tisdag 15 november 2011

Matlagning med barn


Häromdagen läste jag en undersökning som danska FDB (motsvarar Konsum) har gjort om barns deltagande i matlagning. Detta är något jag själv har funderat mycket över. Nedan ser ni resultaten.

·         44 % deltar i köket ungefär en gång per vecka – 9 % har en fast matdag.
·         När barnen är med i köket, rör 66 procent i grytor och stekpannor, medan 63 % skär ut ingredienser. 28 % deltar i avsmakning av maten, och 44 % deltar i beslut om vilken rätt som ska serveras. 
·         20 % diskar.
·         48 % av föräldrarna säger, att barnen inte har lust att vara med, medan 26 % tycker att barn i köket tar för lång tid.
·         19 % av de vuxna föredrar att laga mat utan barnen.
·         52 % av föräldrarna är nöjda eller mycket nöjda med barnens intresse för matlagning.
·         36 % svarar varken eller.
·         Ju äldre barnen är, desto mindre nöjda är föräldrarna.

Källa: FDB Analys om barn i köket.

Vad kan man då utläsa av dessa tal/siffror? I undersökningen anges inte hur gamla barnen är och jag tycker att det har en viss betydelse. Som jag fattar det vill hälften av barnen (enligt föräldrarna) inte delta i matlagningen och en fjärdedel till femtedel av föräldrarna tycker att det är skönt, men ju äldre barnen blir ju mer vill föräldrarna att de ska/bör delta?
Hur stor roll spelar föräldrarnas attityd och vanor för barnens framtida ”förmåga i köket?” Enligt Preben Vestergaard från Professionshøjskolen Metropol ligger all ”skuld” på föräldrarna. Ofta beror det på att man inte prioriterar matlagningen t ex p g a tidsbrist och at man vill inte ha små ”störande” barnhänder i köket. En del föräldrar har inte själva bra baskunskaper om matlagning utan använder mest halv- eller helfabrikat, och detta gör i sin tur att barnen inte lär sig hur man lagar mat från grunden. Man kan ju diskutera om detta har någon betydelse när det nu är så enkelt att leva på alla prefabricerade produkter. Jag tycker att det har enorm betydelse av fler anledningar. Dels måste man kunna veta hur näringsvärdet är i en färdig produkt och kunna genomskåda en innehållsdeklaration och dels är det viktigt att kunna uppskatta en bra råvara. En studie från Harvard visade (föga förvånande) att 18-23 åringar som hade kunskaper i matlagning åt mycket nyttigare/hälsosammare och handlade mindre fastfood än ”icke-kunniga” jämnåriga.

Det är alltså viktigt att barnen får delta och kanske får göra mer än bara snitta och röra i grytan – de måste lära sig att smaksätta. Barnen får förstås en viss undervisning i skolan men det är nog i minsta laget. Om man t ex jämför med Frankrike ser man att där är matlagning och matutbildning en viktig del av skolan.
Jag tycker ibland själv att det är svårt att involvera barnen – speciellt eftersom de gärna vill kolla på teve (avslöjad) under tiden jag lager mat. Har dina barn en fast matdag och hur gamla tycker du de bör vara för att stå på egna ben i köket?

 ps vill lägga till att jag inte lyckades hitta en bild på mina barn som lagar mat

4 kommentarer:

  1. Intressanta siffror! De studier som du hänvisar till, vart kan man hitta dessa?

    SvaraRadera
  2. Hej Sara
    Jag hittade informationen i tidningen politiken men efter lite "Googlande" hittade jag det som jag tror är själva undersökningen: http://www.foodculture.dk/Aktuelt/2011/Uge_01/~/media/foodculture/Aktuelt/2011/01/Fakta-ark_B%C3%B8rn%20i%20k%C3%B8kkenet.ashx

    SvaraRadera
  3. Jag tror att den största orsaken är (precis som du skriver) att man som förälder tycker att det blir jobbigare, kladdigare och tar längre tid om barnen är med och lagar mat. Men jag håller absolut med om att ansvaret enbart är föräldrarnas! Jag och min kollega har tagit fram en kokbok som heter Jag kan själv för barn från 4 år för att stimulera barnens matlagningsintresse. (Läs mer på www.jagkansjalv.nu) Det intressanta var att en bekant till min kollega beklagade sig över sin (tror jag) 14-åriga dotter som aldrig hjälpte till i köket när min kollega berättade om våra böcker. Sen tänkte kollegan lite till och konstaterade: om vi aldrig har velat att hon ska hjälpa till tidigare, varför skulle hon plötsligt göra det och ha intresse nu?

    Jag har två matlagningsintresserade barn (som tur är, eftersom jag också älskar att laga mat!), lillebror har stekt korv sen han var 14 månader. Nu i veckan finns vi med i lokaltidningen och på sid 14 kan du se en bild på min stolta matlagare (och en liten bild på mig på framsidan...)! :-)
    http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=hff0sb2pk3dvsj8s

    SvaraRadera
  4. Men vad roligt - jag hoppas att ni når ut med boken. Man är nog "tvungen" att göra en insats medan barnen är små för att inte hamna i tonårs-problematiken - men visst är det svårt att få balans (man får "hjälp när man inte vill ha det och man får inte hjälp när man vill ha det;-))

    SvaraRadera