torsdag 20 december 2012

Människan och domedagen


Apropå allt tal om jordens närstående undergång (i morgon faktiskt) kom jag att tänka på följande:

När jag var biologisstudent läste jag bl.a. en kurs i etologi som översatt till svenska är beteendevetenskap. En hel del av kursen ägnades självklart åt att diskutera fenomenet altruism, som innebär att offra sig för andra eller att bete sig osjälviskt genom att agera på ett sätt som inte är till uppenbar egen fördel. Naturen kryllar av exempel på sådant beteende: t ex fåglar utan egna ungar som hjälper till att uppfostra sina syskons ungar etc. Vad vi fick lära oss var att altruism inte alls finns, utan att fågeln indirekt sprider sina gener genom att hjälpa ett syskon med ungarna. Altruism ska enligt denna teori alltså vara en dold eller subtil form av egoism. Detta är accepterade teorier som både Darwin och i synnerhet Richard Dawkins (Den själviska genen) har framfört. Konsekvensen av detta är att evolutionen bara borde fungera på individnivå. Både Darwin och Dawkins förstod/förstår dock att det inte är så enkelt.

En mycket känd biolog, E. O Wilson, har nyss skrivit en bok som heter ”The social conquest of Earth”, där han nyanserar bilden något. En tydlig svaghet i tesen att altruism egentligen inte finns ses i världshistorien. Varför offrar t ex en soldat sig för sitt land när det inte finns en fördel för hans familj? Svaret är kanske att man ska zooma ut en aning och tänka på gruppnivå i stället (eller i tillägg).

Å ena sidan gäller det att roffa åt sig, få den bästa möjliga partnern och därmed bra avkomma. Å andra sidan har man ingen nytta av allt detta om inte samhället/ekosystemet fungerar bra. Vi tävlar alltså inbördes samtidigt med att vi samarbetar i grupper för att kunna tävla mot andra grupper. En grupp med hög grad av samarbete (altruism?) har en överlevnadsfördel gentemot en grupp bestående av egoistiska individer.

Den omtalade boken beskriver hur våra karaktärsdrag har utvecklats genom tiden – en historia som går tillbaka till den afrikanska savannen. Generation efter generation har karaktärsdrag som stärker gruppen stärkts,  m. a. o. våra sociala egenskaper. Här har inte minst utvecklingen av språket varit till hjälp samt utvecklingen av moral och etik (och religion), förmågan att kommunicera och analysera mm. Allt detta har gjort att vi har erövrat en särskild position i ekosystemet. Det verkar som om människan har hittat den perfekta balansen mellan individhänsyn och grupphänsyn.

För att återkomma till inledningen är frågan nu om vi håller på att drunkna i vår egen succé. Blir vår sociala förmåga källan till vår död eller till vår överlevnad (när jorden är överbefolkat och håller på att utarmas)? Är vår sociala förmåga tillräcklig för globalt samarbete? …eller fungerar den bara lokalt? Man kan kanske göra ett tankeexperiment. Vad Skulle du offra för att rädda:

  1. Din familj?
  2. Dina vänner och kollegor?
  3. Din stad?
  4. Ditt land?
  5. Världen? 

Om vi har tur går världen inte under i morgon - vi får nog stanna ett tag till.

God Jul

lördag 8 december 2012

Julkalender

Jag vill passa på att berätta att jag har en julkalender i webbutiken samt på Facebook med nya erbjudanden varje dag. Här ser du ett exempel från dagens lucka:

Trevlig helg :-)

tisdag 27 november 2012

Green Team testar hudvård för barn i Camino

För ett tag sedan bildade jag och två härliga kvinnor ett s k "Green Team". Helt precis vad vi ska syssla med återkommer jag till senare. Green Team består av:

  • Cajsa Jackson som är ekologisk maskör och tex jobbar med smink och hår på olika teatrar i Sverige.  
  • Emma Hagström som är ekologisk makeup artist.
  • Jag (Dorte) som driver Simplypure.se
Vårt första uppdrag var att recensera ekologiska hudprodukter för barn i tidningen Camino. Detta numret, som kom ut i dag, har just barn som tema vilket jag tycker är väldigt bra. Nedan ser du hur det blev :-)
PS jag vet att det är lite svårt att läsa - du får köpa tidningen ;-)


torsdag 22 november 2012

Prylar-prylar-prylar



Det här inlägget platsar kanske inte riktigt in i mitt bloggkoncept men jag kunde inte låta bli. Det handlar i alla fall om (över)konsumtion.
På min brevlåda har jag ett ”reklam nej tack” klistermärke och jag ser därför inte särskilt mycket reklam. Dock håller jag en tidning och där ramlar det ut en och annan glittrig broschyr. Som den ”sucker” för fina köksgrejer jag är, bläddrade jag igenom senaste reklamen från ett företag som säljer dylika prylar. Visst fanns det mycket fint där, men jag var ganska häpen över hur många helt onödiga saker som säljs – kanske är det ännu mer fascinerande att ”någon” faktisk har uttänkt grejerna J Här kommer ett axplock (se bilden ovan):
  • Glasskulptur som föreställer ett läppstift eller nagellack – pris 999 stk.
  • En liten maskin som bara användas till att hacka lök – pris 339
  • En äggkokare som ska användas i mikron – pris 149
  • En glasgrej man kan sätta på vinflaskan för att dekantera vinet när man häller upp det – pris 119

Jag förstår att folk har olika behov och smak men ofta har jag känslan av att just när det gäller köksutrustning är matlagningstid/frekvens omvänt proportionell mot mängden utrustning. Man kanske fascineras av en ny pryl och tycker att det är väldigt smart men efter några veckor hamnar den på en hylla och samlar damm. Risken är ju att man som köpare med julklapps-idétorka i desperation köper något som vid första anblick förefaller genialiskt – eller vad tror ni?

torsdag 15 november 2012

Hand Sanitizer mot virus och bakterier


Igår fick jag hem ett nytt lass av Hand Sanitizer från Bentley organic och tänkte, att med all virus och alla höstförkylningar som florerar just nu, är detta en väldigt relevant produkt. Nyligen har det dessutom blivit stort uppslaget i media att vinterkräksjukan är på intåg.

Denna höst har jag och min familj dock varit förvånansvärt förskonade från förkylningar mm – jag vet inte varför men det verkar vare en ”trend” på barnens skola. Våra dagliga rutiner för att undvika smitta är vanligtvis att ”tvinga” barnen att tvätta händerna när de kommer hem från skolan. Om man är ute på vift på sta´n kan det dock ibland vara svårt att komma åt vatten och tvål och då är Hand Sanitizer makalöst bra och man slipper den uttorkande effekten av handsprit.

Enligt Elisabeth Hallin, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, är just handsprit inte effektivt mot viruset som orsakar vinterkräksjuka (Norovirus, som är en typ Calicivirus) och det samma gäller för den beryktade svininfluensan. Hand Sanitizer, däremot, oskadliggör 99,9% av alla skadliga bakterier och virus, och har dessutom en långtidsverkande antibakteriell effekt och är ofarlig att använda till kladdiga barnfingrar och kinder. De aktiva ingredienserna i skummet är oljor från citrusfrukter. Trots detta är skummet helt doftfritt och en person med grav doftallergi som testat den "godkänner" produkten.


NB Liten förklaring – varför verkar citrusoljor antiseptiskt (bakterie- och virusdödande)? Oljorna innehåller: Terpener som är antiseptiska, stimulerande och antiinflammatoriska, samt Alkoholer
(Linalool, citronellol) som har goda antiseptiska egenskaper och delvis är antiinflammatoriska.

Tänk på att citrusoljor är fotosensibiliserande och därför bör användas sparsamt vid solande.

söndag 11 november 2012

Mindre inflammation med massage





Här på sistone har jag vaknat med huvudvärk gränsande till migrän varje morgon – inte roligt – speciellt inte eftersom jag varit på semester. Tyvärr blev det inte bättre efter hemkomst. Kaffe har en viss effekt pga koffeinets kärlsammandragande effekt men det tar ju inte bort anledningen. Förmodligen ligger det hormonella rubbningar bakom och det finns kanske en del att ta tag i där.

I morse vaknade jag för första gången utan huvudvärk och det kändes fantastiskt. En anledning kan vara att jag lyckades övertala min bättre hälft till en omgång nack- och ryggmassage i går kväll. Forskare och inte minst läkare har länge varat tveksamma till att massage har annan effekt än att öka blodflödet och därmed ”tvätta bort” irriterande och inflammationsfrämjande substanser. Nu har forskare dock kunnat visa effekt på gennivå.

I en kanadensisk/amerikansk studie fick 11 unga män cykla på träningscykel så att de fick träningsvärk. Därefter fick de massage på ena låret och efter ca 5 timmar togs vävnadsprover från bägge låren. Studien visade att inflammationen minskade i det masserade låret. Man såg även att förmågan att omsätta energi ökades genom att mängden mitokondrier ökade. Forskarna konkluderade att massage har klinisk effekt på skadade muskler genom att minska inflammation och öka nyproduktion av mitokondrier. Massage är alltså ett bra komplement till medicinsk behandling och borde kanske i större utsträckning förskrivas som terapi av läkarkåren  Om inte annat har du nu starka argument för att övertala någon i din omgivning till en omgång massage :-)


Referens: Crane et al. Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage. Sci. Transl. Med. 4, 119ra13 (2012).

söndag 21 oktober 2012

Lagom är bäst





Jag trodde aldrig att jag skulle skriva dessa ord ”lagom är bäst” – det är liksom FÖR svenskt för mig. Men alltså lagom är bäst när det gäller motion. Inspirationen till detta uttalande har jag fått från en dansk studie som omtalades i SvD:

The Copenhagen City Heart study som involverade 20.000 individer och påbörjades 1976 hade syftet att öka kunskapen om hur man förebygger hjärt-kärlsjukdomar. En subgrupp på strax under 2000 joggare jämfördes med resten av populationen. Studien visade att både kvinnliga och manliga joggare minskade risken att dö med 44 % och hade en ökad livslängd på 5-6 år. Forskarna såg även på hur mycket joggande som gav bäst effekt och kom fram till att det optimala var mellan en och två och en halv timme fördelad på två till tre gånger per vecka. Bästa effekten sågs när försökspersonerna joggade i långsamt eller medel tempo. Forskarna såg en u-formad kurva, vilket innebär att individer som tränade mycket och högintensivt klarade sig sämre än ”lagom” joggarna.

Läkaren bakom studien har gett uttryck för att han tycker att ” både Sverige och Norge är alltför präglat av elitidrottens krav på maxresultat och att de borde ta lärdom av den danska modellen där det finns cirka 900 stadslopp med gemytet i fokus” (citat från SVDs sportsblogg).

Detta fick mig till att fundera på varför jag väljer att skriva om vissa studier och skippa andra. Kanske nappade jag på detta för att jag är benägen att ta till mig budskap som passar just mina egna värderingar eller förlåter mig mina tillkortakommanden eller godkänner mina vanor. T ex var jag inte sen att berätta om hur bra choklad är för hälsan (gissa hur mycket choklad jag äter?) – det är ju enkelt att ”predika” när man redan beter sig som man ska enligt något råd/forskningsresultat eller hur? Och medan jag sitter här och teoretiserar över detta står crosstränaren bredvid mig och ser så ensam ut – inte gör jag den sällskap!

tisdag 16 oktober 2012

Massor av Märken på Mässa i Malmö


Nyss hemkommen och helt fyllt med intryck vill jag passa på att berätta lite om Natural Products of Scandinavia-mässan i Malmö medan den är i färskt minne. Mässan var enbart för distributörer och återförsäljare och alla var därför ganska taggade och intresserade. Jag kom hem med två stora påsar fyllda med prover och information. Helst skulle jag vilja ta in allt i mitt sortiment men man får ju sansa sig;-). Hur som helst kommer här några smakprov från besöket .



Dessa otroligt fina handkrämer från Soap & Paper Factory finns i 11-12 olika varianter med olika doft. Alla är vad jag kan utläsa av innehållsförteckningen helt ok men har ingen ekocertifiering. Jag gillar skarpt förpackningen i metall som gör dem extra exklusiva. Jag tror att priset i Sverige skulle landa på ungefär 150 kronor.



Denna olja från Gentle Beauty som görs på kameliakärnor är, enligt leverantören, en riktig multiprodukt som går att använda till ansikte, kropp och hår. Fettsyresammansättningen ska vara väldigt lik människans eget sebum och därför även väldigt bra till skadad hud. Oljan har en ganska neutral doft och eftersom jag tycker väldigt mycket om oljor kommer jag helt säkert att titta närmare på denna. Jag tror dock att den inte är helt billig.




Alaeco är en av mina leverantörer som under årens lopp har utökat sitt sortiment med allt fler matprodukter. Lisbeth, som är kvinnan bakom företaget, visade mig tre nya sorters pasta som är mycket proteinrika. Det kommer att finnas tre varianter med svarta bönor, mungobönor och sojabönor. Eftersom man blir väldigt mätt på denna typ av pasta räcker en påse på 200 g till fyra personer (fick jag förklarat). Detta kan ju vara idealiskt både till glutenintoleranta och till barn som inte vill äta kött eller bönor och därmed har svårt att få tillräckligt med proteiner. Det går inte än att köpa pastan men snart…



Martina Gebhardt är ett ekologisk och biodynamisk märke som är certifierat av demeter. De har en slogan på hemsidan som översatt heter "mer än bara ekologisk". Märket innehåller 5 serier med både ansikts- och kroppsvård. Jag fick med ett resekit i deras serie kallad ”Ginsing line” för mogen hud. Kittet innehåller kräm, lotion, tonic och rengöring.  Nu återstår bara att testa…




Överlag är jag ganska så anti prefabricerade måltider. Detta beror dock främst på att det knappt går att hitta produkter med vettigt innehåll och bra kvalitet.  På mässan blev jag sent på eftermiddagen ganska hungrig och passerade förbi Amy kitchen som just gör färdigmat i burk eller som frysmat. Personalen såg min hungriga blick och bjöd mig på generösa smakprov av olika burkar. Alla var verkligen jättegoda och de hade till och med lyckats göra en pasta med ostsås som inte alls innehöll ost – bra för mig som mjölkproteinallergiker. Produkterna är ekologiska, vegetariska och helt utan tillsatser – och vad jag tycker är sympatisk – inte så salta.  Det kommer dock sannolikt att dröja ett år innan vi ser produkterna på svenska marknaden. PS i ljuset av senaste tidens debatt om burkar som på insidan är lackade med epoxylack som avger bisfenol A frågade jag om just detta. De medgav att deras burkar var lackade men att ändring är på väg.


måndag 1 oktober 2012

Parfymerade barn



Som mamma till tre pojkar och som ägare av en studsmatta blir det automatiskt en viss trafik av barn här hemma – speciellt under sommaren. Vad jag har lagt märke till är att de flesta av barnen doftar väldigt mycket  - och jag menar inte av skog och mull  -  utan av parfymerad tvättmedel. Det är faktiskt så illa att jag oftast är tvungen att vädra när de har gått.

Nu lever vår familj ganska doftfritt och därför känns det kanske extra överväldigande med tvättmedelsdoften. Dock undrar jag hur folk egentligen själva står ut. Känner de inte själva av att det luktar otroligt starkt? Och är inte det ett problem för många i omgivningen?

Det finns minst 400.000 doftöverkänsliga individer i Sverige (eller ungefär 4.5 %) och de flesta av dessa tål inte doft överhuvudtaget. Hur många som bara tycker att dofter är ”jobbiga” har jag inte kunnat hitta en statistik över.  Jag pratade en gång med en person som jobbade på en arbetsplats med en doftöverkänslig person, och trots att hon var välinformerat tyckte hon att det var lite överdrivet och att hon väl åtminstone kunde få ha en parfymerat deodorant. Det är nog svårt att riktigt förstå andras lidande i sådana sammanhang.

Jag skulle kunna tänka mig att göra ett litet experiment. Experimentet går ut på att låta en familj leva en månad helt utan hygienprodukter med doft – detta gäller även städmedel. Jag skulle gissa att efter en sådan testperiod kommer alla att känna av dofter mycket starkare och återfå sitt doftsinne. Vad tror du och hur har du det själv med dofter?

måndag 24 september 2012

Torrschampo - en räddare i nöden



När jag var barn spenderade jag alltid tre veckor i min mormors sommarhus som jag såg som paradis på jorden. Det var ganska primitivt där – vi hade varmvatten men t ex ingen dusch. Bada gjorda man i havet eller med en trädgårdsslang med soluppvärmt vatten. Hårtvätt var m a o inte någon man gjorde ofta. Det är här jag kommer att tänka på hur min mormor gjorde; hon använde Nuvola som var ett kraftigt doftande torrschampo, och vad jag minns det enda som fanns på marknaden. Jag testade själv och tyckte att det var ganska exotisk. Som ni kanske förstår har jag sedan dess sett torrschampo som något väldigt gammaldags förknippad med sommar. Jag har aldrig haft en tanke på att sedan använda torrschampo (även om det skulle behövts i vissa fall) och ärligt talat trodde jag knappt att det fanns . Poängen med allt mitt svammel är att jag precis har tagit in ett BIDH-märkt torrschampo baserad på lera, rismjöl och irisrot. Schampot är behagligt doftsatt med mint.

Efter att ha googlat en del och kommunicerat med kunder på Facebook har jag förstått att torrschampo fungerar väldigt bra men att det kan vara ett problem att använda på mörkt hår då det kan bli gråaktigt och se väldigt pudret ut. Nu är jag ju själv mörkhårig och har därför testat på mitt eget hår som jag hade ”lyckats” få väldigt fett – vilket tyvärr inte syns så bra på bilden.

Först kammade jag håret igenom ordentligt (se ”före-schampo”-bild). Sedan gjorde jag en bena och hällde på lite torrschampo och masserade in. Denna procedur upprepades på hela hårbotten (primärt toppen) och nya benor gjordes med 2 cm mellanrum. Till sist kammade jag igenom håret.

Som sagt var mitt hår rejält fett för att jag ville se vad schampot går för. Jag blev väldigt nöjd med resultatet och håret blev inte alls gråaktigt (se ”efter-schampo ”-bild). Torrschampo fungerar alltså bra som en räddare i nöden och håret blev till och med lite styladJ

måndag 17 september 2012

Bär bina botemedlet?



Genom årtusenden har mänskligheten använt honung mot infektioner. Ingen har riktigt vetat varför det fungerar men den generella uppfattning är eller har varit att det är något ämne i själva nektarn som har en antibiotisk effekt. För inte så länge sedan visade forskare t ex att den nyzeeländska manukahonungen har en utomordentlig kraftig effekt på streptokocker.

Nu har två svenska forskare från Lund kommit svaret närmare. De har nämligen lyckats isolera en rad hittills okända mjölksyrebakterier från binas såkallade honungsmage. (Den insamlade nektarn med pollen blir först omvandlat till honung i binas mage). Preliminära försök har visat att dessa mjölksyrabakterier har en förmåga att slå ut sjukdomsframkallande bakterier och - ännu bättre -  bakterier som är antibiotikaresistenta. Det som är extra fascinerande är att alla bin i hela världen har samma 13 mjölksyrabakterier och att man därför i princip kan använda honung från ett vilket bi som helst.

Full effekt uppnår man dock bara med helt färsk honung och helst insamlad från vilda bin som har ”bibehållit” deras bakterieflora. Färsk honung från vilda bin innehåller 100 millioner mjölksyrabakterier per gram. Honung som man köper i affären kommer ju från kommersiella bin som kan vara stressade* och honungen har dessutom hunnit mogna och därmed förlorat** nästan alla bakterierna.

Forskarna försöker nu ta fram en produkt som kan hjälpa bin vars bakterieflora är rubbad att återställa balansen. Forskarna har redan utvecklat probiotikaprodukter för människor och de tror att mjölksyrabakterierna kan bli framtidens antibiotika. Man kan hoppas att denna typ av forskning kan hjälpa till att brygga över gapet mellan traditionell och alternativ medicin.


*Bekämpningsmedel av typen neonikotinioider ses som främsta orsaken till massdöden bland bina på senare år. Medlet förstör binas navigeringsförmåga. Vissa länder i EU har tydligen förbjudit medlet men inte Sverige (finns bla i myrrmedlet Myrr) där det fortfarande säljs tolv ton om året.

**I länder där man sprider antibiotika på åkrarna förstörs (förutom skadliga bakterier) binas egna snälla bakterier som de vanligtvis använder som försvar mot andra mikroorganismer.  Man får därför snarare precis den motsatte effekten av den tilltänkta – binas eget försvar försvinner.

fredag 14 september 2012

Fredagsmys?


I dag är det en riktigt ruggig fredag med regn och blåst och man känner kanske mest för att trycka i soffan. Jag har i ett tidigare inlägg ondgjort mig över det svenskaste som finns ”fredagsmys”- men gissa vad? Nu sitter jag själv i fällan. Hur blev det såhär? Svaret är stora och återkommande påtryckningar från barnen. I dag har expressen publicerat en undersökning av just ”fredagsmys” och hur ”Svensson” vill ha det:

Vi vet inte när begreppet uppstod, det finns uppgifter att det förekommit i slutet på 80-talet men på 90-talet slog fredagsmys igenom på bred front, säger Lena Kättström Höök, etnolog och intendent vid Nordiska museet i Stockholm.Tillsammans med Jonas Engman, etnolog vid Stockholms universitet, samlar hon just nu in svenska folkets upplevelser av myset.– Det är en modern ritual, ett slags undantagstillstånd som skiljer arbetsveckan från helgen. Det har blivit vår tids helgmålsringning och det är intressant att se hur svenska familjer begår fredagsmys, säger hon.– Jag tror att Sverige är ganska ensamt om begreppet fredagsmys och det är därför vi vill veta mer, vi tror att fredagsmys säger ganska mycket om oss i dag, säger Jonas Engman.”

Topp 3 i soffan: Så myser vi helst, enligt SF Anytimes undersökning där 1500 svenskar svarat på hur hemmakvällarna ser ut.

KLÄDER/MÄN:
1. Mjukiskläder (43 %)
2. Shorts (4 %)
3. Träningskläder (4%)

KLÄDER/KVINNOR:
1. Mjukiskläder (62%)
2. Pyjamas (5%)
3. Morgonrock (4%)

SNACKSET/MÄN:
1. Chips. (18%)
2. Smågodis. (11%)
3. Popcorn. (10%)

SNACKSET/KVINNOR:
1. Chips (17%)
2. Smågodis. (14%)
3. Popcorn. (11%)

Källa: Blue Carrot på uppdrag av SF Anytime.

Vad gör vi själva? Det blir lite ekogodis och popcorn gjort i kastrull (äger ingen mikrougn) samt någon tecknad film. Just popcorn har nyss utnämns som nya superfood´en. Om man gör egna popcorn alltså utan massor med fett och salt är de tydligen ganska nyttiga – eller? Texten nedan är del av vad som står i en pressrelease.

”Popcorn innehåller 100-procent obearbetade fullkorn och en portion kan ge 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn och mängder med antioxidanter, säger Joe Vinson, som ledde studien och är professor för kemiinstitutionen vid University of Scranton. Framför allt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga. Popcorn kan enligt forskare innehålla upp till 300 milligram polyfenoler. ”

Jag säger inte att det inte stämmer, men problemet är att det inte går att hitta en publicerad studie om detta. Alla medier har hakat på, men har tagit informationen från en pressrelease. Var finns studien publicerad någonstans? Kan det vara dold marknadsföring från någon popcornproducent eller?

Som det syns i ”fredagsmys-undersökningen ” ligger godis också bra till på listan över ”måsten”. Det passar förmodligen inte Livsmedelsverket som precis offentliggjort en undersökning över matvanor i Sverige och konstaterat att det fortfarande intas alldeles för mycket mättat fett och socker.

”Matvanorna i Sverige har blivit bättre, men fortfarande är de inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv. Svenskarna äter mer av den hälsosamma maten, men många, särskilt unga, äter alldeles för lite grönsaker, frukt och fullkorn och för mycket fet och sockerrik mat, saft och läsk. De flesta äter också för mycket salt.”

Är det dags att avskaffa fredagsmyset eller hitta annat att mumsa? Har du fredagsmys hemma? Och vad äter du i så fall?

Ps om man bild-googlar på fredagsmys får man fruktansvärt många träffar;-)

onsdag 1 augusti 2012

Rødgrød med fløde



Nyss hemkommen från semester i hemlandet Danmark och med trädgården fylld med mogna svarta vinbär, kan jag inte låta bli att berätta om en fantastisk dessert vi har njutit av sedan vi kom hem. Den finns i många varianter och kan göras på alla sorters (röda) bär och just nu är det ju aktuellt med svarta vinbär. Här kommer recept på Rødgrød med fløde (ni får öva på att uttala det rätt ;-))som är rik på antioxidanter och c-vitamin.

Recept till 4-5 personer:
7-800 gram bär
Ca 7 dl vatten
1-2 dl socker eller en matsked stevia
2-3 msk potatismjöl
1-2 vaniljstänger
1-2 dl vispgrädde

Koka bären med vatten i max 10 minuter (tills de blir mjuka) och sila igenom tyg eller pressa igenom en trådsil med hjälp av en slev (då får man med fler växtdelar men slippar kärnorna). Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt vanilj, socker och potatismjöl som först har lösts upp i en dl vatten. Värm upp tills smeten blir tjock och försök att undvika att den kokar. Häll över i en keramikskål och strö över lite socker för att undvika att få skinn på ytan. Vispa grädden lätt och servera gröten avkyld med en klick grädde. Detta är en perfekt sommardessert J

Info om svarta vinbär från wikipedia: Svartvinbär (Ribes nigrum) är en växt som tillhör  vinbärssläktet och familjen ripsväxter. En gammal synonym är tistron. Den är en medelstor, sommargrön  buske med stora handflikiga blad. Mycket aromatiskt doftande. Blommorna är grönaktiga i hängande klasar och blommar i maj-juni. Bären är svarta/mörklila, söta och mognar i juli. Svarta vinbär är rika på vitaminer och antioxidanter. I standardiserade extrakt av svarta vinbär finns ett 15-tal olika antocyaniner som är växtfärgpigment som reflekterar blått ljus varför man även kan hitta dem i andra blå bär. Antocyaniner är dessutom antioxidanter som visat ha en positiv effekt på synen. Dessutom är svarta vinbär en av de bär som innehåller mest C-vitamin, men även K-vitamin, fibrer och folsyra.

måndag 2 juli 2012

Tre berättelser om kaffe



Kaffe är en både älskad och omdiskuterad dryck. Inom hälsokretsar anses kaffe vara rena rama giftet –  och visst finns det negativa sidor av kaffedrickande, men jag tänkte här nyansera bilden en aning genom att hylla kaffe och lyfta fram dess positiva egenskaparJ . Själv startar jag dagen med gröt och en kopp svart kaffe, och jag älskar den fina eftersmak av lakrits som vissa kaffesorter har  –  hur vill du ha ditt kaffe?

1)Kaffe och hälsa:
Hjärnan: kaffedrickare löper 25 % mindre risk att drabbas av parkinsons och möjligen även alzheimers. Man får ökad koncentrationsförmåga och blir inte lika lätt deprimerad.
Hjärtat: risk för blodpropp minskar med 10 % och kaffe ökar INTE risk för förkalkning eller orsakar högt blodtryck.
Skelettet: kaffe är inte avkalkande om man får sin dagliga dos kalk.
Cancer: kaffe minskar risken för cancer i lever, munhåla, svalg, livmoder samt i tjock- och ändtarm.
Diabetes: kaffe minskar risk för typ 2 diabetes med 25 % - gäller även koffeinfritt kaffe.
I en helt ny studie från USA har man visat att äldre personer (50 -70 år)som dricker kaffe har större chans att leva längre än personer som inte är kaffedrickare. Studien, som inkluderade mer än 400.000 personer,  pågick under en 12 års period och visade att kaffekonsumenter är mindre utsatta för hjärtsjukdom, lungsjukdom, hjärnblödning, skador, olyckor, diabetes och infektioner än andra. Avseende cancer kunde forskarna dock inte konstatera någon lägre risk för kaffedrickaren. Studien presenterades nyligen i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine. Man bör kanske tänka på att amerikanare dricker mycket svagare kaffe än i Sverige och det kan influera resultaten.

2) Kaffe och graviditet: Tre koppar kaffe om dagen påverkar inte förmågan att bli gravid och skadar inte fostret. Dock ska man som gravid se upp för kaffe köpt på café då man i en engelsk studie har visat att koffeinhalten i en kopp espresso kan skilja med en faktor 6. I studien undersökte forskare vid Glasgow University koffeinhalten i espresso från 20 olika caféer. Resultaten visade att koffeinet i en kopp espresso kan variera mellan 51 och 322 milligram. I Sverige rekommenderas gravida att inte konsumera mer än 300 milligram koffein per dag så därför ska man kanske nöja sig med en kopp under ett cafébesök.  Ett sätt att hålla nere koffeinhalten i kaffet är att välja bort kaffe gjort på robusta-kaffebönor då dessa kan innehålla dubbelt så mycket koffein som t ex arabica-sorter.

3) konsten att bära en kopp kaffe: Har du någon gång irriterad dig på att spilla kaffe när du går med en mugg? Nu har fysiker för första gången räknat ut varför det är så lätt att spilla kaffe. Om man går naturligt och bär på en kaffekopp som är 10 centimeter hög och 7 centimeter bred är det närmast oundvikligt att det bildas en pendelrörelse som förstärks så att man spiller någon gång mellan det sjunde och tionde steget. Problemet är att muggstorlekar råkar samvariera med normal gång på ett sätt som uppmuntrar vågrörelser och spill. Fenomenet beskriver forskarna i en artikel i tidsskriften Physical Review E och vi är säkert många som är tacksamma över att någon har tagit på sig att studera och beskriva och även föreslå en lösning på problemet.  Lösningen som författarna föreslår är nog så genialiskt: 1) vara fokuserad på uppgiften, 2) starta långsamt och undvika snabb acceleration och 3) inte fylla på kaffe upp till kanten och titta på koppen när man gärJ

PS Individer med förhöjd kolesterol i blodet bör hålla sig till filterkaffe. Detta beror på att andra kaffetyper (stämpelkaffe, pulverkaffe och espresso) innehåller vissa ämnen (diterpener, cafestol och kahweol) som kan öka kolesterolhalten i blodet med 5-10 %

Historiska fakta om kaffe hittar du här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffe

måndag 25 juni 2012

Fläderblomssaft



Fläderblomssaft tänker du kanske hör till ljumma sommarkvällar och picnic på stranden eller som en dryck som bäst njuts i skuggan under ett träd. Det är i alla fall min association men det stämmer inte riktigt med utomhussituationen just nu! Dock finns ju blommorna där just nu så det gäller att ge sig ut och plocka. Man behöver ingen stor trädgård för att göra fläderblomssaft – buskarna finns nämligen överallt och det är en ganska mysig aktivitet med barnen. Rent pedagogiskt är det ju bra att barnen lär sig att saft inte är något med 30 E-nummer som man skaffar i ICA. Nedan kommer mitt favoritrecept (naturligtvis med ekologiska ingredienser;-)). Det går att göra saften som råsyltning om man vill det. Om du inte har tid eller lust att göra saften direkt efter plockningen går det bra att frysa in blommorna.

40 blomställningar
3 ekologiska citroner
Ca 1 kg ekologiskt rörsocker
1,5 liter vatten
40-50 g citronsyra

Plocka 40 blomställningar och klipp av de grövsta stjälkarna. Skölja försiktigt om det finns smuts och insekter i blommorna. Skär 3 citroner i skivor och lägg först en tredjedel av blommorna i en kastrull/metallbunke (inte aluminium) och täck sedan med citronskivor. Fortsätt med blommor och citroner och avsluta med blommor. Koka ihop vatten och socker och blanda i citronsyra och häll blandningen över blommorna. Om man vill råsylta blandar man istället socker och kokt kallt vatten och citronsyra. Blandningen ska nu stå svalt i 3-5 dagar (jag förvarar i kylskåpet) och det är bra att röra om då och då. Till sist silar man saften genom tyg (saftpåse eller torkhandduk) och häller på rena flaskor. Man kan konservera med atamon (natriumbensoat (E211) och bensoesyra (E210) )om man vill men jag föredrar att låta bli. Om man oroar sig för hållbarheten kan man enkelt frysa in saften i små portioner och ta fram efter behov. Ni får ingen bild på den färdiga saften då den i skrivande stund står i kylskåpet. Mycket nöje.

Fakta – fläder som läkemedel
  • Utpressad saft från bladen kan man rengöra sår med.
  • Blommor och bär verkar febersänkande genom att de är svettdrivande.
  • Fläderte anses vara bra vid förkylning men fläderbärssaft anses vara ännu bättre.
Ps låter du blommorna vara blir de ju så småningom till bär som man också kan göra en delikat (och nyttig) saft på.
Latinsk namn: (Sambucus nigra)


onsdag 20 juni 2012

Ta hand om dina bakterier!




Jag har tidigare skrivit om hur bakterier i tarmenförmodligen har inflytande på vårt beteende, vilket jag tycker är väldigt intressant (bakterierna gör oss mer rädda/försiktiga och ökar därmed chansen för överlevnad).

Nya studier pekar på att bakterier är oerhört viktiga för vårt välmående och att vi definitivt lever i symbios med dessa. Först nyligen har amerikanska forskare i ett stort forskningsprojekt kunnat kartlägga människans mikrober.

Över 200 forskare vid 80 amerikanska institutioner har i ”The Human Microbiome Projekt” (HMP) presenterat en stor sammanställning över människors normala bakterieflora. Med hjälp av genteknologi har forskarna nu kartlagd mellan 81 % och 99 % av de uppskattningsvis 10.000 bakteriearter som människan bär på. Prover togs på 14-17 ställen på kroppen hos 242 friska individer. Vad forskarna hade förväntat sig var att hitta en stor gemensam nämnare eller bas-population av bakterier som ingår i ”normalfloran” i tex saliven, tarmarna eller på huden. Det var dock inte vad de hittade. I stället sågs en enorm variation i arter, som dock utför ungefär samma jobb på sina speciella platser i kroppen (i studien kollades både mängd/antal av olika typer bakterier och deras funktion). Många individer är dessutom koloniserade med s k skadliga bakterier utan att för den delen bli sjuka. De skadliga bakterierna blir först farliga när de hamnar på fel ställe i kroppen eller av någon anledning inte hålls i schack av de goda/snälla bakterierna.

Med studien har man kunnat definiera gränserna för normal mikrobiell variation. Detta gör det enklare att förstå hur ändringar i mikrofloran är kopplad till eller orsakar sjukdom, vilket var syftet med studien.

Studieresultaten gör det relevant att ställa frågan: Vad händer när vi behandlar med antibiotika och därmed slår ut en större del av både ”goda” och ”onda” bakterier? Hur rubbas balansen? Och är det verkligen bra att använda så mycket antibiotika som växtfrämjare hos grisar, får och kor? Och hur är det med alla konserveringsämnen i krämer och mat? Kan det försvaga vårt naturliga (bakteriella) skydd mot skadliga mikroorganismer?

Lite fakta:

Det går 10 mikroorganismer/cell i kroppen men pga beskedlig storlek vägar de bara upp till 3 kg sammanlagt. Bakterierna hos en enda människa bidrar med ungefär 8 miljoner gener vilket vi kan jämföra med människans egna ungefär 22.000 gener.

I munnen och tarmen bryter de ned näringsämnen som kolhydrater, fett och proteiner. De bildar vitaminer och ämnen som ställer in immunförsvaret på en lagom nivå. I näsborrar, på huden och i slidan skyddar de mot farliga mikroorganismer.

Visste du att vi är ganska så integrerade med våra mikroorganismer? Tex finns det ansenliga mängder virus-DNA inbyggd i våra gener. Våra cellers motor/kraftcenter mitokondrierna är en omvandlad bakterie som en encellig organism svalde för länge sedan under evolutionens tidiga fas.



fredag 15 juni 2012

Sommartips



Detta blogginlägg är en kopia på senaste nyhetsbrevet, men eftersom det innehåller lite sommartips tänkte jag även publicera det här: Snart är det midsommar och helt enligt "traditionen" är det ganska kallt. Det finns dock fortfarande hopp om att solen ska titta fram och jag vill därför passa på att komma med lite "damtidningstips" - Obs missa inte erbjudandet längst ner i brevet!

Hår
Skydda håret mot solen (speciellt om det är färgat) med en hatt eller stylingprodukter. Eller varför inte odla strandlooken med hjälp av Sea mist salt spray från John masters organics.










Läppar
Kom ihåg att solen är tuff mot läpparna - använd solskydd. Du kan framhäva din sommarkulör med lite färg på läpparna. En ljus läppglans gör läpparna fylligare. Se även de fina färgade läppbalsam från Crazy Rumors










Ben

Om du rakar benen kan du passa på att göra det ekologiskt. Du kan t e x använda Shave now Wash & Shave från Green People eller den fantastiska Birch & Cedarwood Shaving Bar från John masters organics. Om du har torr och livlös hud på benen kan vi rekommendera att exfoliera med en sockerskrubb och smörja med en fin olja; och här vill vi återigen tjata om de fantastiska multioljorna från Zenz Therapy. Om du känner dig blek kan du fuska dig till lite färg med Brun utan sol.




Fötter
Välskötta fötter är ett måste när det är dags att släppa tårna fria i sandaler och på stranden. Exfoliera med en sockerskrubbeller gör din egen saltskrubb med Finkornigt havssalt och olivolja. Piffa upp naglarna med en fin nagellack från Suncoat.





...Och just det - du får fri frakt fram till midsommar:-)

tisdag 5 juni 2012

Kemi- eller örtfrilla?



Trots att det strömmar in rapporter om allergiska reaktioner på kemiska hårfärger verkar det inte ha någon större effekt på breda befolkningen. Om man går på gatan och studerar folks skallar är det ju nästan alla som färger håret (i alla fall kvinnor). Det som jag tycker verkar extra skrämmande är att allt yngre personer färger håret… och att deras föräldrar går med på detta. Är det fåfäng som styr? Brist på kunskap?

En studie på Karolinska Institutet i Stockholm visar att 120 av 122 vanliga hårfärger innehåller starkt allergiframkallande ämnen, och har man väl blivit allergisk får man leva med allergin resten av livet. Produkterna innehåller dessutom många olika ämnen som liknar varandra och som tillsammans kan ge en synergistisk effekt.  Man har visat att immunsystemet är i chock tre dagar efter en hårfärgning.  Parafenylendiamin (PPD – se bild ovan), som ingår i alla testade produkterna är både cancerframkallande, misstänks kunna skada fertiliteten och orsaka genetiska defekter, enligt Kemikalieinspektionen. I Danmark, avråds gravida från att färga i håret, men i Sverige finns inga motsvarande rekommendationer.

Hur är frisörers roll i detta? Jag har varit i kontakt med många leverantörer av eko-produkter som samstämmigt berättar att frisörer är otroligt svåra att påverka till att byta ut produkter, vilket är svårt att förstå när det drabbar deras egen hälsa: Många frisörer har en väldigt kort karriär pga av andningsproblem, astma, eksem, cancer, missfall, missbildade barn mm.

Mitt drömscenario är att många fler frisörer omskolas till ekofrisörer eller ännu hellre att det finns en frisörskola med ekologisk inriktning. Jag kan visserligen hjälpa många kunder att hitta rätt färg, men det vore bra med fler professionella som kunna ta sig an svårare fall där man t e x ska dölja en utväxt. Jag är övertygad om att det även skulle få fler kunder att välja eko-vägen.

Till sist lite info om hur växtfärger faktisk fungerar jämfört med kemiska:

Kemiska permanenta hårfärger tar bort det naturliga pigment från det inre av hårstrået, och ersätter det med hjälp av väteperoxid med syntetiska färgämnen. På så vis kan den ursprungliga hårfärgen helt förändrats, men eftersom hårets egna färgpigment har en stabiliserande effekt på hårets struktur, kan upprepade kemiska färgbehandlingar göra håret bräckligt och livlöst.

Logona örthårfärger (som innehåller valnötter, hibiskus, gurkmeja, kaffe, henna, nypon, rabarber, rödbeta, mm) tränger bara in till det yttre, fjällande lagret av hårstrået, vilket ger en skyddande film av färg över det yttre lagret och runt hårstrået. De naturliga pigmenten i håret lyser igenom detta färglager. Den nya hårfärgen är en kombination av den ursprungliga färgen och det tillsatta hårfärgslagret. Örthårfärg har ju därför sina begränsningar - man kan inte göra håret ljusare. Dock kan man ljusna håret något med rasullera, citronsaft och kamomill (det finns säkert fler metoder).

tisdag 29 maj 2012

Du är vad du äter - mer än du tror



Uttrycket ”du är vad du äter” har plötsligt fått en ny dimension

Vi är ju redan medvetna om att intag av fett, protein och kolhydrater påverkar kroppen på många sätt - via blodsocker och hormoner, men maten påverkar oss även på gen-nivå via s k mikro-RNA och detta är helt ny kunskap.

DNA (dubbelsträngat) är mall för RNA (enkelsträngat) som i sin tur är mall för proteiner/enzymer. För ett antal år sedan, vid försök med en mask, upptäcktes också att en RNA-sekvens kan ”para” sig med en annan och bilda dubbelsträngat RNA (s k mikro-RNA) och att detta kan stänga av genen den kodar för. Detta var en intressant och mycket oväntat mekanism men väldigt smart då den är nödvändig för att kunna stänga av ”själviska” hoppande gener som finns i alla arvsmassor och som kan skada eller i värsta fall döda cellen om de sätter sig på fel plats i arvsmassan.

Organismer som saknar ett utvecklat immunsystem, exempelvis växter, måste kunna ta hand om infektioner och använder just mikro-RNA för att stänga av bildningen av virusproteiner (som bildas via RNA-molekyler) och på så sätt bekämpa infektionen. Den stora skillnaden på växter och djur/människor är alltså att växter använder mikro-RNA som vapen mot virus medan djur använder mikro-RNA till att tysta ner egna gener.

För nu att återkomma till den kryptiska överskriften så ser det ut som om att mikro-RNA från de växter vi äter kan passera genom tarmen och tas upp i våra celler och där påverka genaktiviteten.I försök i provrör såg kinesiska forskare att mikro-RNA från ris kunde stänga av genen för ett enzym i leverceller. Och när de lät möss äta färskt ris som innehåller mycket mikro-RNA såg de både att mössen fick mindre av enzymet i blodet, och att mängden mikro-RNA från ris ökade mycket just i mössens lever. Det aktuella enzymet kontrollerade halten av olika slags fetter i blodomloppet och minskningen i enzymkoncentrationen ledde till minskad fettkoncentration i blodet.

Maten påverkar oss alltså på gen-nivå, vilket verkligen visar att mat kan användas som medicin – kruxet är att veta hur :-)

Ps mikro-RNA verkar vara involverat i många sjukdomsprocesser, tex eksem och autoimmuna sjukdomar. Om det går att hitta de relevanta mikro-RNA-sekvenserna går det att skräddarsy medicin i form av mikro-RNA-hämmare – vilket ju även skulle minska risker för biverkningar.

måndag 21 maj 2012

Mors Dag-tävling

På söndag är det Mors Dag och det firar vi med en liten tävling.

Såhär gör du: Gå in på på Simply Pure och utse dig en produkt som du tycker skulle passa din mamma. Gå sedan till vår facebooksida (gilla gärna) och skriv en kommentar där du motiverar varför just din mamma ska vinna. Du är välkommen att bjuda in vänner att delta i tävlingen. Vinnaren väljs på torsdag.
Lycka till:-).

Ps Som inspiration får ni här en bild av min mamma i sina ungdomsdagar..


lördag 12 maj 2012

Transportera dig smal?


Bild lånad från Nordisk folkecenter for vedvarende energi

Så här passande på dagen för Göteborgsvarvet (heja Karin och Fia) tänkte jag skriva lite om motion i vardagen. Min kära make som jobbar på Chalmers var igår på föreläsning med en av tre nya hedersdoktorer.

Geetam Tiwari är namnet på hedersdoktorn och hon är specialist i transportfrågor kopplat till hälsa. Rapporten som delvis ligger till grund för föreläsningen handlar visserligen om asiatiska förhållanden där infrastrukturen än så länge är ganska annorlunda (jämfört med västliga metropoler), men den belyser trots detta problem som även gäller här. Exempel från texten:

” For example, if a large section of the population cannot afford to use motorized transport – private vehicles or public buses – they have  to  either  walk  to  their  place  of  work  or  use  bicycles. Providing a safe infrastructure for cyclists and pedestrians means  either physically segregating  road  space for cyclists and pedestrians  from  motorized  traffic, or, if  that is not possible ,reducing  the  speed  of  motorized  traffic.  Both measures  imply restricting  the  mobility  of  car  users  to  ensure  the  mobility  of bicycle users. ”

Rapporten* och föreläsningen handlade om (bl a):
-          Hur kan de olika transportformar integreras utan att ”kollidera”?
-          Hur kan kollektivtrafik gynnas och inte privatbilism?
-          Hur man får ”flyt” (tvingas gå?) mellan olika transportmedel

 Det sista är förmodligen en bra och ganska översedd lösning på dagens hälsoproblem. Mer än 50 % av befolkningen är överviktig och problemet är störst bland männen. Kan det hänga ihop med att andelen kvinnor som nyttjar kollektivtrafik är högre än andelen män? Hur kan ”man” ändra sitt transportbeteende?  -  hur kommer ”man” över barriären?

Om jag ser på den egna ankdammen som är the big city of Göteborg då finns det kanske vissa begränsningar pga den geografiska utspridningen. Täta, pålitliga OCH billiga förbindelser skulle nog få fler att välja kollektivtrafik (t ex pendeltåg som går varje kvart i stället för varje halvtimme). Det återstår att se om nya trängselskatten får någon effekt.

Hur ser det ut i ett historiskt perspektiv? Här kommer lite statistik från trafa.se**:

Av resandet inom Sverige på väg, järnväg och sjö utgör kollektivtrafiken idag 18 procent av alla personkilometer. På 1950-talet var kollektivtrafikens andel nära 50 procent. Därefter har det totala resandet (exklusive flyg) i kilometer nästan sexfaldigats, vilket inneburit att kollektivtrafikens betydelse har minskat, både mätt i personkilometer och andel av resandet, sett över denna långa period. Det senaste decenniet har dock resandet med kollektivtrafik ökat i absoluta tal och även marginellt ökat som andel av det totala resandet.

Detta är ett litet citat från rapporten, men det man kan utläsa är att det först har gått åt ”fel håll” under många år för att sedan vända under det senaste årtiondet, vilket ju är positivt. Fortfarande tycker jag dock att privatbilismen gynnas alldeles för mycket.

Detta blev ju något långt, men helt enkelt kan det uttryckas som ”Infrastrukturen har ett avgörande inflytande på folkhälsan p g a i vilken grad man uppmanas att röra sig till fots eller på cykel eller/och med offentlig transport”.

torsdag 10 maj 2012

Om att sälja smink på nätet – ett ytligt men ack så viktigt tema:-)


Bilden visar Nvey eco läppstift 370 Muted Coral Pink Shine


Tycker du att det är svårt att handla smink på nätet? Jag tycker att det är svårt att sälja smink på nätet – och varför det?
Svaret är helt enkelt att bilder ljuger för att det är oerhört svårt att få bra färgåtergivning. Om du ser på bilden ovan då är läppstiftet längst till vänster och höger samma produkt. I mitten en swach på handryggen, och bredvid ses resultatet på munnen (jag tycker att färgen är mycket kraftigare i verkligheten – ber om ursäkt för bildkvaliteten). Hur beskriver man en färg? Det är ju väldigt subjektivt hur man uppfattar färger. Det är så mycket som har betydelse för hur en färg kan uppfattas, t e x:

- vilken sort ljus bilden har tagits i.
- hur det ser ut på skärmen (varierar ju kraftigt från dator till dator).
- hur det ser ut på huden (kanske inte alls som i burken).

Visserligen kan problemet delvis lösas med att skicka prover men det är inte allt som är lämpligt att skicka som prov.  I min webbutik kan man köpa prover på foundation och det är ju nästan en förutsättning för att kunna välja rätt nyans.  Mascara, puder och eyeliner är inte fullt så känsligt, men ögonskugga, läppstift och rouge vill de flesta gärna klämma på först.

Vad jag önskar mig, och förhoppningsvis lyckas med, inom snar framtid är:  

- bättre, flera och större bilder
- swatch på huden
- bild med exempel på sminkning
- video med instruktion

Men även med dessa verktyg får man ju inte med känslan/konsistensen.
Man läser ständigt att försäljning via e-handel bara ökar och jag undrar hur det blir i framtiden. Kanske blir det möjligt att testa med virtuellt smink – ladda upp en bild på dig själv och testa olika färger och kombinationer.

Hur föredrar du att handla ditt smink och tycker du också att det är svårt att handla på nätet?

tisdag 24 april 2012

Kan lera bota öroninflammation?


bild från wikipedia

Vi har haft tur i min familj. Vi har nämligen helt sluppit öroninflammationer. Vad jag har förstått är det i många familjer ett återkommande problem som stjäl energi och nattsömn hos både vuxna och barn och som oftast kräver en mängd antibiotikakurer.
För några dagar sedan blev jag kontaktat av en kund som undrade om jag har lera i mitt sortiment. Hon behövde det till sitt barn som just har öroninflammation. Lera som bot mot denna åkomma var helt nytt för mig så jag googlade och hittade info som jag tänker delge er här. Min kund har dock inte med ricinoljan (se nedan) i sin behandling utan bara leran som hon tycker hjälper bra.

Behandling:
Värm upp lite ricinolja och stryk på bakom örat från örsnibben och ner längs halsen mot nyckelbenet (lymfdränage) Det ska göras 10-15 minuter med mycket mjuka rörelser och med två fingrar och ska enligt utsago hjälpa till att dränera örat. Efteråt tvättar man med tvål och vatten och läggar en minst 0,5 cm tjock ”lerkorv”/omslag * bakom och framför örat. Därefter täcks området med plastfolie och leran ska sitta på minst 30 minuter. Detta gör man två gånger om dagen tills barnet/den drabbade mår bättre. Enligt min kund fungerar det bäst med vit eller grön** lera men brun duger också.

*mixa med passande mängd vatten för perfekt konsistens

**olika lertyper:
brun lera betår av montmorillonite
grön lera består av muscovite, montmorillonit, kvarts, kaolinit, albit, anortit och mikroklin.
Vit lera (pH på ca 5) består av kaolinit, glimmer och spår av kvarts.
Rasullera består av stevensit

Rent allmänt har lera extremt bra förmåga att absorbera tungmetaller, vilket ger det många medicinska fördelar. Montmorilloite är t e x också utmärkt som lugnande kur mot kontakteksem och har även bakterieabsorberande egenskaper.

Öroninflammation – var sitter problemet? (se bilden)
Vid öroninflammation har vätskan/slemmet i mellanörat blivit växtmedium för bakterier och det ger ökad mängd vätska i mellanörat. Vätskan blir normalt bortdränerat via Eustakiska röret***(efter den italienske anatomen Bartolomeo Eustachi, 1514 – 1574), som förbinder svalget och mellanörat. Hos barn är röret mer vågrätt, kortare och har en mindre diameter än hos vuxna. Detta gör att barn löper mycket större risk för öroninflammation (bakterierna tar sig lättare in (via svalget) och vätskan har svårare att komma ut).

***på svenska kallas det även örontrumpeten

fredag 13 april 2012

Tvätta hår med tvål ?


I går förmiddags stod jag i duschen och grep ut efter en schampoflaska som jag snabbt konstaterade var tom – inte bara nästan tom, utan ursköljd och helt befriad från innehåll. Vad göra ? Jag och schampoflaskan var inte helt ensamma i duschen – vi hade sälskap av en tvål och en ganska lyxig sådan. John masters organics Birch & Cedarwood Cleansing &Shaving Bar (varför har alla produkter så långa namn?) var räddaren i nöden och jag konstaterade att den var väldigt mjuk och krämig och enkel att massera in i håret.
Håret kändes en aning strävt efteråt men det gick absolut att tvätta med tvålen. Jag har läst (men inte testat) att man kan skölja med äppelcidervinägre efteråt för att få håret blankt och ta bort det sträva. På bilden ovan ser ni hur det blev. Vid fototillfället (på väg med tåg till Stockholm) var fortfarande lite blött och okammat och färgen ljuger (mitt hår är mörkare).
Min hårbotten var/är också ganska nöjd med behandlingen (och det är ett bra betyg)  - så i framtiden kan duchrutinen kanske förenklas till bara att involvera en produkt? Det kan ju också vara praktisk när man reser och inte vill släpa på för mycket. Har du testat att tvätta håret med tvål eller s k schampotvålar?

Ps ska kanske tillägga att det går ca 5 dagar mellan varje hårtvätt.
Pps håller just nu på att testa en ganska ny svensk serie  som bla har tvålar som även kan användas till hårtvätt

onsdag 4 april 2012

Olika påskgodis-traditioner


Hur brukar ni ha det till påsk? Nu menar jag inte matmässigt utan godismässigt.
Jag kommer ju från Danmark och det är intressant att observera skillnaderna i godistraditionerna länderna sinsemellan. Här i Sverige äter man ju överlag lösgodis medan man i Danmark äter choklad. Det intressanta är att även barnen föredrar choklad och faktisk t o m mörk choklad enligt en barn-smakspanel som testade påskchoklad för tidningen Politiken häromdagen. Såhär stod det bl a: ” Før i tiden var alt det, der smagte sødt, et hit. I dag er det den rene og naturlige smag, børnene går efter. Der har været rigtig meget opmærksomhed på chokolade de seneste par år. Og der er dukket en masse små fabrikanter op, som bruger nogle bønner med en kraftigere smag, og som ofte har et højere kakaoindhold. Det har børnene vænnet sig til«, siger Helle Brønnum Carlsen.”*

Det går alltså att lära barnen vad god kvalitet är och allt flera studier pekar på att choklad är bra för hälsan **. Tänk om detta skulle fungera i Sverige – då skulle påsken ju nästan bli hälsosam;-)

Tycker dina barn om choklad eller föredrar de lösgodis? Och hur är det med dina egna preferenser?

Glad påsk till er alla (med eller utan choklad)!




tisdag 3 april 2012

GP jämför mensskydd


I Sverige används det ca 500 miljoner mensskydd per år.I en jämförelse i GP har man räknat med en förbrukning på 30 bindor per mensperiod (är inte det väldigt högt satt??) och kommit fram till att årskostnaden  per individ varierar från 250 kr till en tusenlapp beroende på antal och pris.Som vanligt fokuserar GP på pris, vilket jag tycker är ganska betydelselöst med tanke på hur liten kostnaden är jämfört med t ex kostnaden för mat. Jämförelsen inkluderar14 olika mensskydd och GP har hittat ett prisspann på 0,71kr/stk – 2,75 kr/stk.  Priserna varierar från 1,63 kr/stk - 2,14 kr/stk för samma binda beroende på inköpsställe. Innehållet diskuteras dock också och detta tycker jag är intressantare:

4/14 tillverkare uppger inte innehåll och vi fokuserar därför på de resterande 10.

7/10 innehåller cellulose
6/10 innehåller polyakrylat
5/10 är klorblekta
1/10 har majsstärkelse som absorbent (i stället för polyakrylat)

Apoliva, Änglamark och Natracare utmärker sig vid att varken innehålla plast (polyakrylat) eller vara klorblekta och av dessa är endast Natracare svanen- och ekomärkt.

Polyakrylat används för sin goda absorptionsförmåga men kommer ju från en ickeförnybar källa samt tillåter inte huden att andas. Man har t ex helt slutat använda polyakrylat i tamponer då det kan leda till att användaren får toxic shock syndrome*.

Vid klorblekningsprocessen frisätts dioxin** och det samma händer när bindorna bränns med soporna. Det är alltså av stor viktighet att undvika bindor som är klorblekta.

Tips: köp helst ekologiska bindor; då undviker du även rester från sprutgifter. Kolla alltid innehållsförteckningen och om den inte finns är det nog bättre att välja ett annat märke!

*Toxic shock syndrome är ett tillstånd där kroppen hamnar i chock till följd av en kraftig växt av toxinproducerande stafylokokker. Detta kan vara livshotande.

**Dioxin skadar immunsystemet, är hormonstörande och cancerframkallande

Ps det finns ju även menskoppen samt natursvampar om man vill testa alternativa metoder

torsdag 29 mars 2012

kokosfett mot Alzheimers


Jag har tidigare skrivit om kokosfett och dess effekter på kroppen, t ex att det är virushämmande och att det skapar en bra kolesterolbalans i kroppen. Relativt nya studier visar att kokosfett även kan hjälpa mot Alzheimers. Som det påpekas i videon nedan är det dock viktigt att välja kallpressad kokosfett (kokosfett köpt i vanliga affärer är ofta hydroliserad och innehåller därmed farligt transfett).

http://www.cbn.com/media/player/index.aspx?s=/mp4/LJO190v1_WS

Här kommer ett exempel, från ett tidigare inlägg, på hur du kan använda kokosfett. Kokosfett kan dessutom användas som ersättning för smör och är utmärkt att baka med. Har du ett bra recept som innehåller kokosfett?

torsdag 22 mars 2012

Vilse i omega-djungeln?


Alla råd om vad vi bör äta och i vilken mängd kan vara förvirrande. Med anledning av att jag precis tagit in gurkörtsolja tänkte jag skriva lite om detta men med fokus på essentiella fettsyror. Jag är ju utbildad biolog och har till och med gjort ett större projektarbete kring detta och ändå tycker jag att det är ganska förvirrande:-)

Essentiella fettsyror är fettsyror som kroppen inte själv kan syntetisera och som vi därför måste få via maten. Fettsyrorna det handlar om är omega-3 och omega-6. Så långt hänger de flesta med, men det finns dessutom mycket åsikter om balansen mellan dessa fettsyror, samt hur vi bäst intar dem (se nedan). Det finns i princip två sätt att reglera fettsyrorna i kroppen: Dels genom maten (naturligtvis) och dels genom att medicinsk manipulera/reglera enzymerna som omvandlar fettsyrorna i kroppen till aktiva substanser (tex acetylsalisysyra = aktiv substans i Treo)

Funktion: av omega-3 och 6 bildas olika eikosanoider som fungerar som hormoner i kroppen. En del anses bra och en del mindre bra (dock behövs alla). Eikosanoiderna kontrollerar allt från kärlsammandragningar till körtlars produktion av olika ämnen. Eikosanoiderna är även involverade i vårt immunförvar samt i blodets möjligheter att koagulera.  Gruppen ”eikosanoider” innehåller bl a   prostaglandiner (PGE1-3), leukotriener, prostacykliner och tromboxaner.
Helt överordnat kan man säga att omega-6 skapar bådedåliga” (inflammationsfrämjande) prostaglandiner och leukotriener, och  ”goda” (inflammationshämmande) prostaglandiner, medan Omega-3 enbart skapar ”goda” prostaglandiner. Eftersom syntesen av de olika prostaglandinerna går via samma enzymsystem, som de därför konkurrerar om, har det framhållits att det är viktigt att ha rätt balans mellan omega 3 och omega 6 (se avsnitt senare).
EPA (eicosapentaensyra) från omega-3 bildar PGE3 (prostaglandin E3) som bl a skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, minskar inflammationer och vidgar blodkärlen (se schema nedan).
GLA (gammalinolensyra) från omega-6 är viktig då den (bl a via PGE1) anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, sänker blodtrycket, minskar inflammationer, förbättrar nervfunktioner och immunförsvar.
AA (arakidonsyra) från omega-6 bildar PGE2 och leukotriener som är involverade i inflammation och allergi.
Dessutom omvandlas även en del av GLA till AA. Är tillskott av GLA då dåligt eller bra? Vi måste ha GLA och en del individer är dårliga på att omvandla linolsyran till GLA och har därför nytta av att ta ett tillskott av denna. GLA har bl a visats sig lindra PMS och menstruationsbesvär samt eksem och allergier. Hur ska man då undvika att det bildas för mycket PGE2 och leukotriener som ju skapar inflammation? I en amerikansk studie visade man att tillskott av GLA från gurkörtsolja minskade nivån av AA i inflammationscellerna men samtidigt ökade nivån av AA i blodet (vilket kan öka risken för att blodet koagulerar). Forskarna kom då på att ge en försöksgrupp omega-3 samtidigt med GLA-tillskottet och då försvann helt de potentiellt negativa effekter av GLA-behandlingen. Om man tar kosttillskott med högt GLA-innehåll kan det därför vara bra att balansera med omega 3.
Balans mellan omega-6 och omega-3: "En hög kvot, i storleksordningen 10:1 eller över, skulle vara förenad med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, medan kvoter omkring 5:1 eller lägre skulle vara förenad med minskad risk. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör kvoten mellan omega-6 och omega-3-fettsyror ligga mellan 3:1 och 9:1, men det vetenskapliga underlaget för att fastställa en exakt kvot är förhållandevis svagt. En del forskare hävdar att det finns data som tyder på att människan under evolutionen levde på en kost där kvoten var i storleksordningen 1:1. Data från kostundersökningar i Europa visar att kvoten som regel är mellan 3:1 och 8:1." (källa livsmedelsverket).
Omega-3- källor: Vegetabilisk*: chiafrön, linfrön, rapsolja (de tre största), Animalisk: fet fisk såsom vild lax och sill, skaldjur mm.
*Vegetabilisk Omega-3 heter ALA (alfalinolensyra) kan i viss mån omvandlas till EPA (eicosapentaensyra) som är den omega-3 kroppen behöver. Det diskuteras i hur hög grad kroppen kan omvandla ALA till EPA.
Omega 6 källor: gurkörtsolja och nattljusolja är speciellt rika på GLA medan andra vegetabiliska oljor (solros, majs och sojaolja) ger upphov till en högra andel AA (arakidonsyra) vid omvandling i kroppen.


 Flowdiagram:

Omega-6- modersubstans(linolsyra = LA)  Omega-3-modersubstans (alfalinolensyra = ALA)
                                      ↓               ↓                                                        ↓   (3-5 %)       
GLA (gammalinolensyra)    ↓                                     EPA (eicosapentaensyra)                            
                     ↙              ↓               ↓                                                        ↓                            ↘
             PGE1       AA (arakidonsyra)                       DHA (docosahexaensyra)        PGE3
                              ↙                                                                                ↓
PGE2 +leukotriener                                                   DPA (docosapentaensyra)
                                         
                            
Sammanfattning: fortfarande förvirrad? Då drar vi en sammanfattning. Kroppen behöver både omega-3 och omega-6. Mycket tyder på att vi i vår moderna kost får för mycket omega-6. Man kan åtgärda detta genom att ta tillskott av omega-3 (helst animaliskt?) samt genom att välja en omega-6 källa med hög andel GLA (gurkörtsolja eller nattljusolja). Dra ner på solrosolja och majsolja och använd i stället (i omegasammanhang) neutrala oljor som t ex kokos och avokado.