söndag 13 oktober 2013

Vad har Goethe med kräm att göra?


Här om dagen var jag på en mycket trevlig företagskväll med Naturkosmetikkompaniet. Där framvisade de bl a en tysk serie som de nyligen har tagit in till Sverige. Märket i fråga är ingalunda nytt utan har många år på nacken – det heter Heliotrop. Jag slogs av hur mycket i naturkosmetikaväg som faktisk kommer från Tyskland. Om jag bara ser på mitt eget sortiment finns det t ex Logona, Sante, I+M naturkosmetik, Florascent - och tittar vi på andra kan dessutom nämnas Lavera och Dr Hauschka.
Detta fick mig att ytterligare fundera på varför traditionen har blivit så stark i just Tyskland. Ligger det i historien eller kan det t o m spåras till en enskild individ? Detta är blott en liten tankelek – ta det inte för allvarligtJ
För att om möjligt komma gåtans lösning närmare kan vi röra oss bakåt i tiden och konstatera att fenomenet naturkosmetik har funnits länge i Tyskland. Vi kan nog inte förneka att pionjären är märket Weleda som grundades 1921. Weleda tillkom som ett samarbete mellan läkaren Ita Wegman och Rudolf Steiner. Dessa två är tillsammans arkitekterna bakom de biodynamiska odlingsprinciperna som i sin tur bygger på ett antroposofiskt tankesätt. Det antroposofiska tänkandet lever i allra högsta grad vidare i Tyskland där läkarna integrerar örtmedicin med modern medicin och där t o m homeopati inte ses som hokuspokus.Rudolf Steiner är som de flesta vet fader till den antroposofiska rörelsen. Han fick senare sitt huvudcenter i Schweiz där rörelsen än i dag är stark (och där Weleda såg dagens ljus). Steiner kallade sitt huvudcenter i Schweiz ”Goetheanum” och utformade där en ”metamorfoslära” som blev en föregångare till evolutionsteorin! Steiner var, som namnet Goetheanum antyder, i sin tur kraftigt inspirerad av Goethe.

Steiner lärde känna Goethe vid 21 års ålder, (1882) då han fick i uppgift att publicera Goethes naturvetenskapliga arbeten. Goethe känner de flesta nog primärt som en stor diktare och som romantikens arketyp. Själv ansåg han dock att hans mest betydande arbete låg inom vetenskapens område, och han blev en betydande föregångsman inom naturforskningen på flera olika områden. Goethe såg ingen konflikt i att förena humaniora och naturvetenskap och på så sätt var han nog väldigt modern.

För att återkomma till frågan om Tysklands tradition för naturkosmetika härstammar från en rad historiska händelser eller från en enskild individ kan jag nog inte svara annat än – hur hade det sett ut utan Goethe?

PS Bilden föreställer Goethe till vänster och Steiner till höger (visst är han lik Jeremy Irons !)

2 kommentarer: