Som ni kanske har noterat har jag precis tagit in den svensktillverkade serien Myhavtorn och då tyckte jag att det vore passande med lite mer fördjupande information om havtorn, dess egenskaper och fram för allt den fantastiska havtornsoljan.
Havtorn (Hippophaë rhamnoides) växer i ett brett bälte från Canada i väster till Kina i öster och här i Europa hittas den nästan uteslutande vid kusterna. P g a buskens enorma mängd taggar är havtornsbären svårplockade och måste skakas av. Bären mognar i september-oktober och mår bäst av några nätter med frost. Bäret är extremt rikt på C vitamin, övriga antioxidanter och växtsteroler, och hela bäret kan utnyttjas till saft, sylt, olja mm. Oljan utvinns från kärnan och köttet/skaldelarna och utgör endast 4-7% av totalvikten, vilket bidrar till att oljan är dyr. Fettsammansättningen varierar mellan delarna (bilder lånade från www.myhavtorn.com): Vänster: kött/skaldelar, Höger: kärnan.Fettsyresammansättning:
Havtornsoljan består till största delen av de näringsrika oljorna Omega 3, 6, 7 & 9. Omega 3 och Omega 6 hör till de sk essentiella fettsyrorna som kroppen inte kan tillverka själv. De övriga fettsyrorna klarar kroppen av att tillverka men med stigande ålder minskar förmågan.
Användningsområden:
Hud: Havtorn hjälper sår att läka och har en viss desinficerande effekt. Oljan har dessutom visat sig vara effektiv vid lindring av brännsårs- och strålningsskador, men även vid eksem. Havtorn används flitigt i antiage-produkter p g a sin närande och skyddande effekt - ren fruktköttsolja ska enligt rapporter ha skyddande effekt mot solen motsvarande solfaktor 4.
Invärtes/medicinsk: Ett regelbundet intag av oljan (med sin höga andel av både Omega 3 & Omega 6) ger en minskning i blodkoaguleringen vilket innebär att oljan kan verka förebyggande på hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 7 (palmitoleinsyra) hjälper celler att bygga och reparera sina membraner. Detta kan vara särskilt aktuellt vid skador som t.ex. brännskador, allergier, samt diverse hud- och slemhinnesjukdomar. Kroppens egen förmåga att syntetisera Omega 7 minskar med stigande ålder, och detta kan vara förklaringen på att många kvinnor över 40 år lider av olika problem som kan lindras med Omega7 – fettsyra*.
*Behandling med havtorn ger en påtaglig effekt hos patienter med Sjögrens syndrom. Vid Sjögrens syndrom lider patienten av minskad saliv- och tårbildning vilket leder till torra slemhinnor (initialt mun och ögon).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar