måndag 1 december 2014

Det har gått lite trögt med bloggandet på sistone, men jag vill i alla fall passa på att dela med mig årets julkalender från webbshoppen. Varje dag kommer det att finnas ett nytt erbjudande som kanske passar just dig? Du kan även hitta julkalendern på Simply Pures Facebooksida

Mycket nöje!



fredag 24 oktober 2014

I dessa Halloweentider

Just nu kryllar det av diverse Halloween-produkter i butikerna - speciellt leksaksbutiker kan göra föräldrar svaga inför barnens tjat. Själv har jag haft mycket "kul" med att försöka förklara mina barn att produkterna som säljs med största sannolikhet innehåller en rad hälsovådliga ämnen. Problemet är att även om det naturligtvis inte är tillåtet med vissa ftalater i dräkter och masker, då slinker en del igenom kontrollerna. Man kan räkna med att om en produkt luktar då är det bäst att låta bli köpa den. Om man ändå väljer att köpa en dräkt kan det vara bra att tvätta den först (om den tål det) och om man väljer en mask ska barnen ha på den så kort tid som möjligt!
Ett sätt att undvika masker är att köpa smink till barnen. Det är dock svårt att hitta en komplett innehållsförteckning på många produkter, vilket ju försvårar valen för den som bryr sig. Dessutom måste man ju också ha koll på vilka ingredienser man bör undvika. 
Nu är det ju inte varje dag barn spökar ut sig och just att begränsa användningen är ett sätt att minska skadorna. Det finns dock ekologiska miljövänliga färger att välja på. Här ovan ser ni en bild där mina tvillingar är sminkade med Santes ekologiska barnsminkfärger (förra året). Det var tydligen effektivt då jag mins att de kom hem med groteska mängder godis! - givetvis ej ekologiskt :-D

Happy Halloween

torsdag 25 september 2014

En odlares jeremiad


Jag har ljuvliga barndomsminnen från mina föräldrars trädgård där min pappa alltid slet i trädgårdslandet. Odlingarna låg precis där en gammal stening grusväg hade funnits och det innebar i början att en fasansfull mängd sten skulle köras bort innan det gick att odla. Men vilket resultat! Vi hade potatis, rödbeta, rädisor, morötter, sallad, bönor, gurka, jordgubbar och massor med hallon samt fantastiska äpplen. Jag saftade och syltade mycket!

Nu bor jag i Göteborgstrakten som ju har extremt lerig jord. Efter några års "kamp" och ryggsmärtor gav jag upp och  byggde en bädd och fyllde på med svindyr matjord för att slippa undan leran.  Jag har en dröm om att bli nästan självförsörjande under sommarhalvåret och tycker att man bör odla när man har en stor villaträdgård. Tyvärr verkar mina tilltag inte ha någon större effekt - faktiskt har jag i år bara lyckats med potatisar och gräslök (även om potatisskörden var beskedlig).

Status:

  • Rabarber (som man inte kan misslyckas med) vantrivs
  • De få jordgubbar som kommer åts upp av skator
  • Bönorna har vi inte sett röken av
  • Ärtorna sargades av rådjur
  • Morötterna blev pyttesmå*
  • Rödbetorna ser mest ut som ärtor i storleken
  • Lök blev bara marginellt större efter plantering


Bärbuskar och träd:

  • Körsbären åts upp av skator
  • Hallon vill inte växa
  • krusbären försvann på något sätt
  • Vinbär brukar gå bra även om skörden var liten i år
  • Äpplen fungerar bra (har faktisk väldigt många i år!)
  • Plommon brukar gå bra men i år är skörden dålig och blåmesarna hackade i alla

*Barnen fick leka med utgångna frön (från bl a morötter) som de kastade i en rabatt och på en stengång. Som en sort hån växte mellan stenen fina små morötter som verkligen blev delikata. I kökslandet, däremot, där jag hade sått nya från och varsamt rensat bort ogräs, kom det några ynka små morötter...

Vi använder inga bekämpningsmedel i trädgården men gödslar lite med kogödsel. Som våra "motståndare" kan räknas myror i mängder (misstänker att de äter rötterna och ger missväxt), mördarsniglar, bladlöss, skator, harar och rådjur. Rådjuren äter, förutom blast på rödbetor mm, de löv de kommer åt på äppelträden, samt alla fina blommor (även sådana som enligt expertisen inte är populära). Dessutom delar de generöst av sig med fästingar!

Just nu funderar jag allvarligt på att köpa ett växthus och odla tomater och gurkor - det kan väl inte gå snett ...eller?


onsdag 10 september 2014

Uppdaterad om Radico color me organic Mahogany

För ganska exakt 5 dagar sedan färgade jag håret med Radicos Mahogany och skrev om detta här. Jag konkluderade att när man har mörkt hår spelar det inte så stor roll vilken färg man väljer av de mörkbruna/mörkröda nyanserna. Nu har färgen haft tid att utveckla sig och jag ser nu en klar skillnad mot resultatet direkt efter färgningen. Jag har tvättat håret en gång och ser nu att de röda toner som finns i Mahogany träder fram samt att mitt hår har blivit silkeslent. Se en uppdaterad bild nedan.



måndag 8 september 2014

Färgat håret för första gången någonsin!

´

Dagligen får jag samtal eller mejl från kunder som har frågor om örrthårfärg. Jag svarar så bra jag kan med hjälp av feedback från andra kunder samt teoretisk kunskap. Det är dock inte samma sak som att ha testat själv - så nu när jag har fått lite mera inslag av grått i mitt annars mörka hår, har jag testat!

Jag har tidigare färgat håret på min syster som har i stort sett samma hårfärg som jag, och det blev ett bra resultat. Hon fick färgen "Brown" från Radico och jag tänkte därför välja något annat. Jag valde färgen "Mahogany" och satsade på att det inte skulle bli för rött (som passar väldigt dåligt med min hudfärg) då jag som sagt har ganska mörkt hår.

Ett paket ska räcka till midjelångt hår men jag valde för säkerhets skuld att ta hela paketet. Jag blandade i varmt vatten tills jag fick en passande konsistens och lade dessutom i en klick kokosolja då håret kan bli en aning torrt efter en färgning. I paketet följer ju med en pensel för att måla på färgen. Efter att ha kollat på en video valde jag dock en annan metod som är MYCKET snabbare. Jag delade in håret i sektioner och tog med händerna en klick hårfärg och smetade in i håret från hårbotten och ut - en sektion i taget.Detta kräver dock handskar på bägge händer (finns bara en i paketet) samt kanske handskar av gummi eller vinyl som sitter tight.  När det var klart tog jag lite extra för att täckte områden där jag hade missat. Det blev en del över i skålen och man kan därför lugnt räkna med att doseringen på paketet stämmer. Jag satte på medföljande duschmössa och lät smeten sitta i en timme. Jag hade ingen kräm eller salva i hårkanten för att hindra att färgen smittar av sig och det var inget problem - jag fick inga oönskade hennatatueringar!



Efter att ha duschat håret ganska länge fick jag bort det mesta av smeten! Mitt hår blev fram för allt mörkare och det gråa täcktes. Det är intressant att se på före- och efterbilderna (vänster resp höger) hur ljuset påverkar uppfattningen av färgerna (kameran ljuger). På bilderna längst upp ändrar färgen sig från gyllene brun till mörkbrun medan bilderna längst ner går från råttgrått till lite brunare nyans. Bilderna längst upp är nog närmast sanningen! Om man har relativt mörk hår tror jag inte det blir någon större skillnad i resultat om man väljer"Brown", "Mahogany", "Copper brown"eller"Bugundy"  -  men det får jag testa en annan gång!


Ps Jag har noterat att många kunder har svårt att föreställa sig hur en hårfärg blir. Speciellt kunder som är vana att färga håret med kemiska medel har ganska svårt att ta till sig att örthårfärger 1) beter sig olika på olika typer av hår, 2) att ens egen hårfärg avgör resultatet, samt 3) att det kan vara svårt att dölja en utväxt. Jag har tidigare försökt göra en databas med före- och efter-bilder men inte fått respons. Visst finns det en del bilder på nätet men något mer organiserad har jag inte hittat. Så min uppmaning låter: ta bilder på ditt hår både innan och efter du färger det och skicka in. Det är en väldig stor hjälp om man kan bilda sig en uppfattning om resultatet och kanske kan det underlätta valet av färg.










onsdag 3 september 2014

Zuii organics ekologisk makeup

De flesta av Er har förmodligen redan kännedom om Zuii makeup och har kanske testat? Jag har länge varit nyfiken men inte gjort slag i saken. Nyss blev jag kontaktad av agenten i Finland som skickade mig generöst med prover. Serien kommer från Australien och är baserad på extrakt från olika blommor. Till utseende påminner serien om Nvey eco och prismässigt ligger den också ganska nära. Sortimentet är stort och innehåller t ex 8 flytande foundations och 10 puder-foundations.
Jag brukar inte göra smink-tutorials men tänkte göra ett undantag den här gången. Nedan ser ni vad jag fick tillskickat.





Även om det fortfarande är sommar har mitt eksem börjat titta fram så sminkning är en utmaning. Det är alltid svårt för mig att få foundation att se bra ut pga min torra hud och röda hudområden. Den flytande foundation, som jag även använde som concealer under ögonen applicerade jag med pensel. Den har en tydlig doft av blommor (mest ros) som dock försvinner efter ett tag (vilket jag är tacksam för) - min hud reagerar inte på blomsterextrakten, vilket jag trodde den skulle göra. Alla produkterna är relativt pigmenterade och den flytande foundation skulle jag säga ger medeltäckning. Den kan inte helt dölja mina  röda områden (men jag är nöjd). Det finns ju puder-foundation som jag också kommer att testa lite framöver. Dock tar jag det generellt försiktigt med "torra" produkter som t ex klassiskt mineralpuder då jag tycker att det framhäver rynkor istället för att dölja dem - jag tycker om när huden har lite lyster. Läppstiftet har en lagom krämig konsistens och läppglansen verkar inte klibbig. Notera dock att både läppstift och läppglans innehåller ricinolja vilket ju några reagerar på. På bilden ovan ser ni resultatet. Av någon anledning verkar bilden aningen suddig vilket gör att resultatet ser lite mer jämt ut än det var :-)


Använda produkter:
- flytande foundation" natural medium"
- fast foundation "creme" som puder
- ögonbrynsstift "coco"
- ögonskugga" blue marine" (som också blev eyeliner i brist på tester)
- läppstift "sheer rose"
- läppglans "rose"


tisdag 17 juni 2014

Köp ekologiska jordgubbar!


Jordgubbssäsongen är över oss och vi har precis ätit årets första jordgubbar. Anledningen att vi väntade är att vi vill ha ekologiska jordgubbar. Jag hade planerat att skriva ett längre inlägg om gift i vanliga jordgubbar och varför jag inte vill köpa dem men en annan har skrivit så bra att jag väljer att länka till inlägget här: http://runelanestrand.wordpress.com/2014/06/16/den-forgiftade-jordgubben/ - detta är viktig läsning som alla bör ta del av!
Hur som helst hittade jag här om dagen en bra lista över kravmärkta jordgubbsodlingar och hela familjen passade på att åka till Bergums Biologiska Bärodling. Jag har bekantat mig med ägarna (Leif och Sandra) tidigare när de har varit på div. ekologiska marknader. De har (förutom jordgubbarna) en gigantisk blomsterodling (och grönsaker på hösten). 


När vi kom strax innan 12 hade det redan varit många där så vi fick kämpa lite för att hitta mogna bär. Dock blev det till min förvåning faktisk 4,5 kg bär. De kostar 80 kr kg så det blev en slant, men det är värd var enda krona. Det som är viktigt att notera är att jordgubbarna INTE var angripna av skadeinsekter och mögel så varför är ”vanliga” odlingar så tungt besprutade? På bilden nedan ser ni tjejen som har sommarjobb hos Sandra och Leif och vars uppgift bla är att väga gubbarna som man sedan betalar i kassan. Förutom jordgubbsodlingen finns som sagt en otrolig mängd vackra blommor där och jag blev nästan helt handlingsförlamad – vi köpte dock en fin lila buddleja som redan blommar så nu får vi vänta på finbesök från fjärilar.  

Planen var att frysa in den del av gubbarna då 4,5 kg ju är en hel del. Det blev dock inte så eftersom de helt enkelt har blivit uppätna eller ”omvandlade” till ” rødgrød”som jag har bloggat om tidigare. Allt som finns kvar här på dag 4 är en halv liter rødgrød. Själv kan jag pga allergi inte äta jordgubbarna råa och uppskattar därför rødgrøden. Mina grabbar sa att det var i särklass de sötaste jordgubbarna de någonsin ätit!


fredag 13 juni 2014

Albert testar hårstyling

översta raden visar håret innan styling och andra raden styling med Sculpting clay från John masters organics.
Med anledning av att jag fått hem några nya stylingprodukter tänkte jag göra en liten jämförelse. Då jag faktisk aldrig själv använder styling har jag anlitat en försökskanin. Det är min son Albert som är tolv år gammal. Han har genom ett år använt en del olika stylingar och detta blir alltså hans bedömning. På bildserien här har jag precis klippt honom och stylingen vi testade var John masters organics nya lerstyling. Albert har testat vax, spray, mousse och gelé. Först kommer hans bedömning och till sist hur han har rankad dem.

Vax

Sculpting Clay Medium Hold 60 g, John Masters Organics (299 kr)
Doftar gott (mint), är lätt att jobba med, krävs bara en liten mängd, ganska stel men går att forma bra – är baserad på olja, vax och lera.
Inci:Helianthus annuus (sunflower) seed oil*, bentonite (clay), kaolin, beeswax*, hydrogenated methylabietate, citrus lemonum (lemon) peel oil*, diatomaceous earth (clay), mentha piperita (peppermint) oil*. 

HårvaxNatural Form 50 ml, Sante (105 kr)
Lite lös som hårvax betraktad – påminner lite om hårpomada, doftar kokos som Albert inte gillar så mycket, ger helt ok stadga och frisyr som går att ändra då vaxet inte stelnar helt.
INCI: Cocos Nucifera, Lanolin, Cera Flava, Simmondsia Chinensis, Behenyl Alcohol, Sesamum Indicum, Parfum, Lecithin, Ascorbyl Palmitate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate.

Spray

Lös/flytande men gör jobbet väldigt bra, stelnar fort och bra – behöver inte duschas bort utan faller så småningom av, doftfri – är baserad på majsstärkelse.
INCI: Aqua (water), hydrolyzed Zea mays (corn) starch, citric acid, tocopherol (vitamin E), Citrus grandis (grapefruit) seed extract, vegetable glycerin, potassium sorbate.

Mousse

Hårmousse 150 ml, Eco Cosmetics (99 kr)
Bra för kort hår – ganska lös/flytande och tar tid att stelna men blir väldigt stel, doftar gott.
INCI: Aqua, Coco Glucoside, Punica Granatum Fruit Water*, Sorbitol, Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate, Alcohol , Lycium Barbarum Fruit Extract*, Glycerin, Sodium PCA, Phytic Acid, Hydrolyzed Wheat Protein, Parfum, Limonene , Linalool, Citronellol *Ekologiskt odlad

Gelé

Bio Ginkgo& Coffein mann hårgel, 100 ml, Logona (99 kr)
Bra for både kort och lite längre hår, stelnar fort, blir ganska stel och är lätt att använda, mild doft.
INCI: Aqua (Water), Alcohol, Glycerin, Dehydroxanthan Gum, Sorbitol, Coco Glucoside, Betula Alba Leaf Extract*, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Calendula Officinalis Flower Extract*, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract*, Hydrolyzed Silk, Parfum (Essential Oils), Limonene, Linalool, Citric Acid. * ekologiskt odlad.

Här kommer Alberts ranking av produkterna med bästa produkten först:

Suncoat Natural hair styling spray (inte med på bilden)
Logona Bio Ginkgo & Coffein mann hårge
John masters organics Sculpting clay medium hold
Sante Hårvax natural form
Eco cosmetics Hårmousse

torsdag 15 maj 2014

Cosmeceuticals - nya hudserien S5


För några dagar sedan fick jag hem en ny hudserie! Serien heter S5, vilket står för SOURCES5 (5 källor) och syftar på att ingredienserna har hämtats från fem olika ekosystem. De mest kraftfulla och effektiva bioaktiva substanserna hittar man i världens mest extrema ekosystem, där växter ständigt tvingas anpassa sig till omgivningarna för att överleva. Det är just kunskap om dessa som ligger till grund för S5-hudvårdsserien som är baserad på bioaktiva ingredienser från Arktis, alpina områden, öknen, havet, och regnskogen. 

Serien kan klassas som cosmeceuticals. Det finns ingen entydig definition men kort sagt är cosmeceuticals produkter som innehåller ämnen som gör att t ex en kräm är mer än bara en fuktighetskräm – ofta rör det sig om biologisk aktiva ämnen som har en medicinsk effekt. Definitionen gäller bara produkter man har på huden och inte produkter som används invärtes. För mig är det dock oklart var gränsen går. Är tex en kräm som innehåller rosolja att betrakta som en cosmeceutical? Hur mycket krävs?

Produkterna är designade för reaktiv hud med olika problem: oren/aknebenägen hud, känslig hud, torr hud, åldrande hud, och hyperpigmenterad hud. Med hjälp av de bioaktiva substanserna lugnas hyperreaktiv hud och ett överaktivt immunsystem dämpas och får hjälp att hantera stressfaktorer såsom fria radikaler, miljöändringar, förorening, strålning, kemikalier, och skadliga bakterier. Nedan listar jag några av de aktiva ingredienserna i S5-produkterna. Jag återkommer med recension när jag haft tillfälle att testa några produkter.

Epilobium Fleischeri är en sällsynt alpin växt som är rik på flavonoider och har kraftigt antiinflammatoriska egenskaper. Dess innehåll av tannin (oenithin B) gör den lämpad för att reglera hudens sebumproduktion och den används därför till behandling av fet och känslig hud.

Marine Active är en patenterad form av ett dipeptid kallad anserine som har isolerats från fisken bonito (en sorts makrill). Anserine har förmågan att hålla pH på en stabil nivå och hindra skador orsakade av fria radikaler. Det skyddar mot solskador och elektromagnetisk strålning, förstärker lipidbarriären, neutraliserar rodnad samt dämpar den inflammation som leder till åldrande. Kliniska tester visar att uppkomsten av rynkor minskar och hudens fasthet förbättras.

Arctic Rhodiola (rosenrot) skördas från de alpina ängarna i Sibirien. Denna adaptogen* hjälper huden att anpassa sig till stress som orsakas av stora temperaturskillnader. Den förbättrar också syreupptag och därmed förbättras hudens kondition.

Strandsilja är en suckulent växt som man hittar i saltrika miljöer vid kusten. Peptider som har isolerats från växten visar sig minska hudrodnad och gör kapillärer mindre synliga.

Öken-glykoproteiner produceras av en unik bakterie som finns i Wadi öknar. Glykoproteinerna ökar fukthalten i huden och reducerar torrhet och flagnade hud i torr hud. De stimulerar även cellernas eget försvar och minskar hudstress.

Kustbaldersbrå är en växt man finner i tuffa kustmiljöer. Minskar och lugnar irriterad hud och minskar rodnad.

Lågmolekylär hyaluronsyra låser in fukt i huden och stimulerar nybildning av hudceller.

Biospecifika enzymer från laxrom fungerar som en sorts exfoliering då de tar bort döda hudceller samtidigt som de lämnar levande celler intakta. Det är kliniskt bevisat att detta förbättrar jämnheten, reducerar pigmentfläckar samt minskar glåmig och grov hud.

7 alpina örter: En blandning av 7 alpina örter har visat sig minska färgintensiteten av åldersfläckar och jämna ut hudtonen.

Tibetansk kombuchka är känd som en ”svamp som ger lågt liv” och intas oftast som en te-dryck. Den ger huden lyster och klarhet samt minskar mörka hudtoner och slätar ut huden. 

Dvärgmjölje reducerar hudens sebumproduktion och porstorlek.

Salicylsyra från pilbark boostar cellulär förnyelse. 

Antarktiska glykoproteiner produceras av en unik bakterie som finns längst ned i en glaciär i Antarktis. Dessa glykoproteiner minskar rynkors djup och ökar kollagenmängden.

Pffafia (Brasiliansk ginseng), Marapuma och Madonnalilja växer i regnskogen och innehåller bioaktiva ingredienser som minskar mikroinflammation, ödem och fettavlagringar i ögonen. De har visats (in vivo) att öka kollagenmängden och minska rynkor.

Artisk havtornsolja är rik på omega 7 och omega 3. Förbättrar elasticiteten, fuktar huden och reducerar rodnad. 

Öken-granatäppleolja är rik på omega 5 och punicic acid (omega 5) som är en av det mest potenta antioxidanter man känner till. Den hämmar inflammation, stödjer hormonfunktioner och ökar cellulär återuppbyggnad.

Rosolja är rik på omega 6 och retinolsyra. Används pga sitt vitamin A- (retinol) och vitamin C-innehåll samt sina antioxidant-egenskaper. Främjar nybildning av hudceller och läkning av skadad hud.

Öken-arganolja är rik på omega 6, 9 och tocopherol (E-vitamin) som hjälper till att bygga hudbarriären och försvara mot fria radikaler. 

* Adaptogener är en kategori av biologiskt aktiva ämnen (av naturligt ursprung) som bidrar till att öka organismens förmåga att anpassa sig till negativa faktorer i omgivningen och undvika skador från sådana faktorer.


onsdag 30 april 2014

Whamisa


För ett bra tag sedan fick jag tillskickat tre prover på ansiktsmasker från Korea. Jag har länge velat prova dem men har inte kunnat pga ett extremt kraftigt och ihållande eksem. Min hud är inte bara torr utan flagnar extremt och jag är rädd att få helt slut på B-vitamin så mycket som jag ”ömsar skinn” .
Det står tydligt på förpackningen att man inte ska ha masken om man har eksem eller dermatitis. Dock tänkte jag att det knappast kan bli sämre så jag valde att testa masken jag tror jag tål bäst. Den heter “Organic Seed & Rice Fermented Hydrogel Facial Mask with lactobacillus (lifting/anti-wrinkle-soothing)”. Masken är en sorts gelatin (formad efter ansiktet) som ligger i en geléaktig vätska. Den innehåller extrakt från fermenterade växter – både frukter och grönsaker – alltså en sorts kimchi för ansiktet!  Jag antar att fermenteringen leder till produktion av mjölksyra och att det är denna som ger en del av effekten. För komplett innehåll se nedan.
Det står en instruktion på baksidan av förpackningen som dock behöver omformuleras en aning: ”rengör ansiktet och ta av toppskiktet” - kanske lite väl dramatisk åtgärd ;-).  När jag öppnade förpackningen möttes jag av en tydlig doft av bergamott? I alla fall samma doft som ”Kölnerwasser 4711”. Det var lite krångligt att få på masken då den var väldigt hal. Den består av två delar – en för panna, näsa och kinder och en för underansiktet. Det har gjorts hål för ögon och mun. Masken kändes både kylande och sved lite men det var helt ok. Jag tog bort masken efter ca 30 minuter och klappade in resterande gel (från förpackningen) i huden. Jag var ganska förvånad över att den inte irriterade min hud det minsta – tvärtom kändes det bra men med en lite stel känsla då gelen sitter kvar på huden. Eftersom pH-värdet i huden kan vara ganska rubbat när man har eksem kan det mycket väl tänkas att masken är bra då mjölksyran hjälper till att återställa pH. Det står att man ska använda masken 2-3 gånger per vecka i 4 veckor för bästa resultat. Jag kan naturligtvis bara uttala mig om resultatet efter en användning. Skulle jag då testa igen? Absolut! Om jag skulle önska mig något vore det att det inte var tillsatt doft (för säkerhets skuld) och kanske att man kunde köpa ett kit för en månads behandling. Masken kostar 49 kr stk och jag funderar på att ta in den.


 På bilden ses masken på huden – rodnaden i huden beror på mitt eksem, inte på masken – visst är det lite likt Hannibal Lecter?  Det går inte att le med masken på. Redan efter 20 minuter verkar min hud ha absorberat all fukt.


Innehåll: Purified water, Organic Hordeum Vulgare Seed Extract, Organic Glycin Soja Seed Extract, Ceratonia Sílíqua Gum, Organic Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Extract,Lactobacillus/Organic Rice Ferment Filtrate, Scutellaria Baicalensis (Skullcap) Root Extract, Paeonia Duf'fricosa (Peony) Root Extract,  Glycyrrhiza Glabra(Licorice) Root Extract, Organic Vigna Radiata Seed Extract (fermented), Organic Glycin Soja Seed Extract (fermented), Organic Phaseolus Angularis Seed Extract (fermented), Organic Alium Cepa (onion) Bulp Extract, Organic Hordeum Bulgare Seed Extract (fermented), Organic Coix Lacryma-Jobi Ma-yuen Seed Extract, Adenosine,  Lavendula Augustifolia Oil, Aniba Rosaeodora(Rosewood) Wood Oil, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil, Rosmarinus Officialis (Rosemary) Leaf Oil.

torsdag 10 april 2014

Spirulina eller Chlorella ?


Sedan länge har jag sålt spirulinaalger i e-butiken och först nyligen har jag även tagit in chlorella. Algerna är i och för sig ganska lika men just deras olikheter gjorde att jag valde att ha både för att täcka alla behov.
Chlorella och spirulina är båda sötvattenalger som tack vara sin höga näringstäthet är ett utmärkt kosttillskott eller t o m i vissa länder basföda. Chlorella är en grönalg med en tjock cellvägg som består av cellulosa, vilket ger den en något högre koncentration av klorofyll än spirulina, som är en blågrönalg. Chlorella anses därför vara lite mer lämplig för detox (klorofyllet hjälper till att transportera tungmetaller ut ur kroppen). Spirulina har i motsats till chlorella en cellvägg som består av mucopolysacharider vilket gör den lättsmält. Faktisk är det tveksamt om man kan kalla spirulina för en alg då den rent biologisk är en bakterie. Blågrönalger kallas även för cyanobakterier. Fytocyanin är ämnet i spirulina som ger den en blåaktig ton. Båda alger är fantastiskt bra näringstillskott och har väldigt högt proteininnehåll, samt innehåller en mängd vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Spirulina användes redan av aztekerna medan chorella först ”upptäcktes” av japaner på 50-talet. På vilket sätt utmärker sig då de respektive algerna och vad är skillnaderna?
  • Chlorella innehåller mer järn än spirulina
  • Chlorella innehåller en speciell växtfaktor som kan hjälpa till att reparera skador på nerver och är ideell för personer med degenerativa hjärn- och nervsjukdomar.
  • Chlorella har en cellkärna, vilket spirulina inte har.
  • Spirulina är mycket mindre än chlorella som kan ses med blotta ögat.
  • Spirulina innehåller mer protein än chlorella. Jämförelsevis har spirulina ett tre gånger högre proteininnehåll än nötkött!
  • Spirulina är en bättre GLA-källa (gamma-linoleic acid) än chlorella (GLA behövs för hjärta och hjärna).
  • Spirulina har en högre koncentration av fytocyanin som är ett ämne som kan förebygga cancer och är det som ger spirulina sin blå-aktiga kulör.

 Om man ska konkludera kan man kanske säga att om man primärt är ute efter en detoxeffekt är det bäst att välja chlorella, men om man vill ha ett suvärent kosttillskott (tex bra vid träning) bör man välja spirulina. Nedan kan ni läsa lite mer om algerna och i tabellen jämföra näringsvärden.


Jämförelse/100 gram
Chlorella
Spirulina
Energi
1370 (326 kcal)
1463 (350 kcal)
Protein
57,5 g
62 g
Fett
6,7 g
5,9 g
Kolhydrater
11,2 g
10,5 g
Fiber
2,1 g
2,5 g
Mättade fettsyror

0,95 g

1,1 g
Omättade fettsyror
2,52 g
2,23 g
Linolensyra
0,49 g
0,83 g
Gamma-linolensyra
1,28 g
0,94 g
Alfa-linolensyra
0,27 g
1,57 g
B1, tiamin
1,29 mg
4,4 mg
B2, riboflavin

3,1 mg
7,0 mg
B3, niacin
59 mg
5,9 mg
B5, Pantotensyra
0,13 mg
110 μg

B6, pyridoxin
0,96 mg
18,4 mg
B7, biotin
0,1 mg
-
B8, inositol
-
64 mg
B9, folsyra
2,3 mg
27 μg

B12, kobalamin
50 μg
160 μg
Vitamin D
0,6 mg (240000 IE)
0,6 μg (240 IE)
Vitamin K
-
1,3 mg
Vitamin C
2,64 mg
13 mg
Vitamin E
8,9 mg
13 mg
Aluminium
-
0,2 mg
Fosfor
1210 mg
950 mg
Iod
1 mg
1,8 mg
Järn
210 mg
82,7 mg
Kalcium
330 mg
270 mg
Kalium
-
1040 mg
Koppar
-
0,2 mg
Krom
-
280 μg
Natrium
550mg
700 mg
Magnesium
360mg
270 mg
Mangan
-
4,4 mg
Selen
-
700 μg
Zink
210mg
3,3 mg
Total karotenoider
917 mg
451 mg
Betakaroten
135 mg (450000 IE)
165 mg (550000 IE)
Klorofyll
3180 mg
1179 mg
Klorofyll a
1749 mg
865 mg
Fytocyanin
-
12,8 g
RNA
-
0,3 mg
DNA
-
0,08 mg
Chlorella tillväxtfaktor (CGF)
2,5 g
-