torsdag 10 april 2014

Spirulina eller Chlorella ?


Sedan länge har jag sålt spirulinaalger i e-butiken och först nyligen har jag även tagit in chlorella. Algerna är i och för sig ganska lika men just deras olikheter gjorde att jag valde att ha både för att täcka alla behov.
Chlorella och spirulina är båda sötvattenalger som tack vara sin höga näringstäthet är ett utmärkt kosttillskott eller t o m i vissa länder basföda. Chlorella är en grönalg med en tjock cellvägg som består av cellulosa, vilket ger den en något högre koncentration av klorofyll än spirulina, som är en blågrönalg. Chlorella anses därför vara lite mer lämplig för detox (klorofyllet hjälper till att transportera tungmetaller ut ur kroppen). Spirulina har i motsats till chlorella en cellvägg som består av mucopolysacharider vilket gör den lättsmält. Faktisk är det tveksamt om man kan kalla spirulina för en alg då den rent biologisk är en bakterie. Blågrönalger kallas även för cyanobakterier. Fytocyanin är ämnet i spirulina som ger den en blåaktig ton. Båda alger är fantastiskt bra näringstillskott och har väldigt högt proteininnehåll, samt innehåller en mängd vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Spirulina användes redan av aztekerna medan chorella först ”upptäcktes” av japaner på 50-talet. På vilket sätt utmärker sig då de respektive algerna och vad är skillnaderna?
  • Chlorella innehåller mer järn än spirulina
  • Chlorella innehåller en speciell växtfaktor som kan hjälpa till att reparera skador på nerver och är ideell för personer med degenerativa hjärn- och nervsjukdomar.
  • Chlorella har en cellkärna, vilket spirulina inte har.
  • Spirulina är mycket mindre än chlorella som kan ses med blotta ögat.
  • Spirulina innehåller mer protein än chlorella. Jämförelsevis har spirulina ett tre gånger högre proteininnehåll än nötkött!
  • Spirulina är en bättre GLA-källa (gamma-linoleic acid) än chlorella (GLA behövs för hjärta och hjärna).
  • Spirulina har en högre koncentration av fytocyanin som är ett ämne som kan förebygga cancer och är det som ger spirulina sin blå-aktiga kulör.

 Om man ska konkludera kan man kanske säga att om man primärt är ute efter en detoxeffekt är det bäst att välja chlorella, men om man vill ha ett suvärent kosttillskott (tex bra vid träning) bör man välja spirulina. Nedan kan ni läsa lite mer om algerna och i tabellen jämföra näringsvärden.


Jämförelse/100 gram
Chlorella
Spirulina
Energi
1370 (326 kcal)
1463 (350 kcal)
Protein
57,5 g
62 g
Fett
6,7 g
5,9 g
Kolhydrater
11,2 g
10,5 g
Fiber
2,1 g
2,5 g
Mättade fettsyror

0,95 g

1,1 g
Omättade fettsyror
2,52 g
2,23 g
Linolensyra
0,49 g
0,83 g
Gamma-linolensyra
1,28 g
0,94 g
Alfa-linolensyra
0,27 g
1,57 g
B1, tiamin
1,29 mg
4,4 mg
B2, riboflavin

3,1 mg
7,0 mg
B3, niacin
59 mg
5,9 mg
B5, Pantotensyra
0,13 mg
110 μg

B6, pyridoxin
0,96 mg
18,4 mg
B7, biotin
0,1 mg
-
B8, inositol
-
64 mg
B9, folsyra
2,3 mg
27 μg

B12, kobalamin
50 μg
160 μg
Vitamin D
0,6 mg (240000 IE)
0,6 μg (240 IE)
Vitamin K
-
1,3 mg
Vitamin C
2,64 mg
13 mg
Vitamin E
8,9 mg
13 mg
Aluminium
-
0,2 mg
Fosfor
1210 mg
950 mg
Iod
1 mg
1,8 mg
Järn
210 mg
82,7 mg
Kalcium
330 mg
270 mg
Kalium
-
1040 mg
Koppar
-
0,2 mg
Krom
-
280 μg
Natrium
550mg
700 mg
Magnesium
360mg
270 mg
Mangan
-
4,4 mg
Selen
-
700 μg
Zink
210mg
3,3 mg
Total karotenoider
917 mg
451 mg
Betakaroten
135 mg (450000 IE)
165 mg (550000 IE)
Klorofyll
3180 mg
1179 mg
Klorofyll a
1749 mg
865 mg
Fytocyanin
-
12,8 g
RNA
-
0,3 mg
DNA
-
0,08 mg
Chlorella tillväxtfaktor (CGF)
2,5 g
-
  

1 kommentar:

  1. Intressant att läsa lite om skillnaderna. Själv har jag ätit Chlorella i ett par år. :-)

    SvaraRadera