onsdag 2 november 2011

Ny tarmflora = ny personlighet?


De allra flesta känner förmodligen till att det är viktigt att ha en bra tarmflora, då denna har stor betydelse för vårt allmänna hälsotillstånd. Det förekommer över 1000 olika sorters bakterier i människors tarmar, och hos alla friska individer väger bakterierna lika mycket som hjärnan. Tillsammans har bakterierna över tre miljoner olika gener, vilket kan jämföras med de cirka 20.000 gener som en människa har. Vi föds sterila och tarmfloran får vi primärt från våra mödrar då vi ”smörjs in” under födseln (NB gäller inte kejsarsnitt). Man kan dessutom dela in befolkningen i tre olika tarmbiotoper/typer enligt vilken bakterie som dominerar, och detta har i sin tur t ex betydelse för hur vi tar upp maten (t ex är vi smala eller tjocka). Tarmfloran kan lätt komma i obalans och har stor betydelse för många olika sjukdomstillstånd (allergier, ADHD mm). En av de i särklass största ”floraförstörarna” är antibiotika. Att återställa tarmfloran är inte helt enkelt och studier har visat att det tar minst två år efter en antibiotikakur innan floran är återställd. I senaste numret av ”Forskning och Framsteg” läste jag om ett forskareteam som hade gjort försök med tarmflora-transplantationer. Och hur gick detta så till? Jo man framställde helt enkelt kapsyler innehållande bajs från en frisk donor med bra tarmflora och sen fick försökspersonen snällt svälja. Resultatet var lysande – efter ett par veckor var personen frisk och efter ett halvår sågs ingen skillnad på tarmfloran hos donor och patient.

Och nu kommer det intressanta: I ett annat försök har en professor på Karolinska institutet utfört psykologiska test på bakteriefria möss. Som kontroll användes möss med normal bakterieflora. Testet gick ut på att balansera på en hög spång, med eller utan skyddande väggar. De bakteriefria mössen var helt orädda och kilade obekymrat fram och tillbaka på spången utan skyddande väggar medan mössen med normal tarmflora ryggade direkt när de kom fram till spången som saknade väggar. Även om försöket gjordes på möss förstår man att tarmfloran alltså får sin värd att ändra beteende – bakterierna har intresse i att hålla liv i sin värd och ser då till att hindra riskbeteende, förmodligen genom att utsöndra kemiska signalsubstanser.

I framtiden kan vi alltså förvänta att kunna bota en rad sjukdomar med bajstransplantationer. Frågan är då om man även får en ny personlighet på köpetJ

2 kommentarer:

  1. Vad många intressanta inlägg du har! Ser fram emot fler!;-)

    SvaraRadera
  2. Tack:-)
    Just det här tycker jag är väldigt intressant - tarmfloran fungerar som ett självständigt organ och bakterierna lever i symbios med oss och producerar tex k-vitamin som vi inte annars får i oss etc.

    SvaraRadera