torsdag 29 december 2011

Sjuk(av)vården


Ni har säkert alla hört om multiresistenta bakterier och sjukhusinfektioner men vet ni hur många som faktisk blir sjuka på sjukhuset? Nu senast läste jag om överbeläggning på neonatal på Östra sjukhuset och problem med MRSA infektioner (multiresistenta stafylokocker). Det finns fler (externa) anledningar till att problemet med multiresistenta bakterier har växt lavinartat:

  • Ökad resande
  • Användning av antibiotika inom djurhåll (växtframmare)
  • Överdriven användning av antibiotika hos allmänläkare


Varje år rapporteras det 100.000 fall av skador i vården och flertalet av dessa beror på infektioner man drar på sig under tiden man vistas på sjukhus. Så mycket som 10 % av de inlagda på landets sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion. De vanligaste infektionerna är urinvägsinfektion, hud- och sårinfektioner och lunginflammation. Det finns ingen quick fix men som patient kan man ifrågasätta nödvändigheten av kateter, be personalen använda handsprit (om du ser att de inte gör det) och själv tvätta händerna noggrant (om man är kapabel).

En statistik från Danmark visar att varje inläggelse ökar med 5 dagar pga infektioner. Hur mycket kostar det då? Den totala vårdkostnaden för alla sjukhusinfektioner överstiger idag 3,7 miljarder kronor, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Vad skulle det kosta att städa ordentligt och utbilda personalen och minska pressen på dem? Någon som gjort en kalkyl?

Nu blir det lite politisk – jag är övertygad om att en kraftigt bidragande anledning är att man har privatiserat sådant som städning. I upphandlingar väljs oftast billigaste lösningen och någons ska ju tjäna pengar på detta. Skulle man ev för samma belopp och med offentliga medel/arbete få mycket mer städning för pengarna? Vad tror du?

fredag 23 december 2011

torsdag 22 december 2011

onsdag 21 december 2011

måndag 19 december 2011

söndag 18 december 2011

lördag 17 december 2011

fredag 16 december 2011

Läckra ben och godis?

Bild lånat från: http://hairremoval.about.com


Ska du göra kola i år? Då kan du passa på att göra Halawa samtidigt, eller man skulle kunna säga tvärtom. Vad är då Halawa? Halawa är sockerbaserad vax för vaxning av ben! Denne metod har används i Egypten i hundratals år och är det närmsta ekologisk hårborttagning man kan komma!
Det kan vara lite krångligt att få till en bra konsistens (precis som med kola) men här kommer ett recepts samt användningstips.

2 dl vatten
3 dl (ekologisk) socker eller honung
en tesked citronsaft
(man kan naturligtvis välja större portioner om man vill)

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värma försiktigt- rör inte om i massan innan sockret har smält. Låt massan bli gyllenbrun och fortsätt ett tag tills den är ungefär 126 grader (använd stektermometer). När smeten har blivit en aning kallare ska den hällas i små portioner på en hård plastyta. Om du inte vill använda plastik kan du ta en bakplåt med bakpapper. När massan har blivit så pass kallt att du kan ta i den, tar du en bit och drar ut den så att den blir ljusare. Om det inte går att göra så här har du värmt för länge (eller för lite). Nu har det blivit dags att använda Halawan: (om den hunnit bli för kall kan du värma den i händerna och knåda den med ett par droppar vatten).

Dra ut och lägg Halawan i hårets riktning. Pressa ner med fast hand och dra tillbaka (mot hårets växtriktning) med en snabb rörelse. Det kan vara nödvändigt att upprepa 2-3 gånger. Vaxningen är ganska smärtfull de första gångerna men resultatet håller i sig två – fyra veckorJ

Förvaring: Om det blir något över kan du såklart mumsa i dig allt (som belöning och smärtlindring!J) eller spara det till nästa tillfälle. Rulla i så fall in massan i plastfolie och förvara i rumstemperatur – det håller några veckor. Man måste värma massan över en flamma några sekunder innan man kan använda den (det går inte att mikra den).

Viktigt innan behandling: Huden måste vara ren (duscha innan) och gärna skrubbat (hindrar inväxt av hår) och utan fett (ingen olja eller bodylotion).

Viktigt efter behandling: Tvätta av resterande Halawa med kallt vatten så att porerna drar ihop sig och smörja med en bra olja i hårets riktning (gärna lätt desinficerade).
Lycka tillJ

Ps om du tycker att allt detta är för besvärligt men ändå vill ha en ekologisk lösning finns det hjälp här: http://turkos.se/category/moom
Pps glöm inte att slänga ”förbrukad” Halawa  -  kan få förödande konsekvenser för den godissugna……

Julkalender - 16 december

Känner du dig vinterblek? Få hjälp med dagens erbjudande:

tisdag 13 december 2011

Hemlagat eller köpt?


Ja nu återkommer jag till det här med julmat. Har ni lagt märke till att väldigt många försöker ta bort/lyfta bort det dårliga samvetet från våra axlar med råd som ”Har du inte tid och ork går det bra att köpa färdig julmat” bla bla bla.
Jag håller inte med – i alla fall, om man som jag, inte vill äta massor med tillsatser. Dessutom innehåller färdig mat alldeles för mycket salt och socker. I dagens GP tar man upp just detta och listar tillsatser/innehåll i en rad färdiga julrätter. Här kommer lite mumsiga exempel. I ”rättvisans namn” listar jag även de som jag tycker är acceptabla!

Minus:

Prinskorv: 64 % kött, vatten, grisfett, potatismjöl, kryddor (vilka?), lökpulver, jästextrakt, druvsocker, konservering (E250, E 262), antioxideringsmedel (E 301, E 331, E 335, E 327), rökarom.

Sylta: 55 % kalvkött, buljong (?), svål, kryddor (vilka?), lökpulver, smakförstärkare (E 621), antioxideringsmedel (E301), konservering (E 250).

Sillsallad från mitt kära hemland Danmark (där man excellerar i undermåliga färdiga sallader som äts med rågbröd): inlagda rödbetor, sill, äpple, potatis, kryddor (vilka?), senapsmjöl, syltad gurka, stabiliseringsmedel (E 509), konserveringsmedel (E202, E211), surhetsreglerande medel (E 296, E 330, E 300), färgämne (E 140, E101).

Köttbullar: 73 % kött, vatten, lök, salt, buljong(?), kryddor (vilka?), potatis, sockerbetsfiber, stabiliseringsmedel (E 450, E 451), druvsocker.

Plus:

Risgrynsgröt som oftast är utan tillsatser

Janssons frestelse där fler är utan tillsatser

Rödkål som bara innehåller modifierat potatisstärkelse (men som enligt mitt tycke är för söt)

Nu är det ju inte så att alla E-nummer per automatik är dåliga, men jag tycker att produkter med många E-nummer signalerar dålig kvalitet. De finns där för att dölja en dålig råvara eller/och för att förlänga produktens hållbarhet i supermarknaden eller hemma i kylen. (Nb ju mer vatten en produkt innehåller ju mer konservering och förtjockningsmedel, salt och socker behövs det). 

Julkalender - 13 december

I dag firar vi Lucia med Fina Feta Fransar till Favorabelt Föräringspris:

måndag 12 december 2011

Julkalender - 12 december

Godmorgon! I dag kan du köpa väldoft till ett favorabelt pris - en perfekt julklapp.


söndag 11 december 2011

lördag 10 december 2011

fredag 9 december 2011

torsdag 8 december 2011

onsdag 7 december 2011

tisdag 6 december 2011

Julkalender - 6 december

Dagens lucka gömmer en produkt som gör dig vacker och skyddar huden:

söndag 4 december 2011

Julkalender - 5 december

I dag vaknade jag till ett frostigt landskap och då kan det vara skönt med dagens kalendererbjudande:

Julkalender - 4 december

hej

Bakom dagens lucka döljer sig en av Simply Pures favoriter - en riktig multiprodukt:-)

lördag 3 december 2011

Finns det nyttig julmat?


Ja nu närmar sig ju Julen och det är tid för lite extra flärd och lyx (jag syftar på maten). Många ser det som ett problem då de är rädda att gå upp i vikt och om man inte vill äta light-varianter av allt kan det vara svårt. Personligen anser jag att alla lightprodukter är hälsovådliga eftersom det krävs mycket kemi och tillsatser och sötämnen för att få smaken att likna riktig mat! Alltså back to basics – och helst ekologiska sådana;-). Julmaten har många års tradition bakom sig och det finns faktisk en ”mening” med vad man äter för att rätterna/råvarorna supplerar varandra på ett bra sätt, se nedan.

Godis: Choklad (mörk) och marsipan/nougat: nyttiga fettsyror i nötter och choklad. Choklad sänker blodtrycket precis som en ACE-hämmare. Mandel (t ex i marsipan) minskar LDL-kolesterolet och kan kanske därför förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Frukt: Under Julen äter man ofta fikon som, förutom att vara väldigt fiberrika, innehåller mycket järn och antioxidanter. Apelsiner, som också är traditionell julfrukt, innehåller en del C-vitamin samt fiber.

Pepparkakor och glögg: Pepparkakor och glögg har den perfekta sammansättningen av kryddor som både är leverrensande och främjar matsmältningen.

Snaps och öl: Alkohol hjälper till att lösa fett efter ett stort intag av fettrik mat.

Skinka och köttbullar: Nja vi behöver ju protein och fett…

Grönkål: Nitrat som via nitrit omvandlas till NO (kväveoxid), fiber- och vitaminkälla. Fibrer behövs för att öka tarmperistaltiken efter ett stort matintag och NO (kväveoxid) hjälper skelettmuskulaturen att slappna av och förebygger således även kärlkramp (angina pectoris) som typiskt orsakas av kombinationen mycket och fet mat, och kyla och ansträngning.

Rödkål: Rödkål innehåller mycket K-vitamin, C-vitamin, antioxidanter och fiber. Kål har dessutom en cancerförebyggande effekt.

Senap: Har funnits i Sverige sedan medeltiden och användes mot luftvägsbesvär – senap har dessutom en antibakteriell effekt. Senap är rik på selen och magnesium (som vi alltid har brist på) och innehåller dessutom B-vitamin, mangan, fosfor, zink, fibrer, och omega-3-fettsyror.

Sill och lax: gott om omega 3 som är mat för hjärnan och som behövs i kroppen för att minska inflammation

Risgrynsgröt: gröten rensar tarmarna och gör dig redo för ett större intag av ännu mer mat (är därför t ex perfekt att äta som lunch på julafton). Kanel, som ju hör till gröten, innehåller väldigt många antioxidanter som hjälper till att neutralisera alla fria radikaler som uppstår under matsmältningen.

Så vad är då budskapet? Njut med gott samvete men ät mindre:-)

Ps om man vill undvika socker kan man använda Stevia

Julkalender - 3 december

Hej

Förutom "vanliga" inlägg kommer Simply Pure att fira december med ett nytt erbjudande varje dag fram till Jul. Erbjudandet hittar du på hemsidan eller på facebook eller här i bloggen. Välkommen in:-) Här kommer tredje erbjudandet:




fredag 2 december 2011

Julkalender - 2 december

Hej

Förutom "vanliga" inlägg kommer Simply Pure att fira december med ett nytt erbjudande varje dag fram till Jul. Erbjudandet hittar du på hemsidan eller på facebook eller här i bloggen. Välkommen in:-) Här kommer andra erbjudandet:


torsdag 1 december 2011

Julkalender - 1 december

Hej

Förutom "vanliga" inlägg kommer Simply Pure att fira december med ett nytt erbjudande varje dag fram till Jul. Erbjudandet hittar du på hemsidan eller på facebook eller här i bloggen. Välkommen in:-) Här kommer första erbjudandet:

onsdag 23 november 2011

Sheasmör - en hudräddare i nöden


Nyligen har jag tagit in en bodybutter som jag gillar skarpt. Detta beror till dels på att den är baserad på sheasmör (jag säljer även rent sheasmör i e-butiken). Jag tyckte därför att det vore passande med en liten berättelse om sheasmörets historia samt dets utmärkta egenskaper. 

Sheasmör som man ju kallar fettet från sheanötter är här i västvärlden främst känd som en utmärkt hudprodukt. Dock har man i sheanötens hemländer (centrala Afrika) även använt den som en viktig matkälla. Sheanötterna kommer från ett träd - heanötsträd (Vitellaria paradoxa eller Butyrospermum parkii) och är extremt fettrika (upp till 55% fett). För att få tag i fettet måste man först fermentera och koka nöten, sedan krossas den och man kan kallpressa eller ”varmpressa” mjölet/krosset. Shesmöret har en ganska fast konsistens och är ofta grynigt och om man använder rent sheasmör måste man smälta det mot huden. Smöret har mer eller mindre kraftig doft beroende på hur raffinerat (behandlat) det är. Smöret består till hälften av mättade fettsyror (primärt stearinsyra) och till hälften enkelomättade fettsyror (primärt oljesyra (omega 9)). Som sagt har smöret väldigt bra hudegenskaper och hur det kommer sig ser du nedan:

· Innehåller karoten och alantoin som är återfuktande, lugnande, anti-åldrande och läkande

· Innehåller fytosterol som stimulerar cellernas nybildning, dvs läkande effekt.

· Innehåller kanelsyraester som också är läkande men fram för allt solskyddande och en av de mest använda kemiska solfilter.

Jag använder själv sheasmör flitigt och upplever att det har en viss läkande effekt på både mitt eksem och barnens. Har du erfarenhet av sheasmör mot hudåkommor?

onsdag 16 november 2011

Sandtjuvarna


Dagens inlägg har egentligen ingenting med ekologi att göra – men kanske med miljö?
Varje dag när mina tvillingar kommer hem från skolan har de skorna och fickorna fulla av sand. Det är inga småmängder vi pratar om utan minst en dl per dag. Det som de inte lyckas sprida i huset skakar jag ut på trappan varje morgon innan det är dags att ta på skorna. I morse kom jag att tänka på att trappan börjar se ut som en sandlåda och funderade över hur mycket sand det egentligen handlar om. Om vi antar att barnen går till skolan ca 200 dagar om året då blir totala mängden sand alltså 1dl/barn x 200 = 400 dl = 40 liter. Nu antar jag att andra barn är likadana och om det nu är alla barn i förskoleklassarna samt ettorna som är ”sandtjuvar” då handlar det (på mina barns skola) om 112 barn som vardera släpar hem 20 liter = 2240 liter sandförlust per år. Det kanske inte låter som mycket men om det nu är samma sak på alla skolor? Det finns 103.529 förskoleelever i år 2011 och förmodligen lika många ettor, d v s 207.058 elever som släpar hem 20 liter sand vardera per år = 4.141.160 liter sand eller 4141 m3 per år som går förlorad. Vi kan för skojs skuld räkna om detta till vikt. En liter sand väger ungefär 2 kg (lite beroende på typ). Vi får då 2070580 kg sand eller 2071 ton (kanske lättare att begripa). Jag undrar hur mycket sand som finns på en vanlig strand? Och varifrån kommer sanden i sandlådorna?

Ps 1 m3 sand ex moms kostar ca 100 kr/ton = årskostnad 207.100 kr = 1 kr/barn. Det är kanske mer relevant att räkna på hur mycket kostnaden för dammsugarpåsar ökar…

Pps jag lovar att skärpa mig och skriva ett vettigt inlägg nästa gångJ

tisdag 15 november 2011

Matlagning med barn


Häromdagen läste jag en undersökning som danska FDB (motsvarar Konsum) har gjort om barns deltagande i matlagning. Detta är något jag själv har funderat mycket över. Nedan ser ni resultaten.

·         44 % deltar i köket ungefär en gång per vecka – 9 % har en fast matdag.
·         När barnen är med i köket, rör 66 procent i grytor och stekpannor, medan 63 % skär ut ingredienser. 28 % deltar i avsmakning av maten, och 44 % deltar i beslut om vilken rätt som ska serveras. 
·         20 % diskar.
·         48 % av föräldrarna säger, att barnen inte har lust att vara med, medan 26 % tycker att barn i köket tar för lång tid.
·         19 % av de vuxna föredrar att laga mat utan barnen.
·         52 % av föräldrarna är nöjda eller mycket nöjda med barnens intresse för matlagning.
·         36 % svarar varken eller.
·         Ju äldre barnen är, desto mindre nöjda är föräldrarna.

Källa: FDB Analys om barn i köket.

Vad kan man då utläsa av dessa tal/siffror? I undersökningen anges inte hur gamla barnen är och jag tycker att det har en viss betydelse. Som jag fattar det vill hälften av barnen (enligt föräldrarna) inte delta i matlagningen och en fjärdedel till femtedel av föräldrarna tycker att det är skönt, men ju äldre barnen blir ju mer vill föräldrarna att de ska/bör delta?
Hur stor roll spelar föräldrarnas attityd och vanor för barnens framtida ”förmåga i köket?” Enligt Preben Vestergaard från Professionshøjskolen Metropol ligger all ”skuld” på föräldrarna. Ofta beror det på att man inte prioriterar matlagningen t ex p g a tidsbrist och at man vill inte ha små ”störande” barnhänder i köket. En del föräldrar har inte själva bra baskunskaper om matlagning utan använder mest halv- eller helfabrikat, och detta gör i sin tur att barnen inte lär sig hur man lagar mat från grunden. Man kan ju diskutera om detta har någon betydelse när det nu är så enkelt att leva på alla prefabricerade produkter. Jag tycker att det har enorm betydelse av fler anledningar. Dels måste man kunna veta hur näringsvärdet är i en färdig produkt och kunna genomskåda en innehållsdeklaration och dels är det viktigt att kunna uppskatta en bra råvara. En studie från Harvard visade (föga förvånande) att 18-23 åringar som hade kunskaper i matlagning åt mycket nyttigare/hälsosammare och handlade mindre fastfood än ”icke-kunniga” jämnåriga.

Det är alltså viktigt att barnen får delta och kanske får göra mer än bara snitta och röra i grytan – de måste lära sig att smaksätta. Barnen får förstås en viss undervisning i skolan men det är nog i minsta laget. Om man t ex jämför med Frankrike ser man att där är matlagning och matutbildning en viktig del av skolan.
Jag tycker ibland själv att det är svårt att involvera barnen – speciellt eftersom de gärna vill kolla på teve (avslöjad) under tiden jag lager mat. Har dina barn en fast matdag och hur gamla tycker du de bör vara för att stå på egna ben i köket?

 ps vill lägga till att jag inte lyckades hitta en bild på mina barn som lagar mat

torsdag 10 november 2011

Cyklar du till jobbet?


I nästa nummer av livstilsmagasinet Camino tar man bl a upp hur det skulle se ut om fler cyklade i USA – (hälso- och ekonomiska aspekter) - 70% av amerikanska bilresor är kortare än två amerikanska mil (drygt 3 kilometer). Detta inspirerade mig till dagens inlägg.

Jag vet inte hur ni har det men jag hör i all fall till dem som inte får tränat någonting alls. Bara tanken om att gå till något gym gör att jag genast känner mig obekväm – jag känner mig helt enkelt felplacerad i ett rum med hög musik och nylonklädda svettande individer. Med tre barn är det dessutom svårt att klämma in en tid för organiserad träning (var det en dålig ursäkt?).

MEN jag cyklar – dagligen vistas jag inom en relativt liten radius som är fullt nåbar via cykel. Jag kommer ju från Danmark där cykling är integrerat i många människors liv som ett helt naturligt sätt att ta sig fram. Nu bor jag i ett typisk villakvarter och blir ganska förvånad över all biltrafik. En av mina grannar som har väldigt högt blodtryck erkänner att hon är för lat för att gå eller cykla även om hon bara ska till centrum som ligger mindre än en km borta – vanans makt är stor! Det finns dock några som cyklar men som ofta i Sverige är det extremerna som gäller - den som cyklar är (fanatiskt) välorganiserad med rätt kläder och tjusig ryggsäck med byteskläder och gör det för att träna ev samtidigt med att transportera sig från A till B. De finns få som cyklar normalklädda på en kortare sträcka bara för att ta sig till ett ställe (säg emot om ni inte håller med). Visserligen spelar geografin och infrastrukturen en roll för hur man transporterar sig men jag fascineras ändå över att det kan skilja sig så mellan två länder.

Är din cykel ett träningsinstrument eller ett transportmedel? (eller rostar den i garaget J)

onsdag 2 november 2011

Ny tarmflora = ny personlighet?


De allra flesta känner förmodligen till att det är viktigt att ha en bra tarmflora, då denna har stor betydelse för vårt allmänna hälsotillstånd. Det förekommer över 1000 olika sorters bakterier i människors tarmar, och hos alla friska individer väger bakterierna lika mycket som hjärnan. Tillsammans har bakterierna över tre miljoner olika gener, vilket kan jämföras med de cirka 20.000 gener som en människa har. Vi föds sterila och tarmfloran får vi primärt från våra mödrar då vi ”smörjs in” under födseln (NB gäller inte kejsarsnitt). Man kan dessutom dela in befolkningen i tre olika tarmbiotoper/typer enligt vilken bakterie som dominerar, och detta har i sin tur t ex betydelse för hur vi tar upp maten (t ex är vi smala eller tjocka). Tarmfloran kan lätt komma i obalans och har stor betydelse för många olika sjukdomstillstånd (allergier, ADHD mm). En av de i särklass största ”floraförstörarna” är antibiotika. Att återställa tarmfloran är inte helt enkelt och studier har visat att det tar minst två år efter en antibiotikakur innan floran är återställd. I senaste numret av ”Forskning och Framsteg” läste jag om ett forskareteam som hade gjort försök med tarmflora-transplantationer. Och hur gick detta så till? Jo man framställde helt enkelt kapsyler innehållande bajs från en frisk donor med bra tarmflora och sen fick försökspersonen snällt svälja. Resultatet var lysande – efter ett par veckor var personen frisk och efter ett halvår sågs ingen skillnad på tarmfloran hos donor och patient.

Och nu kommer det intressanta: I ett annat försök har en professor på Karolinska institutet utfört psykologiska test på bakteriefria möss. Som kontroll användes möss med normal bakterieflora. Testet gick ut på att balansera på en hög spång, med eller utan skyddande väggar. De bakteriefria mössen var helt orädda och kilade obekymrat fram och tillbaka på spången utan skyddande väggar medan mössen med normal tarmflora ryggade direkt när de kom fram till spången som saknade väggar. Även om försöket gjordes på möss förstår man att tarmfloran alltså får sin värd att ändra beteende – bakterierna har intresse i att hålla liv i sin värd och ser då till att hindra riskbeteende, förmodligen genom att utsöndra kemiska signalsubstanser.

I framtiden kan vi alltså förvänta att kunna bota en rad sjukdomar med bajstransplantationer. Frågan är då om man även får en ny personlighet på köpetJ

fredag 28 oktober 2011

Skolmat och allergiintyg


I GP pågår en debatt om allergier och skolmat. Det som diskuteras är huruvida det är rimligt eller inte att man ständigt ska skaffa läkareintyg för att barnet ska få specialdiet. Många föräldrar tycker att detta är orimligt och att det redan är tillräckligt jobbigt att alltid skulle studera innehållsförteckningar, ringa innan barnkalas, ha med egen mat etc. Förutom extrakostnader för specialmat hemma tillkommer alltså kostnader för en ständig ström av läkareintyg. Man kan därtill tillägga att dagens metoder inte kan mäta/detektera allergier och att skolan och dagiset helt enkelt borde lita på att föräldrarna har koll på vad barnet i fråga inte tål.  Vad kan man göra? Jag kom att tänka på att det faktisk verkar ganska orimligt då skolan ju tar andra diethänsyn – här tänker jag på att en del elever är vegetarianer (inget läkareintyg behövs) och att en del elever är muslimer och inte får äta fläskkött (inget läkareintyg behövs). Om det fungerar att åberopa ideologiska eller religiösa skäl (vilket för mig är samma sak) till att barnet ska serveras specialkost då skulle det kanske även fungera vid allergier? Tänk om barnen kunna slippa lättprodukter, glutamat, för mycket salt i maten, halvfabrikat, icke-ekologisk mat etc....

Ps ska kanske tillägga att mina barn tycker om skolmatenJ

onsdag 26 oktober 2011

Mirakelbusken havtorn


Som ni kanske har noterat har jag precis tagit in den svensktillverkade serien Myhavtorn och då tyckte jag att det vore passande med lite mer fördjupande information om havtorn, dess egenskaper och fram för allt den fantastiska havtornsoljan.
Havtorn (Hippophaë rhamnoides) växer i ett brett bälte från Canada i väster till Kina i öster och här i Europa hittas den nästan uteslutande vid kusterna. P g a buskens enorma mängd taggar är havtornsbären svårplockade och måste skakas av. Bären mognar i september-oktober och mår bäst av några nätter med frost. Bäret är extremt rikt på C vitamin, övriga antioxidanter och växtsteroler, och hela bäret kan utnyttjas till saft, sylt, olja mm. Oljan utvinns från kärnan och köttet/skaldelarna och utgör endast 4-7% av totalvikten, vilket bidrar till att oljan är dyr. Fettsammansättningen varierar mellan delarna (bilder lånade från www.myhavtorn.com): Vänster: kött/skaldelar, Höger: kärnan.


Fettsyresammansättning: 
Havtornsoljan består till största delen av de näringsrika oljorna Omega 3, 6, 7 & 9. Omega 3 och Omega 6 hör till de sk essentiella fettsyrorna som kroppen inte kan tillverka själv. De övriga fettsyrorna klarar kroppen av att tillverka men med stigande ålder minskar förmågan.

Användningsområden:
Hud: Havtorn hjälper sår att läka och har en viss desinficerande effekt. Oljan har dessutom visat sig vara effektiv vid lindring av brännsårs- och strålningsskador, men även vid eksem. Havtorn används flitigt i antiage-produkter p g a sin närande och skyddande effekt - ren fruktköttsolja ska enligt rapporter ha skyddande effekt mot solen motsvarande solfaktor 4.
Invärtes/medicinsk: Ett regelbundet intag av oljan (med sin höga andel av både Omega 3 & Omega 6) ger en minskning i blodkoaguleringen vilket innebär att oljan kan verka förebyggande på hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 7 (palmitoleinsyra) hjälper celler att bygga och reparera sina membraner. Detta kan vara särskilt aktuellt vid skador som t.ex. brännskador, allergier, samt diverse hud- och slemhinnesjukdomar. Kroppens egen förmåga att syntetisera Omega 7 minskar med stigande ålder, och detta kan vara förklaringen på att många kvinnor över 40 år lider av olika problem som kan lindras med Omega7 – fettsyra*.

*Behandling med havtorn ger en påtaglig effekt hos patienter med Sjögrens syndrom. Vid Sjögrens syndrom lider patienten av minskad saliv- och tårbildning vilket leder till torra slemhinnor (initialt mun och ögon).

tisdag 25 oktober 2011

Plättar med chiafrön - utan ägg och mjölk



Något av det ”svenskaste” som finns är nog plättar – och efter 8 år i Sverige känner jag mig assimilerad och redo att anta plättutmaningen. Jag hade läst någonstans att chiafrön får en deg att hänga ihop och kan ersätta ägg i bakverk. Eftersom barnen hade tjatat sig till pizza (vad gör man inte för att få lugn och ro när man är gräsänka och barnen är sjuka) skulle jag ju hitta på något till mig själv. Vad göra? – när kylen är som tommast är kreativiteten som störst (nöden lär naken kvinna spinna). Det var ett bra tillfälle för experiment då resultatet inte skulle ”drabba” barnen;-). Såhär gjorde jag (ungefärliga mått):

1 dl majsmjöl
1 dl havregryn
3-4 dl rismjölk
1 -2 msk soygurt (ger lite syrlighet till plättarna)
En aning socker

Jag blandade allt och lät smeten stå 5-10 minutter – detta p g a att chiafröna sväller ganska mycket. Sedan var det bara att steka. Smeten var ganska tjock och om man t ex vill göra pannkakor i stället kan man bara blanda i mer vätska. Smaken var det absolut inget fel på och det är ett ganska trevligt sätt att få i sig omega 3 (från chiafröna) och fiber. En LCHF-förespråkare skulle nog tycke att rätten innehåller för mycket kolhydrat men man kan ju välja att äta plättarna som dessert eller lägga till en proteinrik fyllning (t ex tonmousse med grönsaker). Det ska testas till lunch i dag då det blev lite över.

Ps barnen testade och gillade plättarna

tisdag 18 oktober 2011

Muskelavslappning och detox med Epsomsalt


Epsomsalt vars kemiska namn är magnesiumsulfat (MgSO4) har fått sitt namn från den engelska kurorten Epsom vars källor upptäcktes av en lantbrukare 1618. När vattnet undersöktes fann man att det innehöll det bittert smakande ämnet magnesiumsulfat. Epsomsalt finns naturligt i ökentrakter (USA) och källor och utvinns fortfarande i Epsomtrakten. En känd effekt av saltet är att det är muskelavslappnande och denna egenskap kan utnyttjas i många situationer/sammanhang. Det som händer i kroppen är att magnesiumsulfat blockerar perifer neuromuskulär transmission genom att reducera frisättningen av neurotransmittern acetylcholine varvid sammandragningen av skelettmuskelcellerna minskas. Denna effekt medför att det även fungerar som bedövningsmedel och kan användas som smärtlindring. En fördel är att man inte behöver äta saltet för att ta del av dets goda effekter – det upptas nämligen utmärkt genom huden. Här kommer tips för användning:

• Bad: blanda 2 dl Epsomsalt i badet och kombinera ev med din favoritolja (nb inte tvål) – detta verkar muskelavslappande och smärtlindrande och hjälper cellerna att rensa bort toxiner och tungmetaller. Huden blir fin och för förlängd effekt kan man se till att torka försiktigt istället för att gnugga med handduken efter badet. Nb man måste stanna i badet minst 20 minuter då avgiftningen sker när vattnet kyls av.

• Fötter: Ta en halv dl Epsomsalt i ett kärl med varmt vatten (supplera ev med eterisk olja), sätt i fötterna och njut så länge du vill. Fotbadet kan t ex avhjälpa hård hud, ömma och trötta fötter samt fotsvett :-)

• Ansiktsrengöring: Blanda en halv tesked med din vanliga ansiktsrengöring - massera in och tvätta av med kallt vatten.

• Svullnader/sår/ledproblem: Bada hela kroppen som ovan beskrivet eller gör ett omslag.

• Hår: Gör din egen volumizer. Blanda lika delar conditioner och Epsomsalt och värm i en kastrull. Massera in massan i håret, låt sitta i 20 minuter och skölj ut.

Är du stressad? Om man är stressad behöver kroppen fylla på magnesiumdepåerna. Magnesium fungerar som co-enzym och är involverat i nära 300 kemiska processer i kroppen. Detta gör Magnesium till kroppens viktigaste mineral. Magnesiumbrist gör att kroppen går på sparlåga – t ex får kroppen svårt att avlägsna toxiner från cellerna och att hålla på kalcium. Man blir helt enkelt utmattad. Så fort man är stressad förlorar man magnesium. Tillskott i form av tabletter eller regelbundna bad med Epsomsalt är därför viktiga för att återställa kroppens balans.

tisdag 11 oktober 2011

Eukalyptusolja lindrar bihåleinflammation


Bihåleinflammation (sinusitis) kan vara extremt jobbigt och en del blir drabbade nästan varje gång de blir förkylda. Vanligt saltvatten som man sköljer näsan med kan ge en viss lindring och ha en förebyggande effekt, men om olyckan är framme behövs tuffare metoder/medel (och jag menar inte antibiotikaL). På bildan ovan ser du var snoret kan fastna.
I mina pre-SimplyPure-dagar jobbade jag för ett läkemedelföretag som hade en väldigt bra produkt. Tyvärr gick det inte att registrera den i Sverige, då Läkemedelsverket har en något mer rigid policy vad gäller definition av läkemedel. Produkten i fråga heter Gelomyrtol (eller numera Gelomyrtol Forte). Detta ”vidundermedel” är helt enkelt gelatinkapslar innehållande eukalyptusolja och lite annat. När man har svalt tabletten dröjer det kanske 20 minutter och man känner hur snoret börjar lösa upp sig, man kan andas igen och trycket inuti huvudet minskar. Tyvärr är det inte helt enkelt att få tag på men man kan göra sin egen variant:
Koka upp lite vatten – häll i en djup tallrik, droppa i 5-10 droppar eukalyptusolja och inhalera med en handduk över huvudet (som ett tält). Man kan även ta lite olja i ett glas vatten och dricka. Detta är ett ganska effektivt sätt att få snoret att lösas uppJ
Att tänka på: Man ska inte använda eukalyptusolja om man misstänker eller vet att man är allergisk. Oljan innehåller doftämnet limonene som finns på EUs lista över särskilt allergiframkallande doftämnen.

måndag 10 oktober 2011

Är du också "fönyld"?


Jag vet inte hur ni har det men jag har i alla fall varit förkyld ett antal gånger under hösten och jag tycker ju att man borde kunna undvika det, eller?

Visst hänger det ihop med immunförsvaret men även med exponeringen för virus. Det är ett kolossalt virustryck man utsätts för som föräldrar till dagis- och skolbarn. I mitt eget fall blir det förstås inte enklare av att jag har minst ett barn som kommer in om natten och hostar mig rakt in i ansiktet. Det finns dock vissa (kanske självklara) hygienregler som kan minska risken:

·         Även om barn och en del vuxna har för vana att nysa rakt ut i luften eller i handen går det att lära dem att alltid nysa i armvecket i stället (har dessutom fördelen att minska kontaktsmitta från händerna).
·         När man kommer hem från jobb, skola eller dagis ska man ALLTID tvätta händerna noga – kanske också självklart men mina barn protesterar varje dag!
·         Om man har blivit förkyld kan man se till att inte sprida virus genom att alltid slänga snorpappret;-)
·         Virus är känsligt för UV-strålning och smittar därför mer inomhus än utomhus. En droppe från ett nys kan ”resa” långt och hålla sig i luften ett bra tag. En stor del av smittan kommer dock via kontakt med objekt som en smittad person har vidrört och för smittade personer gäller det därför att tvätta händer varje gång man har snutit sig – det är förstås svårt om det bara rinner och rinner. Som icke-smittad är det viktigt att försöka undvika att gnugga ögonen, peta sig i näsan etc då all smitta tar sig in via slemhinnorna. 

Är du redan förkyld finns det ingen quick fix även om många tror det. Det finns en del nässprays som det reklameras flitigt för. Visst kan de lindra men det är väldigt stor risk för missbruk då de är beroendeframkallande. Längre tids användning (mer än 10 dagar) tar inte bort nästäppa utan skapar nästäppa. Håll dig hellre till de klassiska Vila, Värme och Vänlighet.. och stanna hemma om du har feber!
Om du har otur och är benägen att få bihåleinflammation finns det dock vissa tilltag som kan hjälpa. Mer om det i nästa blogginlägg.



tisdag 4 oktober 2011

Bättre bad med bara Bare


Jag var egentligen på väg att ondgöra mig över den danska fettskatten men kom på att det behövs lite trevliga nyheter i stället så här kommer lite om doftöverkänslighet och bra produkter:

Det är så att det finns minimum 400.000 doftöverkänsliga individer i Sverige. Detta motsvarar 4,5% av befolkningen – alltså inte ett litet problem (och något man bör tänka på innan man reflexmässigt sprayar på parfym innan jobbet eller teatern). Många doftöverkänsliga upplever vardagen som jobbig och har t ex väldigt svårt att hitta produkter utan doft. Ekologiska hygienprodukter är inget undantag då merparten innehåller eteriska oljor, dels för doftens skull och dels pga oljornas olika terapeutiska effekter. Jag förundras också över att så många produkter till bebisar och barn innehåller eteriska oljor. Helt onödigt! (har t ex bara hittat få babyoljor utan doft). Man kan dock glädjas över att bo i Norden där blöjorna inte är parfymerade (i motsats till USA och Sydeuropa).

MEN det kommer allt fler doftfria ekologiska/naturkosmetiska produkter på marknaden. Exempel på märken/serier är: Logona Fri, I+M naturkosmetik Freestyle, Jmo Bare, Estelle och Thild, Wise, Dermanord, Zenba, Green People No Scent.

De senaste doftfria produkter jag fick in var John masters organics Bare hårshampoo och balsam, och eftersom de är otroligt populära har jag även beställt hem duschgel och bodylotion i samma serie. Produkterna håller samma höga kvalitet som John masters organics övriga produkter. Här kan du se alla doftfria produkter i webshoppen…och här kan du läsa mer om doftöverkänslighet. 

Ps saknar en ekologisk doftfri hårspray i mitt sortiment – några tips?

måndag 3 oktober 2011

Lokal- och närproducerad = handelshinder i EU?

Bild från http://www.restaurangvarlden.se


Såhär skriver GP i dag: ”Regeringen böjer sig för EU: Livsmedelsverket klimatsmarta kostråd stoppades först av EU- kommissionen eftersom det ansågs vara ett handelshinder mellan EU:s stater. Nyligen avslöjade Ekot att även svenska regeringen stoppar kostråden. Råden bestod bl a av att minska köttkonsumtionen och att helst välja kött från djur som betat i naturliga hagmarker. Ett annat var att välja närodlad mat när det går och att äta efter säsong”.

Bravo Sverige – då är vi tillbaka på ruta ett. En sak är att EU protesterar, men att regeringen, trots att viljan finns, är så feg och inte kämpar för sin sak är bedrövligt. Detta kan få mig att bli EU-motståndare… eller kanske ska man bli lobbyist i stället!
Här är det passande att dra en parallell till någonting mer lokalt; nämligen till skolmaten. På mina barns skola vill man gärna handla närproducerat och ekologisk men ”hindras” av upphandlingar regionalt. Det finns gott om bönder lokalt som skulle kunna leverera prima (och billigt) kött och grönsaker. I stället får barnen mat som har transporterats långa vägar samt en del halvfabrikat.  Detta rimmar dåligt med regeringens utspel att minst 25% av skolmaten ska vara ekologisk, men lokalpolitikerna i kommunen struntar fullkomligt i detta. Jag har dock noterat att det finns en del skolor i andra kommuner som tagit steg i rätt riktning och det är ju glädjande. Hur ser det ut på ditt/dina barns skola?

torsdag 29 september 2011

Nyttig frukost och enkel dessert med nyponmjöl


Havregrynsgröt med kokos, nypon och chiafrön
Det sägs att gröt har fått en renässans på svenska frukostbord. Själv har jag ätit gröt länge och här kommer ett recept på havregrynsgröt med mycket näring:

2 dl havregryn
2dl vatten
2dl rismjölk
1 msk kokosfett (ekologisk kallpressad)

Blanda alla ingredienser förutom chiafrön och koka några minuter (för större andel bevarad C-vitamin kan man tillsätta nyponpulvret efter kokning). Servera med en matsked chiafrön och ev en gnutta kanel. Om man vill ha mer sötma kan man ha i russin eller mosa i en banan. Denna kombinationen har en bra fettprofil då den innehåller neutral kokosfett och omega3 *från chiafrön. Protein finns i havregrynen och chiafröna och fiber fås från samma källor.
*modern mat innehåller för mycket inflammationsfrämjande omega 6 och det behövs mer omega3 för att skapa balans.

Och så till en dessert! Nyponsoppa
Jag tycker att färdigblandad nyponsoppa är alldeles för söt och här kommer ett väldigt enkelt recept (med mindre socker) som bara tar några minuter att laga. Denna mängden räcker till en familj på 4-5 personer.

1 dl socker eller en msk steviapulver
2 msk potatismjöl
(1 msk citron)
En aning vanilj
1.2 L vatten

Blanda/vispa alla torra ingredienser ihop och häll i kokande vatten (vattenkokare) och vispa till du får en jämn massa -  Färdigt. Kan ätas som den är eller serveras med en klick vispgrädde. 

tisdag 27 september 2011

Matallergier - en utmaning?


Jag har ett socialt handikapp! och nej det rör sig inte om en psykdiagnos utan om matallergi!
Sedan några år tillbaka har jag varit mjölkproteinallergiker – ja kanske hela livet i en mera dold form. Detta känns ibland som att stå helt utanför samhället. Varför undrar ni kanske? Jo det är så här att nästan all mat innehåller mjölk i någon form - ofta helt i onödan och av vana. Även något så mysigt som familjbesök kan ge svett på pannan – inte på min utan på dem jag ska besöka; för att ”det går ju inte att laga mat utan grädde” och ”hur står du ut med att inte kunna äta tårtan - du kan väl ta en liten bit i alla fall”. Ja min egen mamma tror rent av att det är inbillning.
Man vill ju inte vara besvärlig och ställa till problem. Föreställ dig att du står i kön till caféet; du kommer fram och frågar efter mjölkfritt och de svarar glatt ”laktosfritt?” Efter ditt ”nej mjölkproteinfritt!” ses personalen frenetiskt bläddrande i en pärm för att kolla ingredienslistor och kön bara växer…… och växer. De kommer alltid fram till samma lösning på problemet .  Jag kan äta de här små kokos-kakaobollarna som innehåller sisådär 10 e-nummer och är gjorda på okänd vegetabilisk fett (härdat? transfett?). Man tackar och bugar. Det kan faktiskt bli så att jag föredrar att äta hemifrån eller att bjuda hem folk i stället. Dessutom måste jag tackla omgivningens bekymring för mitt kalkintag. Många (säkert välmenande) personer är övertygade om att jag kommer att gå en säker död till möts pga kalkbrist. Det finns faktisk ingen annan stans i världen som har så stor andel kvinnor med osteoporos och som samtidigt har en så gigantisk mjölkkonsumtion. Kan det vara så att mjölk avkalkar skelettet? Eller är det brist på D-vitamin (som behövs för att binda kalken i kroppen) som är problemet? 
PS! Jag vågar knappt berätta att jag även är stenfrukts- och äggallerikerJ

fredag 23 september 2011

Den feminiserade mannen


Det ska inte vara en hemlighet att jag verkligen försöker att få fler män intresserade av ekologiska hygienprodukter. Visserligen har jag en del manliga kunder men jag tycker att det borde finnas fler. I 9 ut av 10 fall där jag frågar män om deras vanor avseende val av hygienprodukter får jag svaret ” jag använder nästan ingenting” ..hmmm undrar om de aldrig tvättar händerna och håret (i den mån de alltså har något) och om de aldrig använder deodoranter? Kanske inte. Jag ska kanske satsa på helt unga män istället som ju närmast går till överdrift i deras grooming.
Att mäns sädkvalitet har halverats under de senaste fem decennier är ett faktum som de flesta verkar ta väldigt lugnt . En del kanske tycker att en feminisering av mannen är bra (= mindre aggression i samhället?) men det blir också ganska kostsamt för samhället med alla fertilitetsbehandlingar. Vi skulle också kunna ta steget fullt ut och helt avskaffa männen om de nu ändå inte duger för att skapa barn – och kanske Jobba på att ta fram kloningstekniker;-)
Dessutom föds allt fler barn med missbildade könsorgan och att göra det bättre för framtida generationer känns som en svår kamp då vi dagligen bombarderas med kemiska ämnen från maten, hudprodukter, kläder, el-apparater och möbler/inredning. Man ska verkligen vara extremt medveten om man ska manövrera rätt. Min generation är ju redan skadat och mina barn har fått ta del av ”skiten” då de blev ammade (men jag är ren nu).  Hur gör du för att undvika skadiga ämnen? kanske en liten tung fråga här precis innan helgen!

Trevlig helg!

onsdag 21 september 2011

Socker i Landet Brunsås



Egentligen skulle jag skrivit om någonting helt annat men så råkade jag dimpa in i tv-programmet Landet Brunsås – en sorts satirisk upplysningsprogram som denna gång handlade om socker. Det kom en del fakta på bordet som jag tänker delge er här:
  • Varje svensk konsumerar 40 kg socker per år (=111g per dag)
  • Kvinnor köper mer godis än män!
  • 40% av alla kvinnor köper godis minst två gånger i veckan – det blir kanske 15kg per år (beroende på mängd per tillfälle)
  • Socker anses av WHO att vara en av de främsta anledningarna till den lavinartade ökningen i hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Hur blev det så? En av de mest löjliga förklaringar jag har hört är att det ju var sockerransonering under kriget och därför har alla (efter kriget) börjat äta lösgodis och sötat bröd (varför hände det då inte i resten av Europa?)
  • Stor tillgång till läsk som är billig och i stora förpackningar
  • Dolt socker i maten: bröd, flingor, pålägg, halv- och helfabrikat,
  • Bullar på jobbet?
  • Mys är synonym for sockerintag  (fredagsmys eller fredagsrys?)
  • Socker brukade vara en lyxvara och det var först för ca 100 år sedan att det blev mer allmänt tillgängligt. Tyvärr dröjde det ganska länge innan man började borsta tänder!

Vad händer i kroppen? Vi har kanske kommit ganska långt i den tekniska utvecklingen men det vet våra hjärnor tyvärr inte om – de befinner sig fortfarande på jägar-samlar-stadiet. Vi jagar ständigt belöningar och socker är en belöning som triggar välmående-hormoner i kroppen. Att det är något som är inbyggt i oss kan man t ex se på folk som fortfarande lever isolerat i djungeln – de sätter livet på spel för att få tag i den åtråvärda honungen längst uppe i höga träd. Problemet idag är att socker är för lättillgängligt och att vi är så vana vid att allting ska vara sött. Jag hade en månad där jag levde helt sockerfritt, och det konstiga var att när jag smakade socker igen i en liten mängd tyckte jag att det var extremt sött. Det går alltså att bli ”avgiftad” utan större ansträngning.  Jag lever absolut inte sockerfritt men är bara ganska medveten vilket naturligtvis inte uppskattas av barnenJ

tisdag 20 september 2011

Superhår med ricinolja???


Som ni kanske vet är jag en stor fan av oljor då oljor kan användas till hela kroppen – både invärtes och utvärtes. En av de nya oljor jag har tagit in är ricinolja för att jag tyckte att det saknades en bra rengöringsolja i mitt sortiment. I samband med detta pratade jag med min leverantör och hon sa att det nästan var slut på ricinolja. Detta visade sig bero på att Carolina Gynning har omtalat oljan i sin blogg som den nya dunderkuren mot för klen och långsam hårväxt  - håret växer 4 cm på en månad i stället för 1 cm! Är detta då sant? Nja kanske inte riktigt men olja är ju bra för håret och ricinolja stimulerar cellförnyelsen och därmed kanske hårväxten? För egen del skulle jag nog stå över då det skulle kräva tätare besök hos frisören;-)
Ricinolja är en extremt fet olja som nästan inte absorberas av huden. Detta gör den lämpad för sminkprodukter som läppglans och som massageolja. Dessutom är den bra på att dra ut orenheter och är därför en bra rengöringsprodukt. Om man inte vill använda oljan helt ren går den utmärkt att blanda med t ex den något torrare jojobaoljan.
Ricinolja är ju kanske mest känd för sin laxerande effekt. Vem kommer inte ihåg diverse amerikanska böcker och filmer där barnen hotas med amerikansk olja om de inte gör som de blir tillsagda. Den laxerande effekten beror dock inte på ricin (giftet i fröna), utan på oljans höga innehåll av ricinolsyra.  NB! Man kan bli förgiftad av att äta fröna, 3-6 frön ger svår förgiftning och om fröet tuggas sönder kan ett enda vara dödligt (källa wikipedia).

fredag 16 september 2011

Dags att bli städfanatiker?


I en mycket uppmärksammad undersökning av Naturskyddsföreningen (se bild ovan) har man konstaterat att damm är farligt för att det innehåller höga halter av kemikalier. Detta är speciellt aktuellt för små barn som vistas nära golvet (hemma och i dagis). I undersökningen som gjordes i 12 länder letade man bl a efter:

Bromerade flamskyddsmedel (el-produkter, mjukisdjur och möbler), är cancerframkallande och påverkar fertiliteten
Ftalater (mjuka plastprodukter), är hormonstörande
Nonylphenoler  (nya kläder och tyg) , är allergiframkallande
Perflourerade ämnen (i ytterkläder såsom regnställ), är hormonstörande
Bisfenol A (hårda plastprodukter och t ex insidan af många konservburkar), är hormonstörande
Methylkvicksilver
Metalliskt kvicksilver
Bly
Kadmium
Många av dessa ämnen är hormonstörande och detta är mycket alvarligt med tanke på cocktaileffekten. ”Hormoner påverkar allt från humöret till könet. De är avgörande för ämnesomsättningen, nervsystemet och fortplantningen. Hormoner utövar sin verkan oftast i mycket låga koncentrationer och under begränsade tidsintervall. Det samma gäller hormonstörande kemikalier, vilka kan härma hormoner, eller blockera hormonproduktionen. Detta gör att även låga halter av hormonstörande kemikalier i den yttre miljön, kan orsaka stora effekter i människan och andra organismer.”(Citat från naturskyddsföreningens hemsida).

Vad göra? Man kan göra mycket genom att välja rätt produkter (t ex begränsa mängden plast i hemmet (speciellt sovrummet). Nu er det ju fortfarande väldigt vanligt med plastgolv i Sverige (vilket jag verkligen avskyr) och ett stort steg är att byta ut dessa. Ett annat råd är att våttorka golven. På denna länk kan du se vad SNF rekommenderar.  

torsdag 15 september 2011

Ansiktsmålning för barn


Över allt där det finns marknader och arrangemang för barn ser man barn som blivit ansiktsmålade. Det rör sig om en ganska stor hudyta och när jag har frågat personen som målat om vad som finns i färgerna har han/hon inte kunnat svara. Dessutom är det svårt att hitta en INCI-lista på produkter man kan köpa i leksaksaffärer. Min systerson blev vid ett tillfälle ansiktsmålad (i en ålder av 13) och svimmade! Kanske var det lanolinet eller kanske något annat? Ingen vet säkert men sedan dess har jag alltid varit ganska misstänksam mot produkter för ansiktsmålning. Det flesta föräldrar har nog ingen tanke på att produkterna kan vara skadliga för barnen.
Jag blev därför glatt överraskad då jag för en vecka sedan var på företagskväll med Naturkosmetikkompaniet som är svenska agenter för bl a SANTE. Det visade sig att SANTE  har tagit fram NaTrue-märkt smink/ansiktsfärg för barn där man antigen kan köpa produkterna en och en eller köpa ett helt kit med 8 färger på burk (varav en silver och en guld), 6 pennor, två penslar, en pennvässare, en svamp samt en instruktionsbok.  Den skaffade jag hem bums och sitter nu och försöker att få mina barn att hålla tassarna borta då jag tänker ha den som visningsex. Detta tycker jag att alla dagis, kalasfixare m. m. borde skaffa. Inom kort kommer produkterna att finnas i webbutiken – just nu väntar jag på bilder på alla färgerna….  

onsdag 14 september 2011

Jordens Mat i Gunnebo - en riktigt trevlig helgutflykt


Varje år brukar jag åka på marknaden Jordens mat i det otroligt vackra Gunnebo Slott en bit utanför Mölndal. Utställningen/mässan pågår över helgen och jag har varit där som både utställare och gäst (i år som gäst). Gunnebo Slott lockar många och de flesta som tar sig dit är folk som promenerar och kanske rastar hunden. Jordens Mat har som utställare en härlig blandning av mat, ekologiska kläder, ylleföremål, hudvård m. m.  Rune Kalf Hansen som är kock och en av de förste som satsade på ekologi och säsongvaror i Sverige samtalade och lagade mat med bl. a Lisen Sundgren som numera ägnar sig heltid åt örter och kurser.  
Efter en inspirationsrunda och lunch på restauranten (som verkligen var populär) var det dags att handla. Vi kom bl. a. hem med: 3 sorters stenugnsbröd, viltkorv (helt suverän), lammkorv (också fantastisk), lindhonung, kaffe, strumpor, godis mm. Passade även på att få inspiration till nya produkter i min webbshop och hade många fina samtal med utställarna. Jag är alltid väldigt nyfiken på hur det går för kollegor i ”eko-branschen” och de flesta tyckte att det gick ganska bra – väldigt glädjande. Ekologiska produkter är ju överlag dyrare men jag är övertygad om att om allt detta fanns enkelt att tillgå (i t ex supermarknader) skulle allt fler upptäcka och köpa bättre produkter. Här nedan kommer en lista över alla utställare:

UTSTÄLLARE 2011
Brödhuset: Ekologiskt bröd
Cum Pane: Ekologiskt bröd
Dalarö Hampa & Miljö AB: Ekologiska hampaprodukter
EcoBride: Inspiration för ekologiska bröllop
Ekobeställarna: Olivoljor, parmesanostar m.m.
Gröna gårdar AB: Ekologiskt kött
Gunnebo slott och trädgårdar: Ekologiskt bröd samt kryddskola
Hedenborgs ekologiska produkter: Grönsakslådor till beställning
Himledalens lamm: Lammkött av högsta kvalitet
Koberg Vilt: Viltkött
Källdalens Trädgårdar: Grönsaker, krukodlade kryddor, torkade kryddor, blommor
Lejonet&Björnen Sverige AB: Ekologisk glass och sorbet
LELUMA Design: Stickade sjalar, kläder och handledsvärmare i ull och lin. Ekologiska tofflor, bas t-shits och linnen i ekologisk bomull. Ullstrumpor och sockor
MiljöKlon: Kläder och hemtextil i certifierat ekologiskt odlad bomull
Nature Kids: Ekologiska och rättvist producerade kläder till både barn och vuxna
Ringabergets Bigård, Hjo: Honung
Rosenserien: En svensktillverkad biologisk och ekologisk hudvårdsserie för hela familjen
Sackeus AB: Fairtrade och KRAV-märkt kaffe, choklad, te och andra produkter under egna varumärket Eguale
Seitanfoods: 100 % vegetabiliska korvar, ostar, pålägg etc.
Sockdesigners: Ekologiska, färgglada sockar

fredag 9 september 2011

Ny i bloggvärlden

Hej

Efter många funderingar har jag blivit "mogen" för att starta en blogg. Min ambition är att skriva om ekologi på flera plan dvs både skönhet, hälsa och miljö. Dessutom kommer jag att ge tips om t.ex. evenemang, intressanta artiklar samt inte minst nya produkter. kanske blir det också en tävling då och då.  På återseende och trevlig helg!