tisdag 18 oktober 2011

Muskelavslappning och detox med Epsomsalt


Epsomsalt vars kemiska namn är magnesiumsulfat (MgSO4) har fått sitt namn från den engelska kurorten Epsom vars källor upptäcktes av en lantbrukare 1618. När vattnet undersöktes fann man att det innehöll det bittert smakande ämnet magnesiumsulfat. Epsomsalt finns naturligt i ökentrakter (USA) och källor och utvinns fortfarande i Epsomtrakten. En känd effekt av saltet är att det är muskelavslappnande och denna egenskap kan utnyttjas i många situationer/sammanhang. Det som händer i kroppen är att magnesiumsulfat blockerar perifer neuromuskulär transmission genom att reducera frisättningen av neurotransmittern acetylcholine varvid sammandragningen av skelettmuskelcellerna minskas. Denna effekt medför att det även fungerar som bedövningsmedel och kan användas som smärtlindring. En fördel är att man inte behöver äta saltet för att ta del av dets goda effekter – det upptas nämligen utmärkt genom huden. Här kommer tips för användning:

• Bad: blanda 2 dl Epsomsalt i badet och kombinera ev med din favoritolja (nb inte tvål) – detta verkar muskelavslappande och smärtlindrande och hjälper cellerna att rensa bort toxiner och tungmetaller. Huden blir fin och för förlängd effekt kan man se till att torka försiktigt istället för att gnugga med handduken efter badet. Nb man måste stanna i badet minst 20 minuter då avgiftningen sker när vattnet kyls av.

• Fötter: Ta en halv dl Epsomsalt i ett kärl med varmt vatten (supplera ev med eterisk olja), sätt i fötterna och njut så länge du vill. Fotbadet kan t ex avhjälpa hård hud, ömma och trötta fötter samt fotsvett :-)

• Ansiktsrengöring: Blanda en halv tesked med din vanliga ansiktsrengöring - massera in och tvätta av med kallt vatten.

• Svullnader/sår/ledproblem: Bada hela kroppen som ovan beskrivet eller gör ett omslag.

• Hår: Gör din egen volumizer. Blanda lika delar conditioner och Epsomsalt och värm i en kastrull. Massera in massan i håret, låt sitta i 20 minuter och skölj ut.

Är du stressad? Om man är stressad behöver kroppen fylla på magnesiumdepåerna. Magnesium fungerar som co-enzym och är involverat i nära 300 kemiska processer i kroppen. Detta gör Magnesium till kroppens viktigaste mineral. Magnesiumbrist gör att kroppen går på sparlåga – t ex får kroppen svårt att avlägsna toxiner från cellerna och att hålla på kalcium. Man blir helt enkelt utmattad. Så fort man är stressad förlorar man magnesium. Tillskott i form av tabletter eller regelbundna bad med Epsomsalt är därför viktiga för att återställa kroppens balans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar