torsdag 15 november 2012

Hand Sanitizer mot virus och bakterier


Igår fick jag hem ett nytt lass av Hand Sanitizer från Bentley organic och tänkte, att med all virus och alla höstförkylningar som florerar just nu, är detta en väldigt relevant produkt. Nyligen har det dessutom blivit stort uppslaget i media att vinterkräksjukan är på intåg.

Denna höst har jag och min familj dock varit förvånansvärt förskonade från förkylningar mm – jag vet inte varför men det verkar vare en ”trend” på barnens skola. Våra dagliga rutiner för att undvika smitta är vanligtvis att ”tvinga” barnen att tvätta händerna när de kommer hem från skolan. Om man är ute på vift på sta´n kan det dock ibland vara svårt att komma åt vatten och tvål och då är Hand Sanitizer makalöst bra och man slipper den uttorkande effekten av handsprit.

Enligt Elisabeth Hallin, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, är just handsprit inte effektivt mot viruset som orsakar vinterkräksjuka (Norovirus, som är en typ Calicivirus) och det samma gäller för den beryktade svininfluensan. Hand Sanitizer, däremot, oskadliggör 99,9% av alla skadliga bakterier och virus, och har dessutom en långtidsverkande antibakteriell effekt och är ofarlig att använda till kladdiga barnfingrar och kinder. De aktiva ingredienserna i skummet är oljor från citrusfrukter. Trots detta är skummet helt doftfritt och en person med grav doftallergi som testat den "godkänner" produkten.


NB Liten förklaring – varför verkar citrusoljor antiseptiskt (bakterie- och virusdödande)? Oljorna innehåller: Terpener som är antiseptiska, stimulerande och antiinflammatoriska, samt Alkoholer
(Linalool, citronellol) som har goda antiseptiska egenskaper och delvis är antiinflammatoriska.

Tänk på att citrusoljor är fotosensibiliserande och därför bör användas sparsamt vid solande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar