torsdag 29 september 2011

Nyttig frukost och enkel dessert med nyponmjöl


Havregrynsgröt med kokos, nypon och chiafrön
Det sägs att gröt har fått en renässans på svenska frukostbord. Själv har jag ätit gröt länge och här kommer ett recept på havregrynsgröt med mycket näring:

2 dl havregryn
2dl vatten
2dl rismjölk
1 msk kokosfett (ekologisk kallpressad)

Blanda alla ingredienser förutom chiafrön och koka några minuter (för större andel bevarad C-vitamin kan man tillsätta nyponpulvret efter kokning). Servera med en matsked chiafrön och ev en gnutta kanel. Om man vill ha mer sötma kan man ha i russin eller mosa i en banan. Denna kombinationen har en bra fettprofil då den innehåller neutral kokosfett och omega3 *från chiafrön. Protein finns i havregrynen och chiafröna och fiber fås från samma källor.
*modern mat innehåller för mycket inflammationsfrämjande omega 6 och det behövs mer omega3 för att skapa balans.

Och så till en dessert! Nyponsoppa
Jag tycker att färdigblandad nyponsoppa är alldeles för söt och här kommer ett väldigt enkelt recept (med mindre socker) som bara tar några minuter att laga. Denna mängden räcker till en familj på 4-5 personer.

1 dl socker eller en msk steviapulver
2 msk potatismjöl
(1 msk citron)
En aning vanilj
1.2 L vatten

Blanda/vispa alla torra ingredienser ihop och häll i kokande vatten (vattenkokare) och vispa till du får en jämn massa -  Färdigt. Kan ätas som den är eller serveras med en klick vispgrädde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar