onsdag 30 april 2014

Whamisa


För ett bra tag sedan fick jag tillskickat tre prover på ansiktsmasker från Korea. Jag har länge velat prova dem men har inte kunnat pga ett extremt kraftigt och ihållande eksem. Min hud är inte bara torr utan flagnar extremt och jag är rädd att få helt slut på B-vitamin så mycket som jag ”ömsar skinn” .
Det står tydligt på förpackningen att man inte ska ha masken om man har eksem eller dermatitis. Dock tänkte jag att det knappast kan bli sämre så jag valde att testa masken jag tror jag tål bäst. Den heter “Organic Seed & Rice Fermented Hydrogel Facial Mask with lactobacillus (lifting/anti-wrinkle-soothing)”. Masken är en sorts gelatin (formad efter ansiktet) som ligger i en geléaktig vätska. Den innehåller extrakt från fermenterade växter – både frukter och grönsaker – alltså en sorts kimchi för ansiktet!  Jag antar att fermenteringen leder till produktion av mjölksyra och att det är denna som ger en del av effekten. För komplett innehåll se nedan.
Det står en instruktion på baksidan av förpackningen som dock behöver omformuleras en aning: ”rengör ansiktet och ta av toppskiktet” - kanske lite väl dramatisk åtgärd ;-).  När jag öppnade förpackningen möttes jag av en tydlig doft av bergamott? I alla fall samma doft som ”Kölnerwasser 4711”. Det var lite krångligt att få på masken då den var väldigt hal. Den består av två delar – en för panna, näsa och kinder och en för underansiktet. Det har gjorts hål för ögon och mun. Masken kändes både kylande och sved lite men det var helt ok. Jag tog bort masken efter ca 30 minuter och klappade in resterande gel (från förpackningen) i huden. Jag var ganska förvånad över att den inte irriterade min hud det minsta – tvärtom kändes det bra men med en lite stel känsla då gelen sitter kvar på huden. Eftersom pH-värdet i huden kan vara ganska rubbat när man har eksem kan det mycket väl tänkas att masken är bra då mjölksyran hjälper till att återställa pH. Det står att man ska använda masken 2-3 gånger per vecka i 4 veckor för bästa resultat. Jag kan naturligtvis bara uttala mig om resultatet efter en användning. Skulle jag då testa igen? Absolut! Om jag skulle önska mig något vore det att det inte var tillsatt doft (för säkerhets skuld) och kanske att man kunde köpa ett kit för en månads behandling. Masken kostar 49 kr stk och jag funderar på att ta in den.


 På bilden ses masken på huden – rodnaden i huden beror på mitt eksem, inte på masken – visst är det lite likt Hannibal Lecter?  Det går inte att le med masken på. Redan efter 20 minuter verkar min hud ha absorberat all fukt.


Innehåll: Purified water, Organic Hordeum Vulgare Seed Extract, Organic Glycin Soja Seed Extract, Ceratonia Sílíqua Gum, Organic Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract,Lactobacillus/Organic Rice Ferment Filtrate, Scutellaria Baicalensis (Skullcap) Root Extract, Paeonia Duf'fricosa (Peony) Root Extract,  Glycyrrhiza Glabra(Licorice) Root Extract, Organic Vigna Radiata Seed Extract (fermented), Organic Glycin Soja Seed Extract (fermented), Organic Phaseolus Angularis Seed Extract (fermented), Organic Alium Cepa (onion) Bulp Extract, Organic Hordeum Bulgare Seed Extract (fermented), Organic Coix Lacryma-Jobi Ma-yuen Seed Extract, Adenosine,  Lavendula Augustifolia Oil, Aniba Rosaeodora(Rosewood) Wood Oil, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil, Rosmarinus Officialis (Rosemary) Leaf Oil.

torsdag 10 april 2014

Spirulina eller Chlorella ?


Sedan länge har jag sålt spirulinaalger i e-butiken och först nyligen har jag även tagit in chlorella. Algerna är i och för sig ganska lika men just deras olikheter gjorde att jag valde att ha både för att täcka alla behov.
Chlorella och spirulina är båda sötvattenalger som tack vara sin höga näringstäthet är ett utmärkt kosttillskott eller t o m i vissa länder basföda. Chlorella är en grönalg med en tjock cellvägg som består av cellulosa, vilket ger den en något högre koncentration av klorofyll än spirulina, som är en blågrönalg. Chlorella anses därför vara lite mer lämplig för detox (klorofyllet hjälper till att transportera tungmetaller ut ur kroppen). Spirulina har i motsats till chlorella en cellvägg som består av mucopolysacharider vilket gör den lättsmält. Faktisk är det tveksamt om man kan kalla spirulina för en alg då den rent biologisk är en bakterie. Blågrönalger kallas även för cyanobakterier. Fytocyanin är ämnet i spirulina som ger den en blåaktig ton. Båda alger är fantastiskt bra näringstillskott och har väldigt högt proteininnehåll, samt innehåller en mängd vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Spirulina användes redan av aztekerna medan chorella först ”upptäcktes” av japaner på 50-talet. På vilket sätt utmärker sig då de respektive algerna och vad är skillnaderna?
  • Chlorella innehåller mer järn än spirulina
  • Chlorella innehåller en speciell växtfaktor som kan hjälpa till att reparera skador på nerver och är ideell för personer med degenerativa hjärn- och nervsjukdomar.
  • Chlorella har en cellkärna, vilket spirulina inte har.
  • Spirulina är mycket mindre än chlorella som kan ses med blotta ögat.
  • Spirulina innehåller mer protein än chlorella. Jämförelsevis har spirulina ett tre gånger högre proteininnehåll än nötkött!
  • Spirulina är en bättre GLA-källa (gamma-linoleic acid) än chlorella (GLA behövs för hjärta och hjärna).
  • Spirulina har en högre koncentration av fytocyanin som är ett ämne som kan förebygga cancer och är det som ger spirulina sin blå-aktiga kulör.

 Om man ska konkludera kan man kanske säga att om man primärt är ute efter en detoxeffekt är det bäst att välja chlorella, men om man vill ha ett suvärent kosttillskott (tex bra vid träning) bör man välja spirulina. Nedan kan ni läsa lite mer om algerna och i tabellen jämföra näringsvärden.


Jämförelse/100 gram
Chlorella
Spirulina
Energi
1370 (326 kcal)
1463 (350 kcal)
Protein
57,5 g
62 g
Fett
6,7 g
5,9 g
Kolhydrater
11,2 g
10,5 g
Fiber
2,1 g
2,5 g
Mättade fettsyror

0,95 g

1,1 g
Omättade fettsyror
2,52 g
2,23 g
Linolensyra
0,49 g
0,83 g
Gamma-linolensyra
1,28 g
0,94 g
Alfa-linolensyra
0,27 g
1,57 g
B1, tiamin
1,29 mg
4,4 mg
B2, riboflavin

3,1 mg
7,0 mg
B3, niacin
59 mg
5,9 mg
B5, Pantotensyra
0,13 mg
110 μg

B6, pyridoxin
0,96 mg
18,4 mg
B7, biotin
0,1 mg
-
B8, inositol
-
64 mg
B9, folsyra
2,3 mg
27 μg

B12, kobalamin
50 μg
160 μg
Vitamin D
0,6 mg (240000 IE)
0,6 μg (240 IE)
Vitamin K
-
1,3 mg
Vitamin C
2,64 mg
13 mg
Vitamin E
8,9 mg
13 mg
Aluminium
-
0,2 mg
Fosfor
1210 mg
950 mg
Iod
1 mg
1,8 mg
Järn
210 mg
82,7 mg
Kalcium
330 mg
270 mg
Kalium
-
1040 mg
Koppar
-
0,2 mg
Krom
-
280 μg
Natrium
550mg
700 mg
Magnesium
360mg
270 mg
Mangan
-
4,4 mg
Selen
-
700 μg
Zink
210mg
3,3 mg
Total karotenoider
917 mg
451 mg
Betakaroten
135 mg (450000 IE)
165 mg (550000 IE)
Klorofyll
3180 mg
1179 mg
Klorofyll a
1749 mg
865 mg
Fytocyanin
-
12,8 g
RNA
-
0,3 mg
DNA
-
0,08 mg
Chlorella tillväxtfaktor (CGF)
2,5 g
-
  

onsdag 2 april 2014

Konsten att städa en toalett – eller berättelsen om bacillskräck?



