fredag 16 september 2011

Dags att bli städfanatiker?


I en mycket uppmärksammad undersökning av Naturskyddsföreningen (se bild ovan) har man konstaterat att damm är farligt för att det innehåller höga halter av kemikalier. Detta är speciellt aktuellt för små barn som vistas nära golvet (hemma och i dagis). I undersökningen som gjordes i 12 länder letade man bl a efter:

Bromerade flamskyddsmedel (el-produkter, mjukisdjur och möbler), är cancerframkallande och påverkar fertiliteten
Ftalater (mjuka plastprodukter), är hormonstörande
Nonylphenoler  (nya kläder och tyg) , är allergiframkallande
Perflourerade ämnen (i ytterkläder såsom regnställ), är hormonstörande
Bisfenol A (hårda plastprodukter och t ex insidan af många konservburkar), är hormonstörande
Methylkvicksilver
Metalliskt kvicksilver
Bly
Kadmium
Många av dessa ämnen är hormonstörande och detta är mycket alvarligt med tanke på cocktaileffekten. ”Hormoner påverkar allt från humöret till könet. De är avgörande för ämnesomsättningen, nervsystemet och fortplantningen. Hormoner utövar sin verkan oftast i mycket låga koncentrationer och under begränsade tidsintervall. Det samma gäller hormonstörande kemikalier, vilka kan härma hormoner, eller blockera hormonproduktionen. Detta gör att även låga halter av hormonstörande kemikalier i den yttre miljön, kan orsaka stora effekter i människan och andra organismer.”(Citat från naturskyddsföreningens hemsida).

Vad göra? Man kan göra mycket genom att välja rätt produkter (t ex begränsa mängden plast i hemmet (speciellt sovrummet). Nu er det ju fortfarande väldigt vanligt med plastgolv i Sverige (vilket jag verkligen avskyr) och ett stort steg är att byta ut dessa. Ett annat råd är att våttorka golven. På denna länk kan du se vad SNF rekommenderar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar