onsdag 20 juni 2012

Ta hand om dina bakterier!




Jag har tidigare skrivit om hur bakterier i tarmenförmodligen har inflytande på vårt beteende, vilket jag tycker är väldigt intressant (bakterierna gör oss mer rädda/försiktiga och ökar därmed chansen för överlevnad).

Nya studier pekar på att bakterier är oerhört viktiga för vårt välmående och att vi definitivt lever i symbios med dessa. Först nyligen har amerikanska forskare i ett stort forskningsprojekt kunnat kartlägga människans mikrober.

Över 200 forskare vid 80 amerikanska institutioner har i ”The Human Microbiome Projekt” (HMP) presenterat en stor sammanställning över människors normala bakterieflora. Med hjälp av genteknologi har forskarna nu kartlagd mellan 81 % och 99 % av de uppskattningsvis 10.000 bakteriearter som människan bär på. Prover togs på 14-17 ställen på kroppen hos 242 friska individer. Vad forskarna hade förväntat sig var att hitta en stor gemensam nämnare eller bas-population av bakterier som ingår i ”normalfloran” i tex saliven, tarmarna eller på huden. Det var dock inte vad de hittade. I stället sågs en enorm variation i arter, som dock utför ungefär samma jobb på sina speciella platser i kroppen (i studien kollades både mängd/antal av olika typer bakterier och deras funktion). Många individer är dessutom koloniserade med s k skadliga bakterier utan att för den delen bli sjuka. De skadliga bakterierna blir först farliga när de hamnar på fel ställe i kroppen eller av någon anledning inte hålls i schack av de goda/snälla bakterierna.

Med studien har man kunnat definiera gränserna för normal mikrobiell variation. Detta gör det enklare att förstå hur ändringar i mikrofloran är kopplad till eller orsakar sjukdom, vilket var syftet med studien.

Studieresultaten gör det relevant att ställa frågan: Vad händer när vi behandlar med antibiotika och därmed slår ut en större del av både ”goda” och ”onda” bakterier? Hur rubbas balansen? Och är det verkligen bra att använda så mycket antibiotika som växtfrämjare hos grisar, får och kor? Och hur är det med alla konserveringsämnen i krämer och mat? Kan det försvaga vårt naturliga (bakteriella) skydd mot skadliga mikroorganismer?

Lite fakta:

Det går 10 mikroorganismer/cell i kroppen men pga beskedlig storlek vägar de bara upp till 3 kg sammanlagt. Bakterierna hos en enda människa bidrar med ungefär 8 miljoner gener vilket vi kan jämföra med människans egna ungefär 22.000 gener.

I munnen och tarmen bryter de ned näringsämnen som kolhydrater, fett och proteiner. De bildar vitaminer och ämnen som ställer in immunförsvaret på en lagom nivå. I näsborrar, på huden och i slidan skyddar de mot farliga mikroorganismer.

Visste du att vi är ganska så integrerade med våra mikroorganismer? Tex finns det ansenliga mängder virus-DNA inbyggd i våra gener. Våra cellers motor/kraftcenter mitokondrierna är en omvandlad bakterie som en encellig organism svalde för länge sedan under evolutionens tidiga fas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar