onsdag 30 oktober 2013

Pumpakungen


Nu sitter jag här mätt och belåten efter att ha ätit pumpasoppa. Ni kanske minns att jag var på Jordens mat i Gunnebo och att jag där träffade ägaren till Hedenborgs. Jag fick med mig en ekocertifierad krydda som heter Pumpakungen av märket Herbaria (som kommer från Tyskland). Jag lovade att testa just pumpasoppa och nedan ser ni hur jag gjorde. Jag ska säga att jag har fuskat lite och testat kryddan i andra maträtter innan och kan intyga att den är väldigt bra i både kycklinggrytor och i kalla såser. Kryddan påminner ganska mycket om curry som ju kan variera mycket i innehåll - och just denna påminner om en mild curry som min make nyss hade med hem från Indien. Med mig i köket hade jag mina två assistenter Hjalmar och Victor och såhär gjorde vi:
Först skar vi av toppen av två små pumpor, tog bort kärnor och trådar och skar/grävde ut så mycket innehåll som det gick utan att pumporna kollapsade (skulle ju användas till något viktigt!). Kärnorna sparade vi och rostade på pannan i olja och salt. 

Köttet skars i små bitar och frästes i en stor gryta tillsammans med några matskedar Pumpakungen-krydda. Därefter lät vi det koka ca en kvart tillsammans med 0.5 -1 liter vatten. Efter en stunds avkylning blandade vi i 400 ml kokosmjölk och körde med stavmixer tills det blev en jämn och len konsistens. Smaken var fin men lite för mesig så vi la i mer salt, citron, kokossocker och vitlök.Till soppan serverades små kycklingbitar stekta i samma krydda, samt rostat bröd med smör/ost.

Maken och äldsta sonen uppskattade soppan men assistenterna var knappt så berömmande! Om jag ska bedöma smaken på kryddan så påminner den mest om en curry men med ganska kraftig dominans av kanel och kardemumma – den är dock inte stark. Eftersom vi redan använder väldigt mycket curry tycker jag att kryddan är bra i många av våra standard- maträtter. På plussidan kan även räknas att den inte är särskilt salt, vilket jag tycker kan vara ett problem i färdigblandade kryddor J


Beskriving från Hedenborgs hemsida: Pumpakungen 90g, Herbaria – 75kr. Kryddblandning för rätter med pumpa. Passar också fint till zucchini, morötter och rotfrukter. Förpackning: Stapelbar burk med aromskydd à 90 g.

Innehåll: Ingredienser: Kokos*, bergsalt, rårörsocker*, vitlök*, ingefära*, gurkmeja*, paprika*, kanel*, spiskummin*, korianderfrö*, kardemumma*, svartpeppar*, vanilj*, cayennepeppar*. *Från kontrollerade ekologiska odlingar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar