e x ska dölja en utväxt. Jag är övertygad om att det även skulle få fler kunder att välja eko-vägen.

Till sist lite info om hur växtfärger faktisk fungerar jämfört med kemiska:

Kemiska permanenta hårfärger tar bort det naturliga pigment från det inre av hårstrået, och ersätter det med hjälp av väteperoxid med syntetiska färgämnen. På så vis kan den ursprungliga hårfärgen helt förändrats, men eftersom hårets egna färgpigment har en stabiliserande effekt på hårets struktur, kan upprepade kemiska färgbehandlingar göra håret bräckligt och livlöst.

Logona örthårfärger (som innehåller valnötter, hibiskus, gurkmeja, kaffe, henna, nypon, rabarber, rödbeta, mm) tränger bara in till det yttre, fjällande lagret av hårstrået, vilket ger en skyddande film av färg över det yttre lagret och runt hårstrået. De naturliga pigmenten i håret lyser igenom detta färglager. Den nya hårfärgen är en kombination av den ursprungliga färgen och det tillsatta hårfärgslagret. Örthårfärg har ju därför sina begränsningar - man kan inte göra håret ljusare. Dock kan man ljusna håret något med rasullera, citronsaft och kamomill (det finns säkert fler metoder).

2 kommentarer:

  1. Kan bekräfta att eko-färg även fungerar på brunt hår. Dottern blev hennaröd och nöjd!

    SvaraRadera
  2. Men vad bra:-) Kan inte du skicka en bild? det vore kul att se resultatet:-)

    SvaraRadera