måndag 3 oktober 2011

Lokal- och närproducerad = handelshinder i EU?

Bild från http://www.restaurangvarlden.se


Såhär skriver GP i dag: ”Regeringen böjer sig för EU: Livsmedelsverket klimatsmarta kostråd stoppades först av EU- kommissionen eftersom det ansågs vara ett handelshinder mellan EU:s stater. Nyligen avslöjade Ekot att även svenska regeringen stoppar kostråden. Råden bestod bl a av att minska köttkonsumtionen och att helst välja kött från djur som betat i naturliga hagmarker. Ett annat var att välja närodlad mat när det går och att äta efter säsong”.

Bravo Sverige – då är vi tillbaka på ruta ett. En sak är att EU protesterar, men att regeringen, trots att viljan finns, är så feg och inte kämpar för sin sak är bedrövligt. Detta kan få mig att bli EU-motståndare… eller kanske ska man bli lobbyist i stället!
Här är det passande att dra en parallell till någonting mer lokalt; nämligen till skolmaten. På mina barns skola vill man gärna handla närproducerat och ekologisk men ”hindras” av upphandlingar regionalt. Det finns gott om bönder lokalt som skulle kunna leverera prima (och billigt) kött och grönsaker. I stället får barnen mat som har transporterats långa vägar samt en del halvfabrikat.  Detta rimmar dåligt med regeringens utspel att minst 25% av skolmaten ska vara ekologisk, men lokalpolitikerna i kommunen struntar fullkomligt i detta. Jag har dock noterat att det finns en del skolor i andra kommuner som tagit steg i rätt riktning och det är ju glädjande. Hur ser det ut på ditt/dina barns skola?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar