Sedan länge har jag sålt spirulinaalger i e-butiken och först nyligen har jag även tagit in chlorella. Algerna är i och för sig ganska lika men just deras olikheter gjorde att jag valde att ha både för att täcka alla behov.
Chlorella och
spirulina är båda sötvattenalger som tack vara sin höga näringstäthet är ett
utmärkt kosttillskott eller t o m i vissa länder basföda. Chlorella är en grönalg
med en tjock cellvägg som består av cellulosa, vilket ger den en något högre koncentration
av klorofyll än spirulina, som är en blågrönalg. Chlorella anses därför vara
lite mer lämplig för detox (klorofyllet hjälper till att transportera
tungmetaller ut ur kroppen). Spirulina har i motsats till chlorella en cellvägg
som består av mucopolysacharider vilket gör den lättsmält. Faktisk är det
tveksamt om man kan kalla spirulina för en alg då den rent biologisk är en
bakterie. Blågrönalger kallas även för cyanobakterier. Fytocyanin är ämnet i
spirulina som ger den en blåaktig ton. Båda alger är fantastiskt bra
näringstillskott och har väldigt högt proteininnehåll, samt innehåller en mängd
vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Spirulina användes redan av
aztekerna medan chorella först ”upptäcktes” av japaner på 50-talet. På vilket
sätt utmärker sig då de respektive algerna och vad är skillnaderna?
- Chlorella innehåller mer järn än spirulina
- Chlorella innehåller en speciell växtfaktor som kan hjälpa till att reparera skador på nerver och är ideell för personer med degenerativa hjärn- och nervsjukdomar.
- Chlorella har en cellkärna, vilket spirulina inte har.
- Spirulina är mycket mindre än chlorella som kan ses med blotta ögat.
- Spirulina innehåller mer protein än chlorella. Jämförelsevis har spirulina ett tre gånger högre proteininnehåll än nötkött!
- Spirulina är en bättre GLA-källa (gamma-linoleic acid) än chlorella (GLA behövs för hjärta och hjärna).
- Spirulina har en högre koncentration av fytocyanin som är ett ämne som kan förebygga cancer och är det som ger spirulina sin blå-aktiga kulör.
Om man ska
konkludera kan man kanske säga att om man primärt är ute efter en detoxeffekt
är det bäst att välja chlorella, men om man vill ha ett suvärent kosttillskott
(tex bra vid träning) bör man välja spirulina. Nedan kan ni läsa lite mer om
algerna och i tabellen jämföra näringsvärden.
Jämförelse/100 gram
|
Chlorella
|
Spirulina
|
Energi
|
1370 (326 kcal)
|
1463 (350 kcal)
|
Protein
|
57,5 g
|
62 g
|
Fett
|
6,7 g
|
5,9 g
|
Kolhydrater
|
11,2 g
|
10,5 g
|
Fiber
|
2,1 g
|
2,5 g
|
Mättade fettsyror
|
0,95 g
|
1,1 g
|
Omättade fettsyror
|
2,52 g
|
2,23 g
|
Linolensyra
|
0,49 g
|
0,83 g
|
Gamma-linolensyra
|
1,28 g
|
0,94 g
|
Alfa-linolensyra
|
0,27 g
|
1,57 g
|
B1, tiamin
|
1,29 mg
|
4,4 mg
|
B2, riboflavin
|
3,1 mg
|
7,0 mg
|
B3, niacin
|
59 mg
|
5,9 mg
|
B5, Pantotensyra
|
0,13 mg
|
110 μg
|
B6, pyridoxin
|
0,96 mg
|
18,4 mg
|
B7, biotin
|
0,1 mg
|
-
|
B8, inositol
|
-
|
64 mg
|
B9, folsyra
|
2,3 mg
|
27 μg
|
B12, kobalamin
|
50 μg
|
160 μg
|
Vitamin D
|
0,6 mg (240000 IE)
|
0,6 μg (240 IE)
|
Vitamin K
|
-
|
1,3 mg
|
Vitamin C
|
2,64 mg
|
13 mg
|
Vitamin E
|
8,9 mg
|
13 mg
|
Aluminium
|
-
|
0,2 mg
|
Fosfor
|
1210 mg
|
950 mg
|
Iod
|
1 mg
|
1,8 mg
|
Järn
|
210 mg
|
82,7 mg
|
Kalcium
|
330 mg
|
270 mg
|
Kalium
|
-
|
1040 mg
|
Koppar
|
-
|
0,2 mg
|
Krom
|
-
|
280 μg
|
Natrium
|
550mg
|
700 mg
|
Magnesium
|
360mg
|
270 mg
|
Mangan
|
-
|
4,4 mg
|
Selen
|
-
|
700 μg
|
Zink
|
210mg
|
3,3 mg
|
Total karotenoider
|
917 mg
|
451 mg
|
Betakaroten
|
135 mg (450000 IE)
|
165 mg (550000 IE)
|
Klorofyll
|
3180 mg
|
1179 mg
|
Klorofyll a
|
1749 mg
|
865 mg
|
Fytocyanin
|
-
|
12,8 g
|
RNA
|
-
|
0,3 mg
|
DNA
|
-
|
0,08 mg
|
Chlorella
tillväxtfaktor (CGF)
|
2,5 g
|
-
|
Intressant att läsa lite om skillnaderna. Själv har jag ätit Chlorella i ett par år. :-)
SvaraRadera