Jag har tre pojkar och det gör att städning av toalett ibland är en utmaning eller i alla fall krävs en del då kisset hamnar lite överallt. Detta har nog bidragit till att jag är lite nojig med toaletter. Det känns lite olustigt att säga det, men jag har observerat att det finns en del ostädade (eller felstädade?) toaletter runt i kring – och oftast på ställen där man kanske förväntar sig att det ska vara rent. Jag försökte för ett tag sedan visa min äldste son hur man städar toaletter och han replikerade ”men mamma det är ingen mening att jag lär mig – det är ju ändå kvinnor som städar”. Det gjorde ont! Barn gör inte vad man säger – de gör vad man gör! Då jag googlade på ”städa toalett” råkade jag på en hel del trådar där främst unga killar som har flyttat hemifrån undrar hur man gör. Vad jag tänker visa här är inte en absolut sanning men hur jag tycker att det är bra att göra och vilka medel man kan använda.

1. Spraya toalettmedel i toastolen – det ska sprutas in under kanten hela vägen runt.

2. De flesta i Sverige har plastsäten som är enkla att ta av och det underlättar rengöring. Ta av sätet och duscha av i hett vatten. Tvätta sedan med en trasa eller svamp och en mild allrengöring. Kom även ihåg att se över de två plastpinnar som man fastgör sätet med – de kan vara nedkissade! Samma trasa/svamp tvättar man sedan av toalettstolen med på alla ställen där man inte har toalettmedel dvs även utanpå. Kom ihåg att tvätta av spolknappen (återkommer om denna). Torka bort tvålen men en våt trasa så bra det går. 

3. Ta toalettborsten och skrubba toaletten också under kanten – detta kräver förstås en borste med en extra spiral/ring som kan nå upp under kanten. Spola när det är klart och skaka av borsten så att den blir så torr som möjligt. Om man har en stängd hållare till toaborsten är det även viktigt att hålla denna ren/torr då det annars kan växa mumsiga saker där.

4. Sätt tillbaka toasätet. Nu kan man vara klar men om man känner för lite extra (t ex i virustider) kan man spraya spolknappen och sätet med sprit. Tänk på att fingrarna kanske inte är helt rena när man trycker på spolknappen – så den kan nog vara ganska smutsig. Det kan vara frestande att bara ta sprayen med sprit och städa med den, och det kan fungera om inte toaletten har synligt smuts. Det som händer om man har sprit/alkohol direkt på smuts är att smutsen närmast bränner fast! – alltså mekanisk/synlig smuts ska tvättas bort med tvål.

5. Tips - man kan även fundera på att desinficera toarullehållaren och vattenkranen. Då och då måste man torka av väggen då det sprids en del via aerosoler när man kissar och när man spolar. Av samma anledning bör man förvara sin tandborste på ett vist avstånd från toaletten :-D

Produkter: Många använder allt för tuffa kemikalier, vilket är helt onödigt. Andra gör helt tvärtom och gör egna medel vilket fungerar utmärkt. Själv har jag totalt 4 sorters städprodukter – alla från Sonett.

· Vanligt diskmedel till det mesta i köket

· Allrent som är en mild tvål – används i badrummet

· WC-rengöring

· Desinficeringsmedel (sprit med eteriska oljor) som används i kök och bad


PS Jag har seriöst funderat på att uppfinna den optimala toalettborsten då jag inte tycker att det finns någon riktigt bra!

PPS Kolla denna länk: http://www.linnlinn.com/gudrun/avh.asp