fredag 28 oktober 2011

Skolmat och allergiintyg


I GP pågår en debatt om allergier och skolmat. Det som diskuteras är huruvida det är rimligt eller inte att man ständigt ska skaffa läkareintyg för att barnet ska få specialdiet. Många föräldrar tycker att detta är orimligt och att det redan är tillräckligt jobbigt att alltid skulle studera innehållsförteckningar, ringa innan barnkalas, ha med egen mat etc. Förutom extrakostnader för specialmat hemma tillkommer alltså kostnader för en ständig ström av läkareintyg. Man kan därtill tillägga att dagens metoder inte kan mäta/detektera allergier och att skolan och dagiset helt enkelt borde lita på att föräldrarna har koll på vad barnet i fråga inte tål.  Vad kan man göra? Jag kom att tänka på att det faktisk verkar ganska orimligt då skolan ju tar andra diethänsyn – här tänker jag på att en del elever är vegetarianer (inget läkareintyg behövs) och att en del elever är muslimer och inte får äta fläskkött (inget läkareintyg behövs). Om det fungerar att åberopa ideologiska eller religiösa skäl (vilket för mig är samma sak) till att barnet ska serveras specialkost då skulle det kanske även fungera vid allergier? Tänk om barnen kunna slippa lättprodukter, glutamat, för mycket salt i maten, halvfabrikat, icke-ekologisk mat etc....

Ps ska kanske tillägga att mina barn tycker om skolmatenJ

onsdag 26 oktober 2011

Mirakelbusken havtorn


Som ni kanske har noterat har jag precis tagit in den svensktillverkade serien Myhavtorn och då tyckte jag att det vore passande med lite mer fördjupande information om havtorn, dess egenskaper och fram för allt den fantastiska havtornsoljan.
Havtorn (Hippophaë rhamnoides) växer i ett brett bälte från Canada i väster till Kina i öster och här i Europa hittas den nästan uteslutande vid kusterna. P g a buskens enorma mängd taggar är havtornsbären svårplockade och måste skakas av. Bären mognar i september-oktober och mår bäst av några nätter med frost. Bäret är extremt rikt på C vitamin, övriga antioxidanter och växtsteroler, och hela bäret kan utnyttjas till saft, sylt, olja mm. Oljan utvinns från kärnan och köttet/skaldelarna och utgör endast 4-7% av totalvikten, vilket bidrar till att oljan är dyr. Fettsammansättningen varierar mellan delarna (bilder lånade från www.myhavtorn.com): Vänster: kött/skaldelar, Höger: kärnan.


Fettsyresammansättning: 
Havtornsoljan består till största delen av de näringsrika oljorna Omega 3, 6, 7 & 9. Omega 3 och Omega 6 hör till de sk essentiella fettsyrorna som kroppen inte kan tillverka själv. De övriga fettsyrorna klarar kroppen av att tillverka men med stigande ålder minskar förmågan.

Användningsområden:
Hud: Havtorn hjälper sår att läka och har en viss desinficerande effekt. Oljan har dessutom visat sig vara effektiv vid lindring av brännsårs- och strålningsskador, men även vid eksem. Havtorn används flitigt i antiage-produkter p g a sin närande och skyddande effekt - ren fruktköttsolja ska enligt rapporter ha skyddande effekt mot solen motsvarande solfaktor 4.
Invärtes/medicinsk: Ett regelbundet intag av oljan (med sin höga andel av både Omega 3 & Omega 6) ger en minskning i blodkoaguleringen vilket innebär att oljan kan verka förebyggande på hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 7 (palmitoleinsyra) hjälper celler att bygga och reparera sina membraner. Detta kan vara särskilt aktuellt vid skador som t.ex. brännskador, allergier, samt diverse hud- och slemhinnesjukdomar. Kroppens egen förmåga att syntetisera Omega 7 minskar med stigande ålder, och detta kan vara förklaringen på att många kvinnor över 40 år lider av olika problem som kan lindras med Omega7 – fettsyra*.

*Behandling med havtorn ger en påtaglig effekt hos patienter med Sjögrens syndrom. Vid Sjögrens syndrom lider patienten av minskad saliv- och tårbildning vilket leder till torra slemhinnor (initialt mun och ögon).

tisdag 25 oktober 2011

Plättar med chiafrön - utan ägg och mjölk



Något av det ”svenskaste” som finns är nog plättar – och efter 8 år i Sverige känner jag mig assimilerad och redo att anta plättutmaningen. Jag hade läst någonstans att chiafrön får en deg att hänga ihop och kan ersätta ägg i bakverk. Eftersom barnen hade tjatat sig till pizza (vad gör man inte för att få lugn och ro när man är gräsänka och barnen är sjuka) skulle jag ju hitta på något till mig själv. Vad göra? – när kylen är som tommast är kreativiteten som störst (nöden lär naken kvinna spinna). Det var ett bra tillfälle för experiment då resultatet inte skulle ”drabba” barnen;-). Såhär gjorde jag (ungefärliga mått):

1 dl majsmjöl
1 dl havregryn
3-4 dl rismjölk
1 -2 msk soygurt (ger lite syrlighet till plättarna)
En aning socker

Jag blandade allt och lät smeten stå 5-10 minutter – detta p g a att chiafröna sväller ganska mycket. Sedan var det bara att steka. Smeten var ganska tjock och om man t ex vill göra pannkakor i stället kan man bara blanda i mer vätska. Smaken var det absolut inget fel på och det är ett ganska trevligt sätt att få i sig omega 3 (från chiafröna) och fiber. En LCHF-förespråkare skulle nog tycke att rätten innehåller för mycket kolhydrat men man kan ju välja att äta plättarna som dessert eller lägga till en proteinrik fyllning (t ex tonmousse med grönsaker). Det ska testas till lunch i dag då det blev lite över.

Ps barnen testade och gillade plättarna

tisdag 18 oktober 2011

Muskelavslappning och detox med Epsomsalt


Epsomsalt vars kemiska namn är magnesiumsulfat (MgSO4) har fått sitt namn från den engelska kurorten Epsom vars källor upptäcktes av en lantbrukare 1618. När vattnet undersöktes fann man att det innehöll det bittert smakande ämnet magnesiumsulfat. Epsomsalt finns naturligt i ökentrakter (USA) och källor och utvinns fortfarande i Epsomtrakten. En känd effekt av saltet är att det är muskelavslappnande och denna egenskap kan utnyttjas i många situationer/sammanhang. Det som händer i kroppen är att magnesiumsulfat blockerar perifer neuromuskulär transmission genom att reducera frisättningen av neurotransmittern acetylcholine varvid sammandragningen av skelettmuskelcellerna minskas. Denna effekt medför att det även fungerar som bedövningsmedel och kan användas som smärtlindring. En fördel är att man inte behöver äta saltet för att ta del av dets goda effekter – det upptas nämligen utmärkt genom huden. Här kommer tips för användning:

• Bad: blanda 2 dl Epsomsalt i badet och kombinera ev med din favoritolja (nb inte tvål) – detta verkar muskelavslappande och smärtlindrande och hjälper cellerna att rensa bort toxiner och tungmetaller. Huden blir fin och för förlängd effekt kan man se till att torka försiktigt istället för att gnugga med handduken efter badet. Nb man måste stanna i badet minst 20 minuter då avgiftningen sker när vattnet kyls av.

• Fötter: Ta en halv dl Epsomsalt i ett kärl med varmt vatten (supplera ev med eterisk olja), sätt i fötterna och njut så länge du vill. Fotbadet kan t ex avhjälpa hård hud, ömma och trötta fötter samt fotsvett :-)

• Ansiktsrengöring: Blanda en halv tesked med din vanliga ansiktsrengöring - massera in och tvätta av med kallt vatten.

• Svullnader/sår/ledproblem: Bada hela kroppen som ovan beskrivet eller gör ett omslag.

• Hår: Gör din egen volumizer. Blanda lika delar conditioner och Epsomsalt och värm i en kastrull. Massera in massan i håret, låt sitta i 20 minuter och skölj ut.

Är du stressad? Om man är stressad behöver kroppen fylla på magnesiumdepåerna. Magnesium fungerar som co-enzym och är involverat i nära 300 kemiska processer i kroppen. Detta gör Magnesium till kroppens viktigaste mineral. Magnesiumbrist gör att kroppen går på sparlåga – t ex får kroppen svårt att avlägsna toxiner från cellerna och att hålla på kalcium. Man blir helt enkelt utmattad. Så fort man är stressad förlorar man magnesium. Tillskott i form av tabletter eller regelbundna bad med Epsomsalt är därför viktiga för att återställa kroppens balans.

tisdag 11 oktober 2011

Eukalyptusolja lindrar bihåleinflammation


Bihåleinflammation (sinusitis) kan vara extremt jobbigt och en del blir drabbade nästan varje gång de blir förkylda. Vanligt saltvatten som man sköljer näsan med kan ge en viss lindring och ha en förebyggande effekt, men om olyckan är framme behövs tuffare metoder/medel (och jag menar inte antibiotikaL). På bildan ovan ser du var snoret kan fastna.
I mina pre-SimplyPure-dagar jobbade jag för ett läkemedelföretag som hade en väldigt bra produkt. Tyvärr gick det inte att registrera den i Sverige, då Läkemedelsverket har en något mer rigid policy vad gäller definition av läkemedel. Produkten i fråga heter Gelomyrtol (eller numera Gelomyrtol Forte). Detta ”vidundermedel” är helt enkelt gelatinkapslar innehållande eukalyptusolja och lite annat. När man har svalt tabletten dröjer det kanske 20 minutter och man känner hur snoret börjar lösa upp sig, man kan andas igen och trycket inuti huvudet minskar. Tyvärr är det inte helt enkelt att få tag på men man kan göra sin egen variant:
Koka upp lite vatten – häll i en djup tallrik, droppa i 5-10 droppar eukalyptusolja och inhalera med en handduk över huvudet (som ett tält). Man kan även ta lite olja i ett glas vatten och dricka. Detta är ett ganska effektivt sätt att få snoret att lösas uppJ
Att tänka på: Man ska inte använda eukalyptusolja om man misstänker eller vet att man är allergisk. Oljan innehåller doftämnet limonene som finns på EUs lista över särskilt allergiframkallande doftämnen.

måndag 10 oktober 2011

Är du också "fönyld"?


Jag vet inte hur ni har det men jag har i alla fall varit förkyld ett antal gånger under hösten och jag tycker ju att man borde kunna undvika det, eller?

Visst hänger det ihop med immunförsvaret men även med exponeringen för virus. Det är ett kolossalt virustryck man utsätts för som föräldrar till dagis- och skolbarn. I mitt eget fall blir det förstås inte enklare av att jag har minst ett barn som kommer in om natten och hostar mig rakt in i ansiktet. Det finns dock vissa (kanske självklara) hygienregler som kan minska risken:

·         Även om barn och en del vuxna har för vana att nysa rakt ut i luften eller i handen går det att lära dem att alltid nysa i armvecket i stället (har dessutom fördelen att minska kontaktsmitta från händerna).
·         När man kommer hem från jobb, skola eller dagis ska man ALLTID tvätta händerna noga – kanske också självklart men mina barn protesterar varje dag!
·         Om man har blivit förkyld kan man se till att inte sprida virus genom att alltid slänga snorpappret;-)
·         Virus är känsligt för UV-strålning och smittar därför mer inomhus än utomhus. En droppe från ett nys kan ”resa” långt och hålla sig i luften ett bra tag. En stor del av smittan kommer dock via kontakt med objekt som en smittad person har vidrört och för smittade personer gäller det därför att tvätta händer varje gång man har snutit sig – det är förstås svårt om det bara rinner och rinner. Som icke-smittad är det viktigt att försöka undvika att gnugga ögonen, peta sig i näsan etc då all smitta tar sig in via slemhinnorna. 

Är du redan förkyld finns det ingen quick fix även om många tror det. Det finns en del nässprays som det reklameras flitigt för. Visst kan de lindra men det är väldigt stor risk för missbruk då de är beroendeframkallande. Längre tids användning (mer än 10 dagar) tar inte bort nästäppa utan skapar nästäppa. Håll dig hellre till de klassiska Vila, Värme och Vänlighet.. och stanna hemma om du har feber!
Om du har otur och är benägen att få bihåleinflammation finns det dock vissa tilltag som kan hjälpa. Mer om det i nästa blogginlägg.



tisdag 4 oktober 2011

Bättre bad med bara Bare


Jag var egentligen på väg att ondgöra mig över den danska fettskatten men kom på att det behövs lite trevliga nyheter i stället så här kommer lite om doftöverkänslighet och bra produkter:

Det är så att det finns minimum 400.000 doftöverkänsliga individer i Sverige. Detta motsvarar 4,5% av befolkningen – alltså inte ett litet problem (och något man bör tänka på innan man reflexmässigt sprayar på parfym innan jobbet eller teatern). Många doftöverkänsliga upplever vardagen som jobbig och har t ex väldigt svårt att hitta produkter utan doft. Ekologiska hygienprodukter är inget undantag då merparten innehåller eteriska oljor, dels för doftens skull och dels pga oljornas olika terapeutiska effekter. Jag förundras också över att så många produkter till bebisar och barn innehåller eteriska oljor. Helt onödigt! (har t ex bara hittat få babyoljor utan doft). Man kan dock glädjas över att bo i Norden där blöjorna inte är parfymerade (i motsats till USA och Sydeuropa).

MEN det kommer allt fler doftfria ekologiska/naturkosmetiska produkter på marknaden. Exempel på märken/serier är: Logona Fri, I+M naturkosmetik Freestyle, Jmo Bare, Estelle och Thild, Wise, Dermanord, Zenba, Green People No Scent.

De senaste doftfria produkter jag fick in var John masters organics Bare hårshampoo och balsam, och eftersom de är otroligt populära har jag även beställt hem duschgel och bodylotion i samma serie. Produkterna håller samma höga kvalitet som John masters organics övriga produkter. Här kan du se alla doftfria produkter i webshoppen…och här kan du läsa mer om doftöverkänslighet. 

Ps saknar en ekologisk doftfri hårspray i mitt sortiment – några tips?

måndag 3 oktober 2011

Lokal- och närproducerad = handelshinder i EU?

Bild från http://www.restaurangvarlden.se


Såhär skriver GP i dag: ”Regeringen böjer sig för EU: Livsmedelsverket klimatsmarta kostråd stoppades först av EU- kommissionen eftersom det ansågs vara ett handelshinder mellan EU:s stater. Nyligen avslöjade Ekot att även svenska regeringen stoppar kostråden. Råden bestod bl a av att minska köttkonsumtionen och att helst välja kött från djur som betat i naturliga hagmarker. Ett annat var att välja närodlad mat när det går och att äta efter säsong”.

Bravo Sverige – då är vi tillbaka på ruta ett. En sak är att EU protesterar, men att regeringen, trots att viljan finns, är så feg och inte kämpar för sin sak är bedrövligt. Detta kan få mig att bli EU-motståndare… eller kanske ska man bli lobbyist i stället!
Här är det passande att dra en parallell till någonting mer lokalt; nämligen till skolmaten. På mina barns skola vill man gärna handla närproducerat och ekologisk men ”hindras” av upphandlingar regionalt. Det finns gott om bönder lokalt som skulle kunna leverera prima (och billigt) kött och grönsaker. I stället får barnen mat som har transporterats långa vägar samt en del halvfabrikat.  Detta rimmar dåligt med regeringens utspel att minst 25% av skolmaten ska vara ekologisk, men lokalpolitikerna i kommunen struntar fullkomligt i detta. Jag har dock noterat att det finns en del skolor i andra kommuner som tagit steg i rätt riktning och det är ju glädjande. Hur ser det ut på ditt/dina barns skola?