tisdag 11 oktober 2011

Eukalyptusolja lindrar bihåleinflammation


Bihåleinflammation (sinusitis) kan vara extremt jobbigt och en del blir drabbade nästan varje gång de blir förkylda. Vanligt saltvatten som man sköljer näsan med kan ge en viss lindring och ha en förebyggande effekt, men om olyckan är framme behövs tuffare metoder/medel (och jag menar inte antibiotikaL). På bildan ovan ser du var snoret kan fastna.
I mina pre-SimplyPure-dagar jobbade jag för ett läkemedelföretag som hade en väldigt bra produkt. Tyvärr gick det inte att registrera den i Sverige, då Läkemedelsverket har en något mer rigid policy vad gäller definition av läkemedel. Produkten i fråga heter Gelomyrtol (eller numera Gelomyrtol Forte). Detta ”vidundermedel” är helt enkelt gelatinkapslar innehållande eukalyptusolja och lite annat. När man har svalt tabletten dröjer det kanske 20 minutter och man känner hur snoret börjar lösa upp sig, man kan andas igen och trycket inuti huvudet minskar. Tyvärr är det inte helt enkelt att få tag på men man kan göra sin egen variant:
Koka upp lite vatten – häll i en djup tallrik, droppa i 5-10 droppar eukalyptusolja och inhalera med en handduk över huvudet (som ett tält). Man kan även ta lite olja i ett glas vatten och dricka. Detta är ett ganska effektivt sätt att få snoret att lösas uppJ
Att tänka på: Man ska inte använda eukalyptusolja om man misstänker eller vet att man är allergisk. Oljan innehåller doftämnet limonene som finns på EUs lista över särskilt allergiframkallande doftämnen.

1 kommentar:

  1. Spännande, det här hade jag ingen aning om.
    Min mamma brukar ofta få problem med bihålorna när hon är förkyld så det här skall jag tipsa henne om.

    SvaraRadera