tisdag 3 april 2012

GP jämför mensskydd


I Sverige används det ca 500 miljoner mensskydd per år.I en jämförelse i GP har man räknat med en förbrukning på 30 bindor per mensperiod (är inte det väldigt högt satt??) och kommit fram till att årskostnaden  per individ varierar från 250 kr till en tusenlapp beroende på antal och pris.Som vanligt fokuserar GP på pris, vilket jag tycker är ganska betydelselöst med tanke på hur liten kostnaden är jämfört med t ex kostnaden för mat. Jämförelsen inkluderar14 olika mensskydd och GP har hittat ett prisspann på 0,71kr/stk – 2,75 kr/stk.  Priserna varierar från 1,63 kr/stk - 2,14 kr/stk för samma binda beroende på inköpsställe. Innehållet diskuteras dock också och detta tycker jag är intressantare:

4/14 tillverkare uppger inte innehåll och vi fokuserar därför på de resterande 10.

7/10 innehåller cellulose
6/10 innehåller polyakrylat
5/10 är klorblekta
1/10 har majsstärkelse som absorbent (i stället för polyakrylat)

Apoliva, Änglamark och Natracare utmärker sig vid att varken innehålla plast (polyakrylat) eller vara klorblekta och av dessa är endast Natracare svanen- och ekomärkt.

Polyakrylat används för sin goda absorptionsförmåga men kommer ju från en ickeförnybar källa samt tillåter inte huden att andas. Man har t ex helt slutat använda polyakrylat i tamponer då det kan leda till att användaren får toxic shock syndrome*.

Vid klorblekningsprocessen frisätts dioxin** och det samma händer när bindorna bränns med soporna. Det är alltså av stor viktighet att undvika bindor som är klorblekta.

Tips: köp helst ekologiska bindor; då undviker du även rester från sprutgifter. Kolla alltid innehållsförteckningen och om den inte finns är det nog bättre att välja ett annat märke!

*Toxic shock syndrome är ett tillstånd där kroppen hamnar i chock till följd av en kraftig växt av toxinproducerande stafylokokker. Detta kan vara livshotande.

**Dioxin skadar immunsystemet, är hormonstörande och cancerframkallande

Ps det finns ju även menskoppen samt natursvampar om man vill testa alternativa metoder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